» »

Ali je to pravi Satoshi Nakamoto

Ali je to pravi Satoshi Nakamoto

Newsweek - Ta teden se novice o bitcoinu kopičijo hitreje kot po navadi, ker je dogajanja na tem področju največ po novem letu. Včeraj se je zdelo, da so razrešili eno največjih skrivnosti, in sicer identiteto tvorca za kriptovalute, danes pa smo o tem manj prepričani.

Newsweek je objavil dolg članek o iskanju človeka z imenom Satoshi Nakamoto, ki je podpisan pod članek o bitcoinu iz leta 2008, iz česar je leto pozneje kriptovaluta tudi nastala. Novinarka je Nakamota izsledila v Kaliforniji in ugotovila, da gre za 65-letnega inženirja in matematika, ki je delal tajne projekte za ameriško vojsko in vlado. Dokler se je z njim pogovarjala o vlakcih in drugih rečeh, je Nakamoto prek elektronske pošte odgovarjal, čeprav nikoli ni bil prav zgovoren o svoji preteklosti. Ko pa je beseda nanesla na bitcoin, se je Nakamoto potuhnil in ni želel več govoriti. Novinarka ga je potem obiskala na domu v spremstvu dveh policistov, pa Nakamoto ni bil nič bolj zgovoren.

Zato se je morala pogovoriti z njegovimi sorodniki in sodelavcem pri pisanju bitcoina. Vsi so ji potrdili, da gre za zelo pametnega, natančnega ter matematično nadarjenega in izobraženega človeka, ki pa je skrajno nezaupljiv. Celo najbližji sodelavci na projektu bitcoin o njem niso vedeli nič. Iz družine je izvrtala, da naj bi bil Nakamoto dvakrat poročen, imel šest otrok, za seboj dolga leta službovanja na tajnih projektih za ameriško vlado. Če ima res milijardno premoženje v bitcoinih, ga ne razkazuje, saj še vedno živi zelo skromno.

Le dan pozneje je Associated Press objavil demanti. Kontaktiral naj bi jih ta isti Satoshi Nakamoto in poudaril, da ni izumil bitcoina, da je zanj prvič slišal, ko je novinarka klicala njegovega sina. Potrdil je, da je v članku Newsweeka precej resnic, recimo te o delu za vlado na tajnih projektih, a da z bitcoinom ni povezan. Oglasil se je tudi "pravi" Satoshi Nakamoto na forumu P2P Foundation, kjer je njegov račun miroval pet let, in dejal, da opisani možakar v Newsweekovem članku ni on.

Newsweekova novinarka Leah McGrath Goodman, ki je na zgodbi delala dva meseca, pa vztraja, da ne gre za nobeno pomoto in da bodo vse trditve v prvotnem članku kar držale. In tako smo še bolj zmedeni, kot smo bili v začetku tedna.

Mimogrede samo še to: Japonsko je propad Mt.Goxa izučil, zato bo transakcije z bitcoini regulirala. Zato bodo razpravljali o uvedbi davka in omejitev trgovanja. Ni jasno, kako jim bo to uspeli na ravni fizičnih oseb, na ravni pravnih oseb pa bo to lažje. Eden izmed predlogov je, da bitcoin uradno priznajo kot blago (commodity), kar bo omejilo valutne špekulacij podjetij in bank z njim. Kot banka ne more poslovati s pšenico ali nafto (razen seveda investicijskih bank na terminskih trgih), tako želijo omejiti tudi poslovanje z bitcoinom. Obdavčili pa naj bi dobičke, ustvarjene s trgovanjem (spomnimo, v Sloveniji niso obdavčeni) in nakupe z bitcoinom (to bo precej teže). Podrobnosti še niso dorečene.

12 komentarjev

StarMafijec ::

Novinarka ga je potem obiskala na domu v spremstvu dveh policistov, pa Nakamoto ni bil nič bolj zgovoren.

Torej novinar najame policiste, da prestraši vir ali osebo kataro intervjuja?

Sem mislil, da je Nakamoto poslal nanjo policiste.

Matija82 ::

Čuden stavek, original je jasnejši. Nakamoto je poklical policiste.

"It seemed similarly implausible that Nakamoto's first response to my knocking at his door would be to call the cops"

Matija82 ::

Zgleda, da je novinarka potegnila svoj zaključek iz čarobnega klobuka.

"Tacitly acknowledging his role in the Bitcoin project, he looks down, staring at the pavement and categorically refuses to answer questions.

I am no longer involved in that and I cannot discuss it," he says, dismissing all further queries with a swat of his left hand. "It's been turned over to other people. They are in charge of it now. I no longer have any connection."

vs.

"I'm saying I'm no longer in engineering. That's it," he said of the exchange. "And even if I was, when we get hired, you have to sign this document, contract saying you will not reveal anything we divulge during and after employment. So that's what I implied."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

LJ4L ::

Kdo je zdej kdo? :))
LP from LJ

filip007 ::

Še dobro, da mu niso zaračunali, ker nadleguje novinarje. :)
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

SkyNet ::

In njegova identiteta je pomembna ker...? Discuss.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

xangxang ::

Kakšna drama...

vesolc ::

waw...še ena o realno "virtulani" valuti...krneki so že te novice...še malo pa se ne bo splačalo čekirat slo teha, kr bo ratala bit tech...

illion ::

Medtem pa teče zbiranja bitcoinov za tega Nakamota, ne glede na to, al je pravi al ne :)
http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comment...
https://blockchain.info/address/1Dorian...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: illion ()

svenica ::

vesolc je izjavil:

waw...še ena o realno "virtulani" valuti...krneki so že te novice...še malo pa se ne bo splačalo čekirat slo teha, kr bo ratala bit tech...


Meni so zanimive. Jih pač ne brat.
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

ziga7 ::

StarMafijec je izjavil:

Novinarka ga je potem obiskala na domu v spremstvu dveh policistov, pa Nakamoto ni bil nič bolj zgovoren.


Sem mislil, da je Nakamoto poslal nanjo policiste.


Ti imas prav.

filip007 ::

V Delo, so lepo razložili, on je poklical novinarko nazaj, potem pa ga je ona obiskala z angeli v modrem in pravemu ni ime Dorian, tako da to je to.:))

Najbolje, da zahteva opravičilo za nadlegovanje.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razkril se je domnevni avtor bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
168556 (6054) c3p0
»

V tretje gre rado - je to pravi Satoshi Nakamoto?

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4514540 (11655) gobice
»

Drugi kandidat za resničnega Satoshija Nakamota

Oddelek: Novice / Kriptovalute
714492 (12348) BitMiljonar
»

Ebayjeva podružnica se pripravlja na bitcoin, heker napadel Nakamotov e-predal

Oddelek: Novice / Kriptovalute
127860 (6351) poweroff
»

Ali je to pravi Satoshi Nakamoto

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1211263 (9794) filip007

Več podobnih tem