» »

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM) ostalim podjetjem, a so tožbo leta 2009 zavrgli, ko se je Apple sporazumel z založbami, da odstrani DRM. Tožba se je potem nadaljevala zaradi domnevnih kršitev zvezne zakonodaje o varovanju konkurence.

V skupinski tožbi so Applu očitali, da je bil iTunes 7.0, ki je izšel leta 2006, prvenstveno namenjen onemogočanju konkurence in da ni prinesel nobenih pomembnih novih funkcionalnosti. Apple je s to posodobitvijo onemogočil uporabo konkurenčnih sistemov DRM (digital rights management) na iPodu, torej je onesposobil predvajanje zaščitenih skladb iz drugih virov kakor iTunes na iPodu. Odvetnik tožnikov Patrick Coughlin se je skliceval na elektronsko pošto med Stevom Jobsom in podrejenimi, v kateri je bilo razbrati, da je želel Jobs zakleniti ekosistem in ljudi prikleniti na iTunes. Konkretno Harmony je izdelal konkurenčni DRM-sistem Harmony, s katerim je bilo mogoče njihove vsebine predvajati na iPodu, dokler ni Apple izdal iTunes 7.0. Apple je trdil, da so dodatno zaščito uvedli, da bi uporabniki zavarovali pred zlonamerno programsko opremo, delovanje drugih DRM pa je bilo itak produkt vzvratnega inženiringa, zato je ob spremembi drobovja pač prenehalo. Vztrajali so, da je Apple iTunes/iPod zaprt ekosistem podobno kot Xbox ali PlayStation.

Porota je morala odločiti o dveh vprašanjih. Najprej so odločali, ali je iTunes 7.0 prinesel zadosti novih zmožnosti, da gre za upravičeno nadgradnjo. Odločili so pritrdilno, zato do odločitve o drugi točki, ki bi obsegala odločitev, ali gre nagajanje ter, določitev višine odškodnine - tožniki so zahtevali 351 milijonov dolarjev - sploh niso prišli. Apple je bil oproščen očitanih kaznivih dejanj.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927633 (25189) Lonsarg
»

Razkrita notranjost Apple TV-ja

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3911264 (9818) Hardstyle
»

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
648738 (6290) roli
»

Novosti iz Appla

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
235240 (4378) Sba
»

Eminem toži Apple

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
152883 (2883) sid_dabster

Več podobnih tem