»

Na Udemyju precej ukradenega

Slo-Tech - Spletna stran Udemy, kjer lahko strokovnjaki objavljajo izobraževalne kurze, ki so na voljo brezplačno ali proti plačilu šolnine, se je znašla pod pritiskom zaradi nedavnih odkritij kraje avtorskih del. Nekaj strokovnjakov je na Udemyju odkrilo kopije svojih tečajev, ki so jih očitno tja priobčili drugi z namenom okoriščanja, Udemy pa je bil v svojih reakcijah počasen in neprepričljiv.

Gre za tako imenovane programe MOOC, ki prek interneta omogočajo študij množicam ljudi. Udemy je ena izmed najbolj znanih strani, ki zbira tovrstne tečaje, in tudi najuspešnejših. Leta 2011 so zbrali tri milijone dolarjev tveganega kapitala, leto pozneje še 12 milijonov, lani 32 milijonov in letos še 65 milijonov dolarjev. Investitorji torej verjamejo v njihov model. Ta temelji na...

4 komentarji

Hotfile bo plačal 80 milijonov dolarjev in mrknil

TorrentFreak - Le nekaj dni pred uradnim začetkom sodnega procesa med priljubljeno stranjo za shranjevanje in deljenje vsebine na spletu Hotfile in ameriško cehovsko organizacijo filmskih studijev MPAA sta se sprti strani poravnali. Spletna stran Hotfile bo plačala 80 milijonov dolarjev odškodnine in trajno prenehali obratovati, je povzetek dogovora med strankama.

MPAA je tožbo proti Hotfilu in njegovemu domnevnemu vodji Antonu Titovu vložila leta 2011, v kateri je strani očitala vzpodbujanje uporabnikov k piratiziranju. Hotfile je imela namreč izdelan sistem nagrajevanja, ki je uporabnike nagrajeval za vsak prenos njihovih datotek, ki so ga izvedle tretje osebe. Seveda, Hotfile se je financirala iz reklam in naročnin za plačljive pakete. S tem si je...

10 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake)...

111 komentarjev

Microsoft poizkuša doseči sprejetje strožje zakonodaje v ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Microsoft si v več ameriških zveznih državah prizadeva za sprejetje zakona, ki bi prepovedoval prodajo izdelkov v ZDA, če je katerikoli podizvajalec ali proizvajalec sestavnih delov v katerikoli fazi svojega delovanja uporabljal ilegalno programsko opremo. Za kršitve bi bil odgovoren prodajalec končnega izdelka v ZDA, če njegova letna prodaja presega 50 milijonov dolarjev in ima neposredno s tujim podjetjem sklenjeno pogodbo o proizvodnji.

To pomeni, da bi lahko Microsoft tožil ameriško podjetje, ki bi prodajalo oblačila, če so bila ta izdelana na Kitajskem in je tamkajšnji proizvajalec za na primer vodenje zalog (kar sploh ni del proizvodnega procesa!) uporabljal ilegalno kopijo...

71 komentarjev