» »

Pisarna informacijskega pooblaščenca ponovno presegla samo sebe

Pisarna informacijskega pooblaščenca ponovno presegla samo sebe

Pooblaščenka za piškotke Mojca Prelesnik.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Na Slo-Techu smo v letošnjem letu večkrat poročali o primerih dobrih praks, ki jih je v zvezi z uporabo piškotkov na spletni strani vzpostavila pisarna Informacijskega pooblaščenca.

Ker je potrebno tudi v drugi polovici leta 2019 slovenskim spletnim razvijalcem zagotoviti posel, se je prejšnji teden Informacijski pooblaščenec v duhu dobre prakse zagotavljanja stabilnega regulatornega okolja, kot predpogoja za kakršenkoli gospodarski razvoj, odločil, da je čas za spremembo smernic z opisom najboljših praks s tega področja:
Pravila o uporabi piškotkov in drugih sledilnih tehnologij (kot so npr. sledilni pixli, tehnologije za določanje odtisa naprave/brskalnika, ipd) iz Zakona o elektronskih komunikacijah določajo, da upravljavci spletnih strani te tehnologije lahko uporabljajo, če posameznik v to vnaprej privoli, potem ko je bil jasno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Splošna uredba o varstvu podatkov zahteve za pridobivanje veljavne privolitve viša in kot veljavno opredeljuje le prostovoljno dano, konkretno, informirano in nedvoumno vnaprejšnjo privolitev posameznika. Kot pojasnjujejo nove skupaj izglasovane in sprejete smernice Evropskega odbora za varstvo podatkov glede privolitve teh pogojev ne zadovolji več zgolj obisk spletne strani oz. njena nadaljnja raba (npr. s pomikanjem navzdol ali podrsavanjem po spletišču oz t. i. »scrolling down«), iz katerega bi upravljavec spletne strani domneval, da posameznik podaja privolitev.

Določbe Splošne uredbe glede privolitve ne razlikujejo med različnimi piškotki in podobnimi tehnologijami, ki ne spadajo med izjeme, ne glede na to, ali gre za bolj invazivne ali za manj invazivne tehnologije, kot so npr. lastni analitični piškotki. V času odsotnosti nove zakonodaje, ki bi lastne analitične piškotke jasno umestila med izjeme, za katere ni potrebna vnaprejšnja privolitev (osnutek Uredbe o eZasebnosti, ki jih sicer umešča med izjeme, je žal še vedno v procesu usklajevanja pri Evropskem Svetu in ni jasno, kdaj bo sprejet), se Informacijski pooblaščenec pridružuje tistim vodilnim nadzornim organom v EU[1],[2], ki so v zadnjih dneh spremenili politiko uporabe lastnih analitičnih piškotkov na svojih spletnih straneh. Lastne analitične piškotke so bodisi umaknili, oziroma jih namestijo le ob predhodnem soglasju posameznika, in so pristopili k posodobitvi svojih smernic o piškotkih in podobnih tehnologijah. Četudi je zaenkrat ta strožji kriterij uporabila le manjšina nadzornih organov, Informacijski pooblaščenec tako trenutno s svoje spletne strani umika lastne analitične piškotke ponudnika Matomo. Pri tem poudarjamo, da gre za odločitev IP in trenutno ne predstavlja standarda, ki naj bi mu sledili tudi drugi upravljavci, ki uporabljajo lastno analitiko v skladu z izdanimi smernicami IP.

V naslednjih mesecih bo Informacijski pooblaščenec sledil praksam in stališčem vodilnih nadzornih organov v EU oz. EDPB in glede na razvoj dogodkov posodobil svoje Smernice o uporabi piškotkov na spletnih straneh in pogosta vprašanja o piškotkih in podobnih tehnologijah; po objavi posodobljenih smernic pa predvidevamo uvedbo prilagoditvenega obdobja, podobno kot drugi nadzorni organi v EU, v katerem bodo upravljavci spletnih strani lahko prilagodili svoje delovanje glede na tiste dele smernic, ki bodo v prihodnje morda spremenjeni, t. j. predvsem deli glede upoštevanja domnevne privolitve.


