» »

Nvidiine novosti s konference NeurIPS

Nvidiine novosti s konference NeurIPS

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je na konferenci o strojnem učenju NeurIPS v Montrealu pokazala napreden algoritem, ki zna v realnem času ustvarjati in izrisati virtualna okolja, razkrila novega Titana ter PhysX izdala pod odprtokodno licenco.

Med 2. in 8. decembrom v Montrealu poteka konferenca o strojnem učenju in računski nevroznanosti NeurIPS (Conference on Neural Information Processing Systems). Letos so se pri Nvidii nanjo še posebej dobro pripravili, saj so predstavili več zanimivih novosti. Prednjači algoritem za samodejno ustvarjanje urbane okolice. Na štartu so nevronski mreži servirali množico videoposnetkov - večinoma tistih iz urjenja sistemov za avtonomno vožnjo - iz katerih se je naučila prepoznati elemente v sceni, na primer vozila ali stolpnice. Nato so jo vpregli v GAN in naučili še, kako iz prej omenjenih elementov sestaviti čim bolj prepričljivo navidezno okolje. Za oporo ji je treba narisati le osnovno geometrijsko lego značilnosti, nakar sceno sama popolni s podrobnostmi. Na prireditvi so se tako obiskovalci lahko v miniigri zapeljali po ulicah, ki jih je algoritem generiral in izrisoval v realnem času, s 25 sličicami na sekundo.

V tem trenutku gre šele za koncept in ne komercialni izdelek, saj človek zlahka zazna, da je scena napravljena umetno, ker so mnogi objekti opazno izumetničeni. Toda dolgoročno je to bržkone prihodnost videoiger, saj bodo tovrstni postopki drastično skrajšali in pocenili čas ustvarjanja virtualnih okolij, oziroma celo ponudili domišljijske svetove, ki bodo za slehernega igralca drugačni. Ob igrah bo tehnologija uporabna tudi za učenje samovoznih sistemov in splošnejše medijsko ustvarjanje - Nvidiini inženirji so pokazali generiranje plesnih animacij s poljubnimi osebami.

Za strojno učenje robotov s simulacijami v virtualnih okoljih je zelo važno vestno ponazarjanje fizikalnih zakonitosti, da se lahko čim bolj realistično spotikajo. Prav to naj bi bil razlog, da se je Nvidia odločila svoje programje za simuliranje fizike, PhysX, odpreti, saj je z verzijo 3.4 na voljo pod licenco BSD-3; toda zgolj na Oknih, Macih, Linuxu in Androidu, ne pa tudi na konzolah. 20. tega meseca obenem prispe različica 4.0. Odločitev najverjetneje ne bo povzročila kakega preporoda fizikalnega simuliranja v igrah, saj je programje še vedno strojno vezano na Geforce.

Po tem, ko so na NeurIPSu lani predstavili Titana V, so letos vajo ponovili z novim, imenovanim Titan RTX, ali ljubkovalno kar T-Rex. Gre seveda za Titana na osnovi arhitekture Turing, zato ima tudi 72 jeder za raytracing. Sredico sestavlja 4608 jeder CUDA in še 576 tenzorskih jeder, pomenljivih pa je kar 24 gigabajtov GDDR6 RAMa. V primerjavi z Geforci RTX gre za precej zmogljivejšo kartico in tudi občutno dražjo, saj bodo zanjo v ZDA hoteli 2500 dolarjev brez davka. V primeri s starejšim Titanom V na osnovi Volte pa ima raytracing, zato z njim ciljajo predvsem na delovne postaje za tiste, ki si ne bodo privoščili Quadra RTX 6000.

3 komentarji

Glugy ::

Mogoče bodo pri izdelavi novega GTA uporabil to tehnologijo. Bi bila to dobra promocija te tehnologije. Seveda jo morajo prej še izpopolnit.

Gregor P ::

Glugy je izjavil:

Seveda jo morajo prej še izpopolnit...
...strokovni sodelavci v Afriki.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

quake5 ::

Gregor P je izjavil:

Glugy je izjavil:

Seveda jo morajo prej še izpopolnit...
...strokovni sodelavci v Afriki.


Sem šokiran da bi globalne korporacije stremele izključno k čim cenejši delovni sili. A niso to moralni vodje ki zahtevajo enakopravnost?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Industrija išče naslednika globokega učenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
155550 (3241) jype
»

Nvidia prinaša podporo DXR raytracingu na kartice GTX (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
12223822 (20251) Cange
»

Nvidia Volta (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
795113250 (65243) tikitoki
»

NVIDIA pripravlja osvežitev Titana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10831943 (25701) CellarDoor
»

Nvidia zanika podkupovanje razvijalcev iger (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
5817388 (15772) Bor H

Več podobnih tem