Prijavi se z GoogleID

» »

V evropsko-ameriški akciji razbili botnet Beebone

V evropsko-ameriški akciji razbili botnet Beebone

Slo-Tech - V usklajeni akciji so Evropolova enota EC3, nizozemska policija, ameriški FBI ter Kaspersky Lab, Shadowserver in McAfee uspeli razbiti botnet Beebone (znan tudi kot AAEH). Omenjeno omrežje je vključevalo vsaj 12.000 aktivnih računalnikov, bržkone pa še bistveno več. Na vrhuncu okužbe septembra lani jih je bilo 100.000. Odkrili so več kot pet milijonov primerov okužb v več kot 195 državah. Najbolj prizadete so bile Japonska, Indija in Tajvan.

Kot so pojasnili za Associated Press, je bila zlonamerna programska oprema v primeru Beebone zelo dovršena. Programska oprema se je posodabljala tudi do 19-krat dnevno, zaradi česar jo je bilo težko prepoznati. Okužbo sta vzdrževala dva modula za prenos (downloader), ki sta obnavljala drug drugega, pogoste posodobitve pa so onemogočale učinkovit boj proti botnetu. Hkrati je na okuženih računalnikih onesposobil dostop do spletnih strani popularnih antivirusov.

Za zdaj so zgolj onesposobili nadzorne strežnike, kar bo dalo okuženim računalnikom možnost poštenega boja; razkužiti jih bo še vedno treba posamič. Dostop do strežnikov onemogočijo s preusmeritvijo prometa (sinkholing), s čimer de facto zasežejo vse domene in IP-naslov. V Europolu so povedali, da še niso aretirali nikogar.

To je zgolj naslednja v vrsti uspešnih akcij, ki so v preteklosti onesposobile že Ramnita, Zeusa in številne druge botnete. Kažejo, da je usklajeno delovanje organov pregona in zasebnih strokovnjakov čedalje učinkovitejše, kar otežuje življenje zlikovcem.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
289046 (3615) Bakunin
»

Ameriška vladna služba zaradi majhne okužbe računalnike preprosto vrgla v smeti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
234648 (2589) gendale
»

Microsoft uničil botnet Nitol in odkril njegove zasevke na svežih kitajskih računalni

Oddelek: Novice / Varnost
52804 (1719) Jst
»

Danes odklop lažnih DNS-strežnikov črva DNSChanger

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
194599 (3466) BlueRunner
»

Odkrit botnet Zeus 2

Oddelek: Novice / Varnost
114010 (2969) RejZoR

Več podobnih tem