Kot pojasnjuje pisarna v svojem sporočilu za javnost, zaenkrat IP poudarja, da gre zaenkrat za njihovo povsem arbitrarno odločitev, ki trenutno še ne predstavlja standarda, ki naj bi mu sledili tudi drugi upravljavci. Napovedujejo pa, da bodo v naslednjih mesecih posodobili svoje Smernice o uporabi piškotkov na spletnih straneh.

Pisarna Informacijskega pooblaščenca tako v času, ko ni bilo nobene spremembe predpisov ne na evropski ne na nacionalni ravni, z napovedjo spremembe svojih nezavezujočih smernic na glavo postavlja trenutno razumevanje veljavnih predpisov in pri tem glede na to, da gre za spremembo nezavezujočega mnenja brez kakršnegakoli postopka ali celo javne razprave, napoveduje celo prehodno obdobje za lažjo prilagoditev spletnih strani novim (nezavezujočim) smernicam IP.

Upravljavci spletnih strani -- sploh državnih, ki so letos po nekaj letih ravno uspeli prilagoditi svoje spletne strani trenutnim dobrim praksam IP -- se tako lahko razveselijo novega investicijskega cikla, ki bo potreben jeseni. Tako bo IP poskrbel, da bo kruh slovenskih spletnih razvijalcev manj trd in suh. Slednji si namreč z ponovnim prilagajanjem spletnih strani muhastim željam IP lahko obetajo novo priložnost za zaslužek. Glede na muhasto naravo stališč IP verjamemo, da ne bo zadnja. Denar mora krožiti!

13 komentarjev

Furbo ::

Naj že skenslajo to čoravo zakonodajo glede piškotkov, niti ene dobre stvari ni naredila, veliko slabega pa.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

poweroff ::

Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo. :))
sudo poweroff

zimurg ::

poweroff je izjavil:

Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo. :))


Primož odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo. ;)
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic

Wrop ::

Odpusti jih, saj ne vedo kaj delajo.

saule ::

Furbo je izjavil:

Naj že skenslajo to čoravo zakonodajo glede piškotkov, niti ene dobre stvari ni naredila, veliko slabega pa.


Naj skenslajo to čoravo IP.

Glugy ::

Naj dajo nazaj Pirc Musar ; ona je vsaj prbližn bla kompetentna pa se je upala. Tale se pa boji lobijem na prste stopit in hoče da razvijalci služijo z nenehnimi muhami ki sejih spomnijo in jin nenehno spreminjajo pri teh piškotkih.

Markoff ::

Wrop je izjavil:

Odpusti jih, saj ne vedo kaj delajo.

Ne v javnem sektorju.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Mehmed ::

Je ze razlog, da se po toliko letih mediji raje klicejo Musarjevo za mnenje kot aktualno pooblascenko.

MTB ::

Istraživanje ruda i gubljenje vremena.

crystal ::

zenska ne ve kaj dela, sam da dela?

radmannsdorf ::

To'j una z irca. :)

dukenukem ::

Kako je možno tole,telefon dam na mute, nato se mi v chrome ali fbju se nespomnim točno, odpre ena reklama, katera ima zvok in to na max, sredi čakalnice v zd domu.... Kera zakonodaja to dopušča....reklame očitno imajo vse pravice v tej blesavi državi, aja in še to, zelo dobro aplokacijo za predajanje let go so ukinili v tej zaplankani državi, mislem wtf....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dukenukem ()

terryww ::

dukenukem je izjavil:

Kako je možno tole,telefon dam na mute, nato se mi v chrome ali fbju se nespomnim točno, odpre ena reklama, katera ima zvok in to na max, sredi čakalnice v zd domu.... Kera zakonodaja to dopušča....reklame očitno imajo vse pravice v tej blesavi državi, aja in še to, zelo dobro aplokacijo za predajanje let go so ukinili v tej zaplankani državi, mislem wtf....

verjetno si zamešal glas zvonenja z glasnostjo predvajanja medijev (ringtone vs media volume)
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7321491 (13896) hfvby65
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12134119 (24979) spegli
»

Kako Informacijski pooblaščenec vidi dobre prakse pri spletni zasebnosti v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
287004 (5372) spegli
»

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4414852 (11492) MrStein
»

Informacijski pooblaščenec predstavil nove dobre prakse pri uporabi piškotkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5820195 (13929) AštiriL

Več podobnih tem