» »

Razkol bitcoinske skupnosti na dva dela

Razkol bitcoinske skupnosti na dva dela

Slo-Tech - Bitcoin se je znašel pred neprijetno zagato, ki bi lahko vodila v razkol valute na dva tabora. Dva izmed kroga vodilnih razvijalcev, Mike Hearn in Gavin Andresen, sta objavila svojo verzijo (fork) Bitcoin XT, ki je v nekaj dneh pridobila že skoraj 10-odstotni delež med uporabniki. Trenutno sta Bitcoin XT in stari, izvirni Bitcoin Core še kompatibilna in torej sledita isti verigi (blockchain), a če ne bodo našli skupnega jezika, bomo prihodnje leto dobili dve bitcoina. Spor je strokovne narave.

Srž problema je omejitev velikosti bloka, v katere se zapisujejo transakcije v zadnjih 10 minutah. Še iz časov Satoshija Nakamota je velikost bloka omejena na en megabajt, kar je svoj čas pripomoglo k lažji uporabi bitcoina. Vsak odjemalec je namreč moral na disk prenesti zgodovino vseh transakcij, zato je bila velikost bloka ključnega pomena. Ko je bil bitcoin igračka entuziastov, to ni predstavljajo nobene resne omejitve. A število transakcij raste in v en megabajt jih lahko stlačijo omejeno število. Najpozneje konec prihodnjega leta bo bitcoin to številko presegel, če bo trenutni trend vztrajal, kar bo povzročilo številne težave. Naprej bomo opazili dolgo čakanje na po trditev transakcij, ki se lahko zavleče na več ur, kasneje pa bo sledila nestabilnost omrežja.

Rešitvi sta dve - povečanje omejitve velikosti bloka ali globlja sprememba, ki bo težavo odstranila. Hearn in Andersen sta se odločila, da zdaj velikost bloka povečata na 8 MB. To bosta udejanjila, ko bo na Bitcoin XT prestopilo 75 odstotkov vseh uporabnikov. Ključni so seveda rudarji, ki nudijo računsko moč za potrjevanje transakcij ter rudarjenje novih bitcoinov. Največ rudarjev je iz Kitajske in ti bodo na koncu jeziček na tehtnici.

Hearn in Andersen poudarjata, da je Nakamoto že ob izumu bitcoina načrtoval omejitev velikosti bloka kot začasno omejitev, ki je kasneje ne bo treba več imeti. Sedaj obstajajo odjemalci SPV, ki ne preverjajo več vseh transakcij v zgodovini bitcoina, temveč zaupajo avtoritativnim virom. To vodi do jabolka spora, saj bi povečanje velikosti bloka na 8 MB po prepričanju nasprotnikov vodilo do upada števila uporabnikov, ki imajo celotne kopije zgodovine transakcij. S tem bi bitcoin postal odvisen od velikih igralcev, kar je v nasprotju z njegovo filozofijo.

Na koncu bo odgovor dalo ljudstvo, saj se bo prej ali slej izoblikovala večina v enem ali drugem taboru, kar bo tudi preostale vzpodbudilo k prestopu. Zaradi tega sta Hearn in Andersen postavila mejo 75 odstotkov, ko se bo protokol v Bitcoin XT dejansko posodobil.

A vseeno razcep bitcoina (fork), pa četudi preživi le ena veja, zbuja nelagodje. Vrednost bitcoina je po tem dogodku izgubila več kot 10 odstotkov. Razcep odprte kode je pogost in povsem običajen dogodek, ki se zgodi, ko se dve strani ne moreta zediniti in najti soglasja, kako naj se koda oblikuje. A pri valutah je ta svoboda problematična. Nihče ne bi zaupal v evro, če bi lahko vsaka država lahko kadar uvedla paralelni nacionalni evro. Bitcoin ima isto težavo.

10 komentarjev

A. Smith ::

Morda zadeva ni tako grozna, kot izgleda.

Mislim, da bodo v primeru splošnega sprejemanja bitcoin XT kode core devi enostavno predelali svojo kodo in se bo zgodba nadaljevala z originalnim softwarom in povečanimi bloki.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

phantom ::

V vsakem primeru bo to vodilo v centralizacijo in propad Bitcoina, hranjenje celotne zgodovine transakcij je bolj težko vzdržna zadeva.
~
~
:wq

StarMafijec ::

Kaj pa, če se ne bi gledalo vse zgodovine transakcij? Torej le za nekaj časa nazaj, kar pomeni, da bi seveda morali uporabniki občasno prestaviti vse kovančke.

WhiteAngel ::

Idealna rešitev bi bila porazdeljen blockchain. Se pravi, da ima vsak node del blockchaina, npr. glede na zadnjih nekaj bajtov hasha blokov. Ko želiš poslati nekaj btc, pošlješ poizvedbo v omrežje in preveriš od spredaj nazaj, če ima denarnica dovolj sredstev. Node, ki hrani ta del verige, ti potem pove da ali ne. Da se prepričaš, da nodi ne goljufajo, pa uporabiš Merklova drevesa nad bloki, katerih hashe do nekega nivoja hraniš pri sebi.

HPME ::

Potrebujemo nov Bitcoin z anonimnimi transakciji in trasakcijami brez internetnega dostopa.

Potrebujemo e-valuto katero lahko prenašamo "offline" ali preko interneta na podoben način kot fizični denar in elektronski denar samo decantrilizerano.

SaXsIm ::

Ja naredi jo, kaj še čakaš?
SaXsIm

Phantomeye ::

SaXsIm je izjavil:

Ja naredi jo, kaj še čakaš?


"Če hoče človeštvo preživeti, moramo ustaviti vojne."

Ustavi jih, kaj še čakaš?


Tako neumno zveni tvoja replika na komentar višje.

Nekdo, ki izpostavi problematiko, je ni dolžan reševat.

Jux ::

Sploh ne vem zakaj taka drama. Tole je najbolj demokratičen način kako razvijat eno valuto. Če se večina deležnikov (75%) odloči za prehod na Bitcoin XT ga bodo vpeljali, drugače pa ne.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kiFni ::

Danes sem bil obveščen, da do nadaljnega ne sprejemajo več plačila z BTC, kjer imam najet dedi server.... :O

kiFni ::

Prvič odkar čekiram transakcije, blockchain.info ne dela ?!?!...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bitcoin dobil pomembno nadgradnjo SegWit, ruši rekorde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
12344489 (38444) PrihajaNodi
»

Bitcoin se je razcepil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
11742740 (34796) DeeJay
»

Kateri bo pravi bitcoin?

Oddelek: Novice / Kriptovalute
148771 (6231) Looooooka
»

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5121045 (17345) Matevy
»

Bitcoin spet raste in dobiva nove uporabnike

Oddelek: Novice / Kriptovalute
178639 (6046) svecka

Več podobnih tem