» »

Prism in Upstream živita dalje

Prism in Upstream živita dalje

Slo-Tech - Ameriški senat je s 65 glasovi za in 34 proti za šest let podaljšal veljavnost 702. člena zakona FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), ki ureja prisluškovalna programa Prism in Upstream, katerih obseg je leta 2013 razgalil Edward Snowden. Predstavniški dom je podaljšanje odobril že minuli teden z 256 glasovi za in 164 proti. V senatu je sprva kazalo, da se bodo glasovanju izognili, a so poizkusi neskončne razprave spodleteli. Zanimivo je, da za zakon niso glasovali po strankarski pripadnosti, saj so bili tako za kot proti predstavniki obeh strank.

Prism (po novem tudi Downstream) je program za prisluškovanje neposredno na viru, torej pri internetnih ponudnikih storitev. Upstream je program prestrezanja podatkov v tranzitu, denimo na podmorskih kablih, na usmerjevalnikih in ostali infrastrukturi. Namen zakonodaje in programa je prisluškovanje internetni komunikaciji tujih državljanov. Toda zaradi tehničnih razlogov se ne morejo izogniti zbiranju podatkov Američanov, ki so v tujini ali ki komunicirajo s tujci, kar je razlog za spornost te zakonodaje. S tem je spodletel tudi načrt nekaterih demokratov in republikancev, da bi v zakonu omejili obseg prisluškovanja in vgradili dodatne varovalke pred nepooblaščenim kukanjem v zbrane podatke, za katero ni potrebna sodna odredba.

Program obstaja že vsaj od leta 2008, a od afere Snowden zanj nismo vedeli. Šele po izbruhu afere je predsednik Obama umaknil oznako tajno s številnih zakonov in navodil, ki so opredeljevali tovrstno zbiranje podatkov. Glavni problem je, da gre za množično in nekritično zbiranje podatkov, uspeh pri preprečevanju terorističnih napadov in lovljenju kriminalcev pa je pičel. NSA in druge agencije poudarjajo, da je program nujno potreben za varnost, a podatkov o konkretnih uspehih ne razkrivajo. Neuradno pa na dan curljajo informacije, da ga izkoriščajo tudi za sodne zmage v ZDA.

13 komentarjev

oxyuranus ::

Morda bi bilo treba americane preprosto izolirati od evrope, kar bi odprlo kopico novih poslovnih priloznosti za evropejce, od search engina do socialnih omrezij, pa do postavitve neodvisne dns infrastrukture. Nekaj let bi bilo malo annoying potem bi se pa privadili. Pa se tehnologija bi napredovala, namesto da capljamo za njimi in na njihovih storitvah sprejemamon njihove pogoje, ker jim je z headstartom, ki ga imajo tako tezko konkurirati, da nihce niti ne proba.
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

GrX ::

oxyuranus je izjavil:

Morda bi bilo treba americane preprosto izolirati od evrope, kar bi odprlo kopico novih poslovnih priloznosti za evropejce, od search engina naprej, pa do postavitve neodvisne dns infrastrukture. Nekaj let bi bilo malo annoying potem bi se pa privadili.


Rusi že razmišljajo v tej smeri in sicer da bi postavili svoje internetno omrežje z lastno infrastrukturo..

zmaugy ::

Saj intel in ostala hardverska sranja verjetno tudi pašejo zraven. Pa MicroDick in Gulag zbiranje podatkov...
Samo naivneži mislijo, da gre tukaj za protiteroristične ukrepe, to je čista obveščevalna dejavnost uperjena proti državam, katerih interesi so dejansko ali potencialno v nasprotju z interesi ZDA - to pa so vse druge države.
In na podlago tako zbranih podatkov nato ZDA ustvarjajo konflikte med državami skladno s svojimi interesi in se grejo Pax Americana.

zmaugy ::

Kot recimo na primeru arbitraže med Slovenijo in Hrvaško. ZDA so izbrale svojega igralca, mu predale občutljive informacije (plus kakšna vzpodbudna beseda) in s tem zjebale arbitražni postopek. Zdaj se ponujajo za posrednika. Kako se to konča, smo lahko videli na Bližnjem vzhodu.
Pa so uspeli zbuditi že skoraj pozabljene težave sredi EU in imajo novo točko destabilizacije, na katero lahko po potrebi pritisnejo.
Ovce iz manipuliranih držav pa slepo norijo in si žagajo vejo, na kateri sedijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Markoff ::

Če bi imel phalni sthoj Kohl jajca, bi se Amerom nasmehnil, se jim zahvalil za ponudbo in rekel, da jih bomo obvestili, če jih bomo kdaj potrebovali. Hkrati bi predlagal, da naj se raje ponudijo Kitajski in Filipinom za pomoč pri razrešitvi problema = nespoštovanju odločitve arbitražnega sodišča v Haagu s strani Kitajske v zvezi z južnokitajskim morjem, kjer ZDA stojijo na stališču, da je mednarodno pravo potrebno spoštovati.

