» »

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Slo-Tech - Lani februarja je SpaceX v orbito poslal 49 satelitov za konstelacijo Starlink, ki zagotavlja internet s sateliti v nizkih orbitah. A kmalu zatem je 38 satelitov zašlo iz tirnice in sčasoma zgorelo v atmosferi, kar je inženirje sprva zbegalo. Hitro so posumili, da je krivo Sonce, kar so znanstveniki sedaj podrobno preiskali in potrdili. Satelite je z neba sklatila sončna nevihta.

Le nekaj dni pred tem, 29. januarja lani, se je zgodil koronalni izbruh snovi (CME) nižje jakosti (M1.1). S hitrostjo 690 kilometrov na sekundo se je proti Zemlji napotil oblak magnetne snovi. Ko je zadel v Zemljino magnetno polje, je povzročil geomagnetno nevihto. Tako imenujemo močna nihanja geomagnetnega polja, ki sicer ščiti naš planet pred vesoljskim vremenom. S Sonca namreč nenehno letijo nabiti delci, tako imenovani Sončev veter, ki pa ga zemeljsko magnetno polje odklanja. Ob izbruhih pa Sonce v okolico pošlje še večje količine plazme. Geomagnetne nevihte se dogajajo sorazmerno pogosto, a jih običajno vidimo le kot severni sij. Včasih imajo posledice tudi za satelite in celo elektronske naprave na Zemlji. Zelo redko pa sklatijo z neba satelite.

To se je zgodilo lani februarja. Zaradi geomagnetne nevihte se je segrel del ozračja, ki se imenuje termosfera, in hkrati se je povečala gostota zgornje atmosfere. V sicer kratkem dogodku se je povečal zračni upor, ki so ga občutili pravkar izstreljeni sateliti. Zaradi tega se niso utirili po načrtih, temveč je njihova tirnica postala nestabilna in so sčasoma padli nazaj proti Zemlji. Padec satelitov bi lahko bili preprečili, saj organizacije, kot je Space Weather Prediction Center, izdajajo sorazmerno dobre napovedi. Izbruhe namreč zaznajo sateliti v bližini Sonca, vemo pa tudi, kdaj je Sonce aktivnejše. SpaceX se je lani odločil za izstrelitev kljub slabi napovedi.

8 komentarjev

pegasus ::

Priporočam spremljanje https://www.spaceweatherlive.com/ ... tudi da veste kdaj lahko utemeljeno uporabite BofH izgovor "solar flares" ko se vam serverji čudežno rebootavajo ;)

dexterboy ::

@pegasus; ste to pri vas že izkusili? Ste že imeli takšne primere prav zaradi izbruhov sonca?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

pegasus ::

Eno serijo rama imam, ki ga sumim ... večino časa dela ok, potem pa pride kak teden, ko vsi nodei s tem ramom cepajo ko muhe. Sem ravno v raziskovanju vzrokov in solar flares še nisem čisto izključil.

dexterboy ::

Mar tukaj sama zaščita "ohišja" strežnikov in same stavbe nič ne pomagajo? Razen, če si to imel v enem compu ob oknu, potem se pardoniram ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

pegasus ::

Ma ubistvu bi moral še do sosedov stopit in jih povprašat za urnik njihovih eksperimentov ... smo ravno v liniji njihove največje hale ...

dexterboy ::

Da vas niso sosedje malo "obstreljevali" za test? :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Tene ::

Rusi so jih sklatili z laserji?

Predkambrij ::

A lahko vplivajo tudi na bitflipe na disku, al samo v RAMu? Nisem našel nobenega članka, ki bi potrdil ali zanikal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izstrelitev satelitov Starlinkov zaradi vesoljske nevihte neuspešna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
256630 (3506) Seljak
»

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
348147 (3559) Unchancy
»

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135347 (3499) Cash
»

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55482 (3310) Unknown_001

Več podobnih tem