»

Za lansko Uberjevo nesrečo pretežno kriv človeški dejavnik

Forbes - Potem, ko je ameriški National Transportation Safety Board (NTSB) pred tedni objavil končno poročilo o nesreči, je včeraj razglasil tudi krivca zanjo. To je nepozorna varnostna voznica, k vsemu skupaj je prispevala tudi slaba varnostna kultura pri Uberju, nekaj pa tudi odsotnost regulatornih predpisov za podjetja, ki testirajo opremo za avtonomno vožnjo.

Spomnimo, Uberjev Volovo je marca lani v avtonomnem načinu vožnje brez zaviranja zbil 49 letno Elaine Herzberg, ki je v mestu Tempe ob kolesu prečkala cesto. Poročilo še pravi, da je to počela na nevarnem mestu in da je v krvi imela sledi metamfetaminov, ki so najverjetneje vplivali na njeno presojo, saj se je o tem, ali je cestišče prosto za prečkanje, prepričala šele sekundo pred trkom.

Varnostna voznica Rafaela Vasquez, ki bi vozilo morala med avtonomno vožnjo nadzorovati, je v tem času na svojem pametnem telefonu gledala TV oddajo. Kot je pozneje pokazal pregled varnostne kamere, je pravzaprav kar 34 % poti zrla v zaslon,...

3 komentarji

Poročilo NTSB: Uberjevo vozilo peško povozilo brez zaviranja

Agenti NTSB preiskujejo Uberjevo vozilo udeleženo v nesreči.

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ameriški Urad za varnost v prometu (NTSB) je objavil končno poročilo o nesreči Uberjevega avtonomnega vozila marca lani, v kateri je življenje izgubila peška, ki je nepravilno prečkala cestišče. V poročilu NTSB ugotavlja, da je imel Uberjev avtomobil vrsto varnostnih pomanjkljivosti, ki bi lahko prispevale k nesreči. Vseeno v poročilu niso jasno opredelili, kdo je odgovoren za smrt peške. To bodo storili na seji 19. novembra, kjer bodo določili vzrok za nesrečo.

Marca 2018 je Uberjev Volvo XC90, predelan v avtonomno vozilo in z varnostnim voznikom v vozilu, v Arizoni v bližini naselja do smrti povozil 49-letno peško, ki je prečkala cestišče na slabše osvetljenem delu ceste izven prehoda. NTSB je ugotovil, da Uberjevo vozilo peško in kolo, ki ga je potiskala ob sebi, pravilno prepoznalo kot kolo in začelo zavirati šele 0,2 sekunde pred trkom, ko je bilo že prepozno. Varnostna voznica v vozilu med dogajanjem ni bila pozorna na promet in ni reagirala.

NTSB ugotavlja, da vozilo ni...

82 komentarjev

Uber ne bo odgovarjal za smrt peške

Agenti NTSB preiskujejo Uberjevo vozilo udeleženo v nesreči.

vir: Wikipedia
Reuters - Državna tožilka okrožja Yavapai v Arizoni je sporočila, da so po temeljitem pregledu dokazov ugotovili, da podjetje Uber ni odgovorno za smrt peške, ki jo je njihovo samovozeče vozilo lanskega maja povozilo med prečkanjem ceste. Natančnejših pojasnil za svojo odločitev sporočilo tožilstva za zdaj ne navaja.

Nesreča se je primerila med testiranjem opreme za avtonomno vožnjo, Uberjev Volvo XC90 pa je peško, ki je ob sebi potiskala kolo, zadel med...

63 komentarjev

Uber želi nadaljevati preizkuse avtonomnih vozil

Slo-Tech - Osem mesecev po nesreči, v kateri je Uberjevo avtonomno vozilo do smrti povozilo peško, zaradi česar so ustavili vse preizkuse, želi Uber nadaljevati teste. Uber za zdaj ne bo šel nazaj v Arizono, temveč je vlogo naslovil na urad za promet v Pensilvaniji, saj želi voziti po Pittsburghu. Obljubil je cel kup varnostnih ukrepov, ki bodo preprečili ponovitev incidenta. Trenutno po Pensilvaniji testira Google, do konca leta pa bo začel tudi General Motors.

Noah Zych, vodja varnostnih sistemov v samovozečih avtomobilih v Uberju, je dejal, da si želijo povrniti zaupanje javnosti in celotni industriji omogočiti napredek. Zaradi tega bodo bolj odprti in transparentni pri svojem delovanju. Jasno je namreč, da je pri marčevski nesreči Uberjevo vozilo peško zaznalo šest sekund pred trkom, a ni reagiralo, medtem ko je bil Volvov...

6 komentarjev

NTSB: Uberjev avtomobil je peško zaznal šest sekund pred usodnim trčenjem

Mesto in posledice nesreče.

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni urad za prometno varnost (NTSB) je objavil vmesno poročilo o nesreči, ki se je v Arizoni zgodila 18. marca in v kateri je Uberjev samovozeč avtomobil do smrti povozil peško, ki je na neoznačenem mestu prečkala cestišče. Poročilo pritrjuje ocenam, ki so kmalu po incidentu začele krožiti po medijih in internetu. Uberjevi senzorji so peško zaznali šest sekund pred trčenjem, a algoritem ni sprožil nobene akcije, ker je bilo zaviranje v sili izključeno. Nadzornica vozila je začela zavirati šele slabo sekundo po trčenju, ker ni bila pozorna na dogajanje na cesti.

Šlo je za Volvo XC90 letnik 2017, ki ga je Uber predelal in vanj vgradil lasten sistem za avtonomno vožnjo. Vozilo je imelo več kamer (med vožnjo je delovalo 10 kamer), radarje, lidar, navigacijske senzorje, računalnik in nosilce...

84 komentarjev

Arizona prepovedala Uberjeva avtonomna vozila

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Arizona Uberju prepovedala preizkušanje samovozečih avtomobilov na cestah v državi, kar praktičnih posledic ni imelo, saj je Uber takoj po nesreči s smrtnim izidom ustavil vse teste na cestah. Kljub temu je razumljivo, da se je še guverner Arizone Doug Ducey in uradno povedal, da so Uberju sporočili, da je varnost prva prioriteta. Četudi se bo Uber v prihodnosti odločil ponovno zagnati sistem, avtonomnih vozil ne bo smel voziti po Arizoni.

To je velika sprememba v Duceyjevem odnosu do avtonomnih vozil, saj je pred tem incidentom Arizona veljala kot do te tehnologije zelo gostoljubna država. Podjetja so lahko samovozeče avtomobile testirala brez večjih preprek,...

35 komentarjev