» »

Poglejte v podatke iz CERN-a

Poglejte v podatke iz CERN-a

Slo-Tech - Eksperimenti, ki jih poganjajo v velikem hadronskem trkalniku v CERN-u, proizvajajo ogromne količine podatke, ki jih znanstveniki analizirajo in iz njih občasno izluščijo dokaze za obstoj na primer Higgsovega bozona. Kogar pobliže zanima, kako so videti surovi rezultati, si jih lahko sedaj pogleda, saj je kolaboracija CMS (Compact Muon Solenoid) v javno rabo poslala 300 TB podatkov, kar predstavlja približno polovico vseh zbranih podatkov.

To ni za velike javno financirane projekte nič neobičajnega, saj je navada, da se po analizi podatkov in objavi vseh relevantnih člankov vse podatke spusti v javnost. Nazadnje so v javnost 27 TB podatkov poslali novembra 2014, tokratna zbirka pa je največja doslej. Podatki so dosegljivi na CERN-ovem Open Data Portalu. Pri tem ne gre samo za podatke z detektorjev v obliki, ki so jih za delo uporabljali v CERN-u (primary datasets), temveč tudi za že obdelane zbirke (derived datasets) in ogromno orodij in kode, ki jo potrebujemo za različne analize podatkov. Prenesemo lahko kar sliko navideznega stroja CernVM, ki ima prednaloženo vso programsko opremo za analizo.

Kot pojasnjuje Kati Lassila-Perin, ki v CMS-u vodi ohranitev podatkov, veliko truda in naporov posvečajo obratovanju detektorja CMS in zbiranju podatkov. Ko so iz podatkov izluščili vse, kar se je dalo, ni nobenega razloga, da jih ne bo javno razgrnili, s čimer so na voljo kot odličen poligon za izobraževanje in trening fizikov na vseh stopnjah izobraževanja. Nekatera orodja so namreč primerna tudi že za dijake.

Konkretni podatki, ki jih je v tej šarži podatkov razgrnil CMS, so iz leta 2011, ki so potekali trki protonskih curkov z energijami 7 TeV.

4 komentarji

Jst ::

Če se bo kdo igral z njihovim VM, naj pove, ker bi se jaz tudi. Če bi se sam, bi mi bilo malo dolgčas, če je pa še kdo zainteresiran, pa naredimo novo temo, kjer si pomagamo, delimo nasvete in limamo lepe screenshote.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ahim ::

"proizvajajo ogromne količine podatke"

Podatkov?

RatedR ::

600TB joj pa še vedno nimajo kakšnega posebnega dokaza

noraguta ::

RatedR je izjavil:

600TB joj pa še vedno nimajo kakšnega posebnega dokaza

Maš podatke,nared
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija na poti k članstvu v CERN-u!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
407521 (2974) gus5
»

LHC v CERN-u odkril sledove novega osnovnega delca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8718821 (15149) jype
»

Jutri v CERN-u novinarska konferenca o dokazih za obstoj Higgsovega bozona

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
376649 (3990) Limit-sky
»

Tevatron zaznal senco Higgsovega bozona

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3412362 (10677) Spura
»

LHC ni zaznal nobene črne luknje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
519591 (6779) Jst

Več podobnih tem