» »

Clear History: Facebook z zamudo uresničuje zaobljube o zasebnosti

Clear History: Facebook z zamudo uresničuje zaobljube o zasebnosti

vir: Needpix.com

vir: theguardian.com
theguardian.com - Po več mesecih zapletov, ki so povezani predvsem z načinom, kako Facebook hrani naše podatke, je podjetje končno ponudilo orodje, s katerim lahko pobrišemo sledove svojih spletnih aktivnosti, ki jih beleži Facebook in z njim povezana podjetja. Clear History je za zdaj na voljo uporabnikom na Irskem, Južni Koreji in Španiji, preostali svet pa naj bi postopoma sledil v naslednjih mesecih.

Orodje je v praksi zavihek "Aktivnosti zunaj Facebooka" v nastavitvah, kjer vidimo spisek spletnih strani in aplikacij, ki smo jih obiskali in, ki spremljajo naše aktivnosti, da bi jih posredovale Facebooku, ki jih nato monetizira s pomočjo ciljanega oglaševanja. To lastno zgodovino bo po novem mogoče pobrisati. Bo pa mogoče početje spletnih strani in aplikacij tudi blokirati za naprej. Predstavniki Facebooka že vnaprej pojasnjujejo, da bomo morda na spisku ugledali tudi imena, za katera smo gotovi, da jih nismo nikoli obiskali ali uporabljali, to pa zato, ker si morda z nekom delimo računalnik ali pa je na našem telefonu za njimi brskal kdo drugi.

Orodje je pred skoraj poldrugim letom obljubil tedaj zaradi afere Cambridge Analytica skesani Mark Zuckerberg na njihovi letni razvijalski konferenci, še kar lepa zamuda pa je po pojasnilu predstavnikov podjetja nastala, ker Facebook podatkov o našem spletnem brskanju ne hrani sortiranih po uporabnikih, pač pa po datumu in uri nastanka. Prav tako se različni podatki - torej obiskana spletna stran, časovni žig in identifikacija uporabnika - shranjujejo ločeno po različnih delih Facebookovega sistema, zato so morali posebej razviti orodje, ki uporabniku omogoča lociranje in upravljanje podatkov, povezanih z njim.

1 komentar

Hermit Bob ::

Loool, pa ne da temu patoloskemu laznjivcu se kdo kaj verjame? Da bojo karkoli izbrisali, po tem, ko so gradili shadow profile ljudi, ki sploh niso bili na facebooku? :)) In se boljsi joke, "ne hranijo sortiranih po uporabnikih" :)) :)) :)) :)) :)) Seveda ne, njih sploh ne zanimajo podatki o spletnem brskanju, zanimajo jih samo ura in datum, ker hocejo narediti, kot kaze tudi njihov poslovni model, cimbolj natancen daylight saving time :))

Ta greznica mora cimprej crknit.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GDPR pred resno Facebook preizkušnjo

Oddelek: Novice / Zasebnost
4011716 (8916) FrRoSt
»

Spletne strani prisluškujejo obiskovalcem

Oddelek: Novice / Zasebnost
196564 (5024) SmeskoSnezak
»

Facebook ima dve milijardi uporabnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6714389 (11771) shadeX
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24163562 (58594) Ramon dekers
»

Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9921088 (18072) Lion29

Več podobnih tem