» »

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

vir: ZDNet
ZDNet - Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo posodobil in prenesel (iTunes, Quicktime, Safari), so odkljukani že vnaprej, kar je po njegovem mnenju sporno in lahko ogrozi varnost na svetovnem spletu.

Na blogu je zapisal:
To, kar zdaj počne Apple s svojim vmesnikom za posodobitve, je narobe. Spodkopava zaupanje med velikimi podjetji in njihovimi uporabniki in to ni dobro. Uporabili so svoj vmesnik za posodobitev iTunesov, da so z njim nameščali brskalnik Safari.
Na zapis se je odzvala predvsem svetovna blogosfera, kjer so se pojavila deljena mnenja. Nekateri menijo, da je Apple pri iTunesih počel nekaj podobnega že z Quicktimeom, spet drugi so povsem iz sebe, tretji pa uporabnike svetovnega spleta opozarjajo, naj premislijo, preden karkoli nameščajo na svoj računalnik.

Apple se je odzval s kratkim marketinškim sporočilom za javnost, v katerem pravijo, da z uporabo posodobitev njihovih programov zagotavljajo enostaven in priročen način, s katerim lahko Mac in Windows uporabniki dostopajo do zadnje različice Safarija.

64 komentarjev

«
1
2

dukenukem ::

aple software update men tud najeda ,ti za quicktime še kr itunes samo dol da in samo zbere da igra vse glasbene fajle ,sm sam quick alternative gor dal ;)

Loki ::

pa se je safari ze kaj popravil od prve izdaje na win?
I left my wallet in El Segundo

c00L3r ::

Dokler se samo namesti še ni panike. Problem ko postane avtomatsko privzeti brskalnik, ali pa se mogoče kar sam zažene :P

subby ::

a je mogoče prišlo do tipkarske napake pri "oDkljukani"? zdi se mi da je bil mišljen "B" namesto tistega "D"

ender ::

Loki: verzija 3.1 se celo zažene, vmesnik je pa še vedno obupen (in npr. meša sistemske barve z barvami, ki so statično določene v samem programu, zato cel kup stvari ni vidnih).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

snow ::

Še vedno obstaja kljukica, ne pa pri windows XP kjer jih ni. Inštaliraš paket.

Ne me razumet narobe.. mene ful jezijo programi za 102191 stvari, zaradi tega povečini uporabljam starejše verzije programov.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

sword ::

snow mislm, da si zadevo narobe interpretiral ... apple ima vso pravico (ne da jaz tako pravim, vendar v primerjavi z Windowsi), da doda Safari kot brskalnik k OSX-u. Ampak ta poteza je prbližn tko, kot da bi Office (ki kot verjetno veš obstaja tud za OSX) zraven svojih update inštaleral še IE.

Men se zdi poteza zelo grda, spomnija že na adware ... sam sem dobil na voljo ta update, pa sm ga opazu (prasca :P) pa odkljuku.

edit typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sword ()

Witboy ::

Ma folk... Zdej to pizdite cez Apple sam da mate kej jamrat.
A ko recimo 3/4 programov ima pri instalaciji ze kljukico za google toll bar in pa recmo podobne bare, pa nben ne jamra?!? Pa je kljukica tut ze gor in ce ne gledas ti pravtako tudi to poinstalira :P
Pac, moznost je dodana, ce ti ni vsec jo pac odstrani.

dbevfat ::

Witboy: to ni isto. Predstavljaj si, da bi ti Firefox Update predlagal, da ti inštalira še Thunderbirda in bi povrh vsega imel že kljukico prižgano (čeprav se bi meni zdelo narobe tudi, če bi bila kljukica ugasnjena -- application boundaries in te zadeve). Bi se ti to zdelo ok?
nvr2fat

Witboy ::

Men se se vedno zdi enako. Pac vsiljevanje nekih produktov, ki jih s to instalacijo noces... pa naj bodo updatei al pa sama pure instalacija.

Po drugi strani pa se vedno stojim za tem, da ljudje morajo biti pismeni in brati kaj si instalirajo na svoj racunalnik.

iskra ::

Meni že v štartu ni jasno, zakaj bi sploh potreboval še iTunes, če pa rabim samo QT za gledat filmčke, ker so se na nekaterih (redkih) spletnih straneh odločili uporabiti ta kodek (moram pa priznat, da raje vidim QT filmčke, kot Flash variante, ki mi skurijo procesor v par minutah).

In druga stvar: zakaj potrebujejo firme, kot so Apple, Real in Java neke procese, ki se zaženejo ob zagonu in preverjajo, če je na voljo posodobitev? :\ Zakaj ne raje preverjajo za posodobitve, ko zaženeš ta program/vtičnik? Firefox, Office in kup drugih imajo to lepo rešeno. Več kot imaš takih vtičnikov, več RAM-a vržeš stran (konkretno QT, Java, Realplayer, Adobe reader, ...). Najprej ti pobere vsaka taka zadeva kako sekundo več pri zagonu, potem pa ti še sredi dela vrže ven okno in se sprašuješ OMG WTF, kaj sem ti storil, da moram ravno sedaj dolvleči 20 MB Adobe reader?!? (Za picajzlaste: vem, da lahko preprečiš zagon z Windowsi, ampak tega ne znajo vse tajnice in ostali low-end uporabniki.)

Nasvet vsem programskim hišam: posodobitve naj se izvajajo samo za nameščen program/vtičnik, dodatkov (Safari, Google toolbar) nihče ne potrebuje, sicer bi jih že namestil. Dodatek h nasvetu: posodobitve naj ne bodo obvezne točno ta hip, ko hočem odpreti dokument/predvajati video/takoj, ko so na voljo, ampak naj se izvedejo, ko jaz ukažen (pred zaustavitvijo sistema, v ozadju z nižjo prioriteto procesa, ...).
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Macketina ::

Se en razlog vec, da na racunalnik ne spustim nobene zalege od Appla, kaj sele da bi ji pustil da se updejta. Edina stvar, ki ima dovoljenje da se updejta samodejno je AV. Vse ostalo gre na roko ali pa nikoli.

Witboy, takih programe nehas uporabljat. As simple as that.
Nero? Postal preglomazen. Acdsee prav tako. BSPlayer ima reklame/spyware. Primerov je nesteto.

Gandalfar ::

kot srecen apple uporabnik sem absolutno sokiran nad kolicino negativne energije v tem threadu!

darkolord ::

Gandalfar: predstavljaj si zdej, kakšen šok v drugih temah doživljajo srečni MS uporabniki 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

opeter ::

Gandalfar, hja, vidiš, to potrjuje le dejstvo, da Apple ni nič boljši od MS.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MR-OzO ::

je pa ful lepši:)

Sputnik59 ::

tud mozzila ni več to kar je bila...upam da 3.0 zrla manj resursov kot 2.0.XX

neres ::

Apple in Adobe programi = največji bloatware kar obstaja. MS jima