» »

NSA Stellarwind tako tajen, da mu je že škodilo

NSA Stellarwind tako tajen, da mu je že škodilo

The New York Times - Ameriška NSA je objavila poročilo o uspešnosti projekta Stellarwind, kakor se je kodno imenoval po napadih leta 2001 vzpostavljeni sistem PSP (President's Surveillance Program), ki je omogočal prisluškovanje in prestrezanje podatkov brez sodnih odredb. Javnost za njegov obstoj izvedela že leta 2005, a so bile informacije izjemno okrnjene. Junija 2009 je inšpektorat za obveščevalne službe objavil zelo skrajšano in cenzurirano verzijo poročila, nekoliko večji del pa je predlani razkril Snowden. Sedaj je The New York Times uspel z zahtevkom za dostop do informacij javnega značaja (FOIA request) in NSA je posredovala celotno, dasi mestoma še vedno počrnjeno poročilo.

Iz poročila razberemo, da je bil uspeh programa pičel zlasti velike skrivnostnosti. O njem so bili obveščeni zgolj najvišji uradniki in funkcionarji, pa še ti z zamudo. Predsednik za tajne službe pristojnega sodišča (Foreign Intelligence Surveillance Court) je zanj izvedel šele leta 2002, torej polno leto po vzpostavitvi sistema, a informacij ni smel posredovati ostalim zaposlenim. Poskrbeli so, da so zahtevki za običajen nadzor in prisluškovanje, za katere so bili podlaga podatki iz Stellarwinda, romali izključno k predsedniku FISC.

Tudi agentje v CIA niso vedeli za program z izjemo tistih na najvišjih položajih, še slabše je bilo v FBI. To je tudi razlog, da je še Busheva administracija popravila zakonodajo, tako da so v FBI poleg preliminarnih primerov (preliminary) in polnih preiskav (full) dobili še tretjo kategorijo - oceno (assessment). Izkazalo se je, da je večina zahtevkov za obravnavo v tej najblažji kategoriji izvirala iz Stellarwinda. Agentje so bili precej nejevoljni, ko so prejemali informacije o telefonskih številkah, ki da si zaslužijo poseben nadzor, niso pa vedeli zakaj niti jih niso smeli uporabiti v nobenih pravnih postopkih. Jasno, izvirale so iz Stellarwinda. Uspeh je bil pičel - med leti 2001 in 2004 je bilo koristnih namigov 1,2 odstotka, v letih 2004-2006 pa nič.

Stellarwind je postal zakonit šele leta 2007 s spremembo zakonodaje, že pred tem pa so številni funkcionarji z zunanjega ministrstva izrazili dvom o zakonitosti programa ter terjali odgovore.

2 komentarja

kogledom ::

Za pravnoformalni namen je bil plen res pičel (koristni namigi), za dejanski namen pa je bil zelo uspešen (prisluškovanje komurkoli brez pravne podlage in nadzora).

Ampak za upravičiti pičel izplen pride še kako prav izgovor, da če so le 1 človeško življenje rešili, potem se ves projekt izplača.

AtaStrudl ::

Hehe, bolj verjetno, kot da so zaradi Stellarwinda koga resili, so koga "podronali".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Oddelek: Novice / NWO
184876 (3246) veduvedu
»

Prism in Upstream živita dalje

Oddelek: Novice / Zasebnost
134397 (2807) zmaugy
»

Kako se kupuje IMSI lovilce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4417513 (13666) Iatromantis
»

Microsoft bi rad povedal resnico o sodelovanju v Prizmi

Oddelek: Novice / NWO
258894 (6911) trizob

Več podobnih tem