» »

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Meri-Pori je največja finska termoelektrarna na premog

Slo-Tech - Finska bo verjetno postala prva država na svetu, ki bo prepovedala uporabo premoga kot energenta za pridobivanje električne energije. V državi, kjer delež premoga v proizvodnji električne energije že vrsto pada in trenutno znaša 7 odstotkov, bodo termoelektrarne zaprli do leta 2030. Finsko ministrstvo za gospodarstvo bo predlog v parlamentarno obravnavo poslalo konec meseca, o njem pa bodo glasovali prihodnje leto.

Na Finskem sicer raba obnovljivih virov energije raste, a še vedno 40 odstotkov elektrike pridobijo iz fosilnih goriv, 27 odstotkov pa iz lesne biomase. Slednja je obnovljivi vir, a okoljsko vseeno problematičen, ker pri izgorevanju nastajajo škodljivi trdni delci in različni strupeni primarni aerosoli, ki se v atmosferi potem lahko pretvorijo v druge, tudi škodljive spojine (sekundarni aerosoli). Finska želi do leta 2050 v celoti preiti na obnovljive vire energije, že do leta 2030 pa naj bi z njimi pokrivala 50 odstotkov energetskih potreb. V skandinavskem prostoru je Finska namreč trenutno grdi raček, saj je Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.

Finska ni edina, ki napoveduje konec uporabe premoga, le najbolj odločna je pri tem in edina, ki bi uporabo premoga zakonsko prepovedala na državni ravni (na subnacionalnem nivoju je to na primer že storil Oregon, rok je leto 2035). Sicer pa je tudi Kanada napovedala podobno za leto 2030, a bo pod posebnimi pogoji še naprej dopustno obratovanje termoelektrarn, če bodo ogljično nevtralne (zajem in skladiščenje ogljikovega dioksida na izvoru). Nezavezujoče izjave o zaprtju termoelektrarn na premog v naslednjih 15 letih so dale tudi Francija, Avstrija, Nizozemska, Velika Britanija in druge. Velika Britanija bi na primer dovolila termoelektrarne, ki bi imele ničelne emisije, Danska pa ukinitev načrtuje za leto 2050.

Finska bo zaprtje termoelektrarn na premog dosegla po mehki poti. Potrebe po električni energiji bodo zmanjšali s prenovo stavb in postavitvijo pametnih omrežij. Hkrati bodo pridobili dodatno energijo iz novih jedrskih elektrarn in elektrarn na lesno biomaso. Termoelektrarne, ki proizvajajo le električno energijo (in ne tudi uporabne toplote), so že v postopku zapiranja ali imajo izdelan načrt za zaprtje. Finski energetski sektor nasprotuje zapiranju termoelektrarn in poudarja, da načrt ni izvedljiv brez odškodnin in subvencij.

V Sloveniji za zdaj ni načrtov o opustiti premoga kot energenta; nasprotno, Termoelektrarna TEŠ 6 je pomemben energetski steber.

33 komentarjev

steev ::

V skandinavskem prostoru je Finska namreč trenutno grdi raček, saj je Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.

Lahko je Norvežanom, ki imajo dovolj rek. In lahko je Dancem, ki so priklopljeni na Nemčijo in ostalo Evropo, ki jim držijo elektroenergetski sistem pokonci. Samo vetrne in hidro elektrarne niso dovolj. Še zmeraj bomo rabili močne enote (JE, TE), da nam držijo stabilnost.
:|

Gregor P ::

Predvidevam, da je to najprej povsem politična odločitev (brez osnove na realni podlagi).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

StarMafijec ::

Kaj pa gradnja nukleark in tistih na torij?

Joze_K ::

več kot jasno je da nimajo naših pos(r)lancev, ki bi videli v takih projektih osebno korist... Zato pa imamo pri nas termoelektrarno za 1,5 milijarde €, ki sedaj dela še 50 milijonov € izgube pri mesečni proizvodnji...

StarMafijec ::

Da, elektrarno so kupovali, ko so bile cene elektrike višje ;). Saj se bo elektrika podražila, potem pa bo pozitivna ničla, ne?

...:TOMI:... ::

Se pravi, to j3 dobro za nas. Manj povpraševanja po premogu, pomeni nizje cene.
Tomi

fikus_ ::

Teš je zlobiral Velenjski lobij. Prirejali so podatke o ceni lignita in elektrike, ter nenazadnje tudi o ceni elektrarne! Cena lignita je narasla, prav tako cena elektrarne, cena elektrike pa padla!

Zanimiva je ideja o ničelnih emisijah. Tehnologije so poznane, samo finančni del ni prijazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

#000000 ::

Nima veze Šaleško lobij goljufal, Ljubljanski lobij solidarno držal cigansko, in bog ve kater lobij je kriv za neumnost da ji ni primere.

AMPAK OKAy pustimo za trenutek to za seboj, BAJE bodo po sprejetem zakonu, na finskem ZAČELE RASTI marjetice v smeri od TE napram Ljudstvu tko da se baje nov zakon dobro obnese ?

Sej veste, nobena vlada /razen bilokatere naše/ ne sprejme zakona če nima prazne denarnice, naše so pa vedno v tem primeru podhranjene, ampak po št. sprejetih zakonov in prepovedi, prednjačijo verjetno celo pred SK, kjer zakonov ne prejemajo ampak en reče ejga od sad pa u buduče je takole.

Spajky ::

StarMafijec je izjavil:

Kaj pa gradnja nukleark in tistih na torij?
Tiste na torij bo trumpstelj začel, da ne bi prej kitajci ... ena prvih testnih bo stala v sevnici :)) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Scaramouche ::

Več denarja v razvoj solarne energije in nuklearne...

Slovenija bi rabila še kako nuklearko, zapreti TEŠ...

[D]emon ::

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Reycis ::

Potreba po energiji podvoji vsake cca. 20 let. Padanje deleža premoga je nastalo zato, ker se za nove kapacitete ne gradi elektrarn na premog. Moje mnenje je sicer, da sodobne elektrarne niso tako zelo okoljsko problematične - odlagališča odpadkov so naprimer mnogo bolj. Problem je bolj omejenost zalog, ker pri eksponentni rasti, kjer se poraba podvoji na 20 let to pomeni, da bomo v naslednjih 20 letih potrebovali več premoga kot do sedaj v vsej zgodovini.

Dolgoročno bo potrebno prenehati uporabljati vse neobnovljive vire zato pozdravljam odločitev Finske. Pri prehodu na obnovljive vire je daleč najbolj problematična proizvodnja in distribucija hrane, ker se za vsako kalorijo hrane v lokalni trgovini porabi cca. 20 kalorij energije, ki je 98% iz ne-obnovljivih virov.

...:TOMI:... ::

Zapirajo tisto, kar bo trajalo najdlje. Torej, premoga imamo komot še za par 100 let, medtem, ko nafte je še za recimo eno stoletje. Plina pa ne vem, koliko ga je, ravno tako ne vem, koliko imamo urana.
Tomi

jest10 ::

No čeprav premoga ni problem znova dokaj hitro zalaufati. V par letih imaš postavljeno novo elektrarno in znova zalaufan izkop.

konspirator ::

Finci zapirajo TE, in gradijo vsaj eno novo JE (s Francozi).
--

sarma832 ::

[D]emon je izjavil:

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.


A niso hrvati solastniki? verjetno zato? Vem pa ne

gruntfürmich ::

sarma832 je izjavil:

[D]emon je izjavil:

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.


A niso hrvati solastniki? verjetno zato? Vem pa ne


itq da so hrvati lastniki 50% NEK.

bebčki pač samo nekaj nakladajo, ker so butasti in se nič ne spoznajo na tematiko. tako kot je navada v tej vukojebini.

'' Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.''

mhm. norveška kolikor mi je znano svoje viške expresno praktično zastonj prodaja švedski, medtem ko nazaj kupujejo zelo drago.
veterna me pa tudi zanima koliko prispeva k stabilnosti omrežja, prilagajanju špic...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Relanium ::

[D]emon je izjavil:

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.

No, tako kot mleko. Prodajamo ga ven, potem pa drugega kupujemo. Podobna zgodba pri hmelju.
In les, gozdnata država ki uvede prevoznice za les, potem prodaja svoj les v italijo in avstrijo, ogreva se pa na fosilna goriva in uvožene pelete :P

Res, človek se zamisli...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

Glugy ::

Slovenija je nekak nakazala da si želi da se terjatve ipd gleda glede na državo nastanka terjatev in ne na državo v kateri je podjetje bilo. (Ljubljanska banka ) Hrvati so dosegl da se gleda na državo v kateri ima podjetje sedež.

Torej JEK je v Sloveniji torej po hrvaški logiki bi morala biti 100% slovenska..glede na to da so tud dolgovi LB 100% slovenski.

janipapillon ::

Jest sem ga očetu prepovedal kurit že tri desetletja nazaj 8-) in je pričel vozit domov lesno biomaso.
Jedersko energijo sem od nekdaj smatral za trajnostni vir. Danes isto.8-O
Mnogi se ne zavedajo, da se s "spravljanjem" fosilnih goriv, ki so nastajala miljone let, na površje, v atmosfero ... v nekaj stoletjih, gremo največji kemični poizkus, z velikim potencialnim vplivom na zdravje raje in le malim potencialom na vpliv globalnega segrevanja.
Vedno sem lapal, da bodo moji potomci, mularija zdrava, brez alergij, ... izjemoma pri zdravniku... tako tudi je. Vsakdo, pa ne ve kaj in kako to doseč. In pisanje nevedov in ignorantov v korist kolma in dizla jim ni v korist.
Elektrika je pa ITAK strašansko poceni. Sploh v Sloveniji! Le priklop(ljenost) je precej drag(a).

Invictus ::

janipapillon je izjavil:

Jest sem ga očetu prepovedal kurit že tri desetletja nazaj 8-) in je pričel vozit domov lesno biomaso.

Biomasa pa sploh nima nič škodljivega v sebi. Svašta. Kot bi vodo iz reke zamenjal z vodo iz potoka...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fosil ::

saj je Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije

Kaki hinavci.
Hkrati so namreč Norvežani eden največjih svetovnih proizvajalcev in izvoznikov nafte.
Tako je!

Reycis ::

janipapillon je izjavil:

Jedersko energijo sem od nekdaj smatral za trajnostni vir. Danes isto.

Jedrska energija seveda ni obnovljiv vir. Glede na to, da se potrebe po energiji vsake 20 let podvojijo trenutne zaloge niti niso bistvene saj bo že samo v 200 letih poraba 1000x večja kot danes. Dolgoročne strategije se ne da delat na tak način.

P.S. Tehnično gledano ni noben vir zares obnovljiv. "Obnovljivi viri" se namreč obnavljajo z energijo, ki jo oddaja sonce, ki ni obnovljiv vir.

Jst ::

Politična odločitev brez podlage v realnosti, kot se to dela v Sloveniji? Ali so naredili kakšno študijo in načrt?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

tikitoki ::

steev je izjavil:

V skandinavskem prostoru je Finska namreč trenutno grdi raček, saj je Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.

Lahko je Norvežanom, ki imajo dovolj rek. In lahko je Dancem, ki so priklopljeni na Nemčijo in ostalo Evropo, ki jim držijo elektroenergetski sistem pokonci. Samo vetrne in hidro elektrarne niso dovolj. Še zmeraj bomo rabili močne enote (JE, TE), da nam držijo stabilnost.


Se lazje jim je, k majo veliko nafte in posledicno kesa.

StarMafijec je izjavil:

Kaj pa gradnja nukleark in tistih na torij?


CE je ta tehnologija tako cudovita, zakaj se jo ne uporablja? Pa ne o bigbadoil, k ne zdrzi to presoje, je prevec odpadniskih drzav, ki bi rabile poceni energijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

tikitoki ::

[D]emon je izjavil:

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.


Smo jim dolzni pol elektrike, ker je pol elektrarne njihove. Seveda pod pogojem ,da prevzamejo svoj del obveznosti, to se strinjam.

Reycis je izjavil:

Potreba po energiji podvoji vsake cca. 20 let. Padanje deleža premoga je nastalo zato, ker se za nove kapacitete ne gradi elektrarn na premog. Moje mnenje je sicer, da sodobne elektrarne niso tako zelo okoljsko problematične - odlagališča odpadkov so naprimer mnogo bolj. Problem je bolj omejenost zalog, ker pri eksponentni rasti, kjer se poraba podvoji na 20 let to pomeni, da bomo v naslednjih 20 letih potrebovali več premoga kot do sedaj v vsej zgodovini.


GLOBAL WARMING!

gruntfürmich je izjavil:

sarma832 je izjavil:

[D]emon je izjavil:

Scaramouche> Slovenija bi rabila še kako nuklearko

Ne, samo moral bi nehat elektriko hrvatom prodajat da jo potem od avstrijcem kupujemo kar je manjka.


A niso hrvati solastniki? verjetno zato? Vem pa ne


itq da so hrvati lastniki 50% NEK.

bebčki pač samo nekaj nakladajo, ker so butasti in se nič ne spoznajo na tematiko. tako kot je navada v tej vukojebini.

'' Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.''

mhm. norveška kolikor mi je znano svoje viške expresno praktično zastonj prodaja švedski, medtem ko nazaj kupujejo zelo drago.
veterna me pa tudi zanima koliko prispeva k stabilnosti omrežja, prilagajanju špic...


Kako lahko poznavalec trdi, da je Norveska popolnoma na obnovljivih virih energije? So ze zamenjali ves prometni park z elektricnimi vozili?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

tikitoki ::

Invictus je izjavil:

janipapillon je izjavil:

Jest sem ga očetu prepovedal kurit že tri desetletja nazaj 8-) in je pričel vozit domov lesno biomaso.

Biomasa pa sploh nima nič škodljivega v sebi. Svašta. Kot bi vodo iz reke zamenjal z vodo iz potoka...


kja skodljivega pa ima v sebi? TOrej ne bos pojedel nic z zara?

Invictus ::

tikitoki je izjavil:


Kako lahko poznavalec trdi, da je Norveska popolnoma na obnovljivih virih energije? So ze zamenjali ves prometni park z elektricnimi vozili?

Daj se ne zapenjaj v tisto kar ni treba. Tudi vseh kurišč na trda goriva in plin še niso zamenjali na električna...

Norveška ima toliko hidroelektrarn v fjordih da z lahkoto pokrije vse špice. Kar tudi počne.

Ko imajo na Danskem krizo z elektriko (ni vetra), Norveška zalaufa par hitroelektrarn in pokrije (za visoko ceno) manjko na Danskem. Ko imajo Danci preveč elektrike, ker je dovolj vetra, Norveška elektriko poceni uvaža. Enak posloven model imajo Avstrijci...

Med Dansko in Norveško je potegnjen precej močan podvoden daljnovod...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MasterTade ::

Invictus je izjavil:

janipapillon je izjavil:

Jest sem ga očetu prepovedal kurit že tri desetletja nazaj 8-) in je pričel vozit domov lesno biomaso.

Biomasa pa sploh nima nič škodljivega v sebi. Svašta. Kot bi vodo iz reke zamenjal z vodo iz potoka...



Biomasa je precej manj škodljiva kot premog, to je menda jasno
Mors omnia aequat

Invictus ::

MasterTade je izjavil:


Biomasa je precej manj škodljiva kot premog, to je menda jasno

Zakaj že?

Biomasa ima manjšo eergijsko vrednost in jo zato porabiš več...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

stara mama ::

Invictus je izjavil:

MasterTade je izjavil:


Biomasa je precej manj škodljiva kot premog, to je menda jasno

Zakaj že?

Biomasa ima manjšo eergijsko vrednost in jo zato porabiš več...

Vauuu, kok ste pametni

gruntfürmich ::

tile slovenski predimenzionirani stari geplni na drva oddajajo toliko svinjarije, tudi rakotvorne, da se šoštanj skrije.
ampak kaj boš slovečkom pametoval, ko pa smo najpametnejši narod v vesolju...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

konspirator ::

http://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20... -> Preseganja delcev PM10 v letu 2015
Zagorje, Trbovlje (70,50), preseneča Hrastnik, kjer sem mislil, da bo enako (samo 22 dni preseganj).

http://kazalci.arso.gov.si/?data=indica...


Za vikende vrednost pm10 delcev v LJ znatno upade.


Bojda se za 2020 pripravlja obvezna uvedla filtrov za domače kotle in letne meritve, tako kot pri tehničnem za avto.
Oz vsaj teš6 naj bi takrat dobil dodatne elektromagnetne filtre, ki bodo vrednot projekta dvignili za nekaj 100 milijonov eur (proti 2 milijardi).
--

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Velika Britanija zmogla teden dni brez termoelektrarn na premog

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
439341 (6227) starfotr
»

Velika Britanija v petek prvikrat brez elektrike iz premoga (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5512524 (10192) gruntfürmich
»

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3310478 (7786) konspirator
»

Velika Britanija bo do leta 2025 ugasnila termoelektrarne na premog (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7031531 (28478) nekikr

Več podobnih tem