» »

Videoposnetki z Berkeleyja dostopni drugače

Videoposnetki z Berkeleyja dostopni drugače

Slo-Tech - Pred tednom dni smo poročali, da bo morala Univerza Berkeley zaradi pritožbe izbrisati več kot 20.000 videoposnetkov predavanj in podcastov, ki jih je na internetu brezplačno nudila človeštvu. Po ameriškem zakonu ADA (Americans with Disabilities Act) morajo biti namreč vsebine dostopne tudi gluhim, kar pa zaradi odsotnosti podnapisov niso bile. Ko sta dva zaposlena na washingtonski univerzi za gluhe Gallaudet o tem obvestila pravosodno ministrstvo, je to Berkeley opozorilo, da kršijo zakon. Možnosti sta bili dve: vse posnetke podnasloviti, kar bi povzročilo nesorazmerne stroške, ali pa vse vsebine odstraniti z interneta. Univerza se je odločila za slednje in jih 15. marca resnično odstranila. Toda nič ni izgubljeno.

Spletna stran lbry.io je vse posnetke rešila in jih postavila na ogled na internetu. Zatrjujejo, da je to povsem zakonito, ker so izdani pod licenco Creative Commons, ki dovoljuje nekomercialno razširjanje z navedbo avtorstva, kar so tudi storili. Ker je protokol LBRY decentraliziran in ker so metapodatki zapisani v javni blockchain, je praktično nemogoče, da bi te posnetke kdo odstranil. Hkrati se sklicujejo na prvi amandma, po katerem jih imajo pravico objaviti.

Kot smo torej že mnogokrat ugotovili, kar je enkrat na internetu, tam tudi ostane. Več kot 4 TB težek arhiv bo dostopen v začetku aprila, tehnično podkovani uporabniki pa si ga lahko snamejo že sedaj.

7 komentarjev

konspirator ::

...ki nas sili v idiokracijo.

btw, dobra marketinška poteza za LBRY sistem.
--

hamez66 ::

A boste kej investiral v LBRY coine?

Seljak ::

A sedaj pa se gluhonemi ne bodo pritožili?

technolog ::

Torej, če prav razumem, oni to vsebino sedaj prodajajo (treba je plačat dostop) in izrabljajo za promocijo? Kako je potem mogoče, da ne kršijo CC non-commercial?

Zgodovina sprememb…

hamez66 ::

Kje pa si dobil informacijo, da je za dostop potrebno plačat?


LBRY je open source decentraliziran p2p sistem za shranjevanje in prenos vsebin (video, pdf in podobno). V temu sistemu sodelujejo minerji, ki minirajo LBC coin na isti način, kot se mina ostale coine. Potem so tu ponudniki diska in bandwidtha, ki svoje kapacitete prodajajo za shranjevanje teh vsebin, potem so content creatorji, ki ponudijo svoje vsebine na LBRY networku in lahko zanje računajo, lahko jih pa ponudijo zastonj.

V glavnem naj bi bila to neka decentralizirana oblika, podobna Youtubeu, kjer podatke shranjujejo uporabniki. Prednost tega pa je, da ni možnosti cenzure, ker ni centralne oblasti nad tem, kaj je dovoljeno hostati in kaj ne.

Nekaj v tem stilu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

jype ::

Seljak> A sedaj pa se gluhonemi ne bodo pritožili?

Javne univerze so obvezane spoštovati zakon, ki pravi, da morajo biti vsebine, ustvarjene z javnimi sredstvi, na voljo tudi gluhim.

V resnici nimam pojma, čemu se pritožujete - zakon bi lahko zahteval, da so video vsebine bodisi dostopne tudi slepim, ali pa nikomur.

Seljak ::

Ja, saj razumem. Seveda si gluhi zaslužijo podnapise. To je logično.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Videoposnetki z Berkeleyja dostopni drugače

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
73998 (2873) Seljak
»

Berkeley bo onemogočil dostop do 20.000 videoposnetkov predavanj

Oddelek: Novice / Ostale najave
4111719 (8808) Mehmed
»

Šolnine in poprov sprej (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12131035 (21860) CaqKa

Več podobnih tem