» »

Na Udemyju precej ukradenega

Na Udemyju precej ukradenega

Slo-Tech - Spletna stran Udemy, kjer lahko strokovnjaki objavljajo izobraževalne kurze, ki so na voljo brezplačno ali proti plačilu šolnine, se je znašla pod pritiskom zaradi nedavnih odkritij kraje avtorskih del. Nekaj strokovnjakov je na Udemyju odkrilo kopije svojih tečajev, ki so jih očitno tja priobčili drugi z namenom okoriščanja, Udemy pa je bil v svojih reakcijah počasen in neprepričljiv.

Gre za tako imenovane programe MOOC, ki prek interneta omogočajo študij množicam ljudi. Udemy je ena izmed najbolj znanih strani, ki zbira tovrstne tečaje, in tudi najuspešnejših. Leta 2011 so zbrali tri milijone dolarjev tveganega kapitala, leto pozneje še 12 milijonov, lani 32 milijonov in letos še 65 milijonov dolarjev. Investitorji torej verjamejo v njihov model. Ta temelji na plačljivih tečajih, za katere avtorji postavijo ceno, Udemy pa si odreže tri odstotke, 25 ali 50 odstotkov provizije, odvisno od tega, kako je kupec prispel na stran.

Troy Hunt pa je odkril, da je na Udemyju njegov Ethical Hacking, ki ga sicer ponuja prek Pluralsighta. Na Udemyju je bil objavljen pod drugim imenom in z izrezano omembo avtorja, sicer pa do vejice enak. In seveda ne zastonj.

Hunt je hitro opozoril Udemy naj kršitev avtorskih pravic in zahteval umik posnetka, za katerega ima materialne avtorske pravice Pluralsight. Piratstvo se zgodi, zato tovrstne strani, kamor uporabniki nalagajo vsebino, ščiti DCMA. Če vsebine umaknejo, ko so opozorjeni na kršenje avtorskih pravic, ponudniki infrastrukture niso odgovorni za kršitve. A pri Udemyju je to trajalo, se huduje Hunt. Po prijavi kršitve je dobil najprej eno in kasneje še drugo sporočilo, do končnega umika posnetka pa je preteklo več kot 12 ur.

Udemy je v izjavi za javnost zapisal, da spoštujejo avtorske pravice in da ukrepajo skladno z zakonodajo. Glede denarja, ki bi si ga lahko teoretično bil prislužil tat originalnega posnetka, Udemy pojasnjuje, da ga ni bilo. Vsi so si namreč material ogledali s kuponi, zato ni prišlo do izmenjave nobenega denarja. Tej trditvi vsi ne verjamejo, saj je Huntov kurz vpisalo 1415 ljudi po 47 dolarjev, kar nanese precej dolarjev. A bojda so bili vsi kuponski.

A problem je, da incident ni osamljen. Soustanovitelj Tekpuba Rob Conery je poiskal še svoje posnetke in v nekaj sekundah našel enega, ki ga je neznanec prav tako snel s Pluralsighta. Čeprav je imel vodni žig in je bil Pluralsight večkrat omenjen, Udemy posnetka ni sam odkril ali ga odstranil. Coneryja moti predvsem odsotnost vsakršnih avtomatskih kontrol, saj je res enostavno preveriti, ali ima posnetek vodni žig ali druge očitne karakteristike ukradenega materiala. Mimogrede, tudi Jeffrey Way je odkril svoj material, verjetno pa je tatvin še več.

4 komentarji

WhiteAngel ::

Hm.. odzivni čas 12 ur za odstranitev vsebine se mi ne zdi ravno veliko. Ali kdo ve, koliko je odzivni čas youtuba?

Magic1 ::

Če si velika riba, lahko na youtubu odstraniš zadevo takoj. Tako da lahko založbe s preprostim klikom odstranijo vsako zadevo, za katero mislijo da vsebujo 1s njihovega materijala. So si fajn zrihtal.
Magic

Tody ::

Youtube ima filtre, ki ti ne poustijo dat zadeve gor oz prepoznajo (glasbo vsaj) takoj po uploadu.

sandmodnigga ::

Kim Dotcom se je kar uspešno boril proti tem zahtevkom, če se ne motim.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje se kaj učite online?

Oddelek: Programiranje
485920 (3833) scipascapa
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5212670 (9766) matjash
»

Katero stran/tutorial priporočate za učenje programiranja?

Oddelek: Programiranje
81782 (1401) shadeX
»

Spletne strani za "učenje"

Oddelek: Šola
172409 (2029) DarKel
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149568 (7725) BaToCarx

Več podobnih tem