Hrčkom teče Sava v grlo, pa kličejo na pomoč opotekajočega se slona z nuklearkami, naj pritisne na enega palčka, ki ga niti ne najdejo na zemljevidu. Če pa bi ga že, bi Bratislava ječala pod bombnimi napadi. Slovaška pa take fore.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

zmaugy ::

Mi smo precej proruski, tako da tukaj mislim da bo kar nekaj odpora do tega nedostojnega predloga. Upam da se bo ob tem tudi EU malo predramila in povedala kaubojcem, da naj dajo prstke proč.
Zdej, razen če Erjavček spet kaj ne zajebe in sčveka kje na kakšni vaški televiziji, upam da bo to to, zankrat. Pa res bi bilo boljše, če bi se možakar ukvarjal s pralnimi stroji na hodnikih namesto z zunanjo politiko, bi bilo manj škode.
Lahko pa kaubojci sosedom začnejo obljubljat raznorazne stvari, to je pa potem lahko problem. In na določeni točki, ko bojo kaubojci potrebovali, da se EU ukvarja sama s sabo, bojo pritisnili na vse točke.

Zaradi vsega tega pa se zavzemam, da EU vzame na piko vse te nepoštene poslovne prakse ameriških podjet...trojanskih konjev v EU in jih pošteno odjebe iz našega trga ter hkrati vzpodbudi lastni razvoj operacijskih sistemov itd. In začnemo lahko kar z operacijskimi sistemi v JS, kjer je treba vso MicroDick, Ogrizek in Gulag navlako odstranit in počasi a vztrajno nadomestit z Linuxom ali čim podobnim.
Kitajci in Rusi bi morda tudi bili zainteresirani za sodelovanje pri tem, ker bi to bila velika kritična masa in imajo ravno tako kaubojcev poln organ.
Kaubojci naj pa...odjebejo.

poweroff ::

Rusi seveda ne počnejo nič podobnega. Sploh pa ne v Sloveniji.

Pa Kitajci tudi ne. Pa...
sudo poweroff

zmaugy ::

Poskušajo. Samo malo so kratki pri OSih in čipih/čipsetih. Rusi morda štrikajo kaj s Kasperskim, Kitajci pa s Huaweiom. Kaubojci pa da ne naštevam še enkrat. So vsepovsod in se jih ne da znebit - enako kot herpesa.

Mandi ::

poweroff je izjavil:

Rusi seveda ne počnejo nič podobnega. Sploh pa ne v Sloveniji.

Pa Kitajci tudi ne. Pa...


Schrems je pred meseci povedal, da je svojevrstna ironija, da za početje ZDA in UK vemo, za svoje države pa ne :)

Je pa to odličen timing. Pred CJEU je postopek presoje veljavnosti standardnih pogodbenih klavzul kot mehanizma za iznos osebnih podatkov iz Facebookove evropske centrale v ameriško matico. Te klavzule naj bi zagotavljale, da se podatkom po prehihodu v ZDA ne bo nič hudega zgodilo. To pa bo zdaj zelo težko pokazati. Poleti pa bo potem drugi letni review privacy shielda, kot splošne podlaga za iznos osebnih podatkov v ZDA. Komisija je v prejšnjem izdala pozitivno mnenje pod predpostavko, da 702 več ne bo obnovljena. Well ...

Zheegec ::

"Trump is a dictator-wannabe, incapable of being president, authoritarian, militaristic and a literal manchurian candidate appointed by Putin."

"Now let's give him $100bn more in military funding and even more authority for warrantless spying for the next 6 years".


- USA Demokratska stranka, katere člani se radi poimenujejo "The Resistance"
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

njyngs ::

Lista kupljenih

zmaugy ::

V osnovi so ZDA sovražna država EU, ne glede na pripadnost posameznih politikov demokratom ali republikancem, ker v osnovi si eni in drugi želijo svetovne rente, ki jo prejemajo. Njihovi medsebojni operetni spopadi so zgolj glede tega, kako si to rento ohraniti in kdo naj dobi večji delež.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA si je nekoliko pristrigla peruti

Oddelek: Novice / NWO
83061 (1670) PaX_MaN
»

NSA sme vohuniti za 193 državami in mednarodnimi organizacijami

Oddelek: Novice / Zasebnost
137642 (5565) Fritz
»

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6024138 (19371) link_up
»

Po Prismu je tu Muscular

Oddelek: Novice / Zasebnost
278100 (5200) gumby

Več podobnih tem