» »

Razširjenost širokopasovnega interneta povzroča pomanjkanje spanca

Razširjenost širokopasovnega interneta povzroča pomanjkanje spanca

Slo-Tech - Italijanski raziskovalci so v sklopu petletnega projekta, ki ga financira ERC (European Research Council), med drugim ugotovili, da je dostopnost širokopasovnega internet eden izmed dejavnikov, ki povzročajo kronično pomanjkanje spanja. Čeprav očitki, da moderna elektronika vpliva na naše spalne navade in bioritem, niso novi niti povsem nedokazani, gre za prvo tovrstno raziskavo, ki je dokazala vzročno zvezo med širokopasovno internetno povezavo in pomanjkanjem spanca.

Kronično pomanjkanje spanca je velik družbeni problem v razvitem svetu, ki ima čisto resne merljive učinke in povzroča gospodarsko škodo. Neprespani ljudje so manj produktivni v službi, imajo zvišano umrljivost, so več bolni, povzročajo prometne nesreče itd. Razlogov za prekratek spanec je več, največkrat pa se omenjajo dolgi delovniki in prevoz na delo, stres, težave v osebnih odnosih in tudi elektronika. Naše spalnice so vse bolj digitalizirane - televizorji, prenosni računalniki in pametni telefoni. Številni ljudje kot zadnjo stvar pred spanjem pogledajo na telefon, ki je tudi njihov prvi jutranji ritual. Nova študija pa kaže, da je pomemben (a seveda ne edini) dejavnik tudi sama hitrost širokopasovne internetne povezave.

Raziskovalci z milanske univerze so se osredotočili na Nemčijo, kjer imajo obsežne in sistematične podatke o spalnih navadah in uporabi tehnologije. Prav tako je Nemčija prikladna, ker so med vzhodom in zahodom še vedno velike razlike v dostopnosti interneta. V vzhodni Nemčiji se je uporabljal OPAL (optical access line), na zahodu pa DSL, ki je na koncu zmagal. Rezultati študije so pokazali, da ljudje v vseh starostnih skupinah spijo manj, če imajo doma širokopasovni dostop do interneta. V povprečju je razlika 25 minut na noč, kar ni malo. Še posebej je vpliv velik pri mladih ljudeh in odraslih, ki imajo polne urnike zaradi usklajevanja službenega in družinskega življenja. Drugi dejavniki, ki prav tako vplivajo na premalo spanja, so videoigre in televizija (v starosti 13-19 let) ter pri mladih odraslih (do 30 let). Pri starejših so najbolj problematični pametni telefoni in osebni računalniki.

7 komentarjev

filip007 ::

Eno je zasvojenost, drugo pa pomanjkanje spanca, to da res nevem, kam ciljajo s tem, če uporabljaš telefon v postelji prej zaspiš, vsaj jaz.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

branimirII ::

filip007 je izjavil:

Eno je zasvojenost, drugo pa pomanjkanje spanca, to da res nevem, kam ciljajo s tem, če uporabljaš telefon v postelji prej zaspiš, vsaj jaz.

Tvoj komentar se slisi kot tipicni izgovor.

filip007 ::

Verjamem, da marsikomu v sobi ali spalnici, svetijo lučke od te in one naprave, pri meni se ugaša vse, tako da ni problem s spanjem.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

ivanuscha ::

'...so bolani' ? To ni slovenščina...

Glugy ::

Dela se dlje pa tud vozi se dlje z dela in na delo; prostega časa je efektivno manj; ljudje so pa bolj utrujeni do tačas ko sploh pridejo do prostega časa. Z tem je povezana želja po uživanju ampak žal ko si utruje težje uživaš; včasih tavaš na spletu ker bi rad pa nimaš energije za kaj bolj pomenljivega. Rabiš več časa ker počasneje zadovoljuješ potrebo po uživanju; zato hodiš spat kasneje. Seveda je najlažje za to krivit direktno internet kot pa da bi se pogledalo globji pomen.

RobertDev ::

Vcasih ko mi je pocasi odpiralo spletne strani sem obupal po 1h in sel spat, sedaj pregrebem vse strani pa ce dela ok se kak online spil zalavfam

Jure14 ::

Če imaš hitro linijo, zvečer DLjaš film in ga pogledaš.
Po 20 minutah ugotoviš, da je film zanič in DLjaš drugega.
Tudi tega po 20 minutah zbrišeš.
Tretjega pogledaš do konca.
Naslednji dan ponoviš postopek.

Če imaš počasno linijo, pogledaš oseno na IMDB in daš film downloadat, pa greš spat.
Pogledaš naslednji dan.
Naslednji večer ponoviš postopek.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poletni/zimski čas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27829901 (24774) St235
»

zaspanost, neenergičnost...kava itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7415430 (10518) siddharta42
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621337 (17188) CleanPower
»

Razsche*ukan bioritem

Oddelek: Loža
363361 (2246) SkIDiver
»

Zaspanost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
586614 (5006) satfinder

Več podobnih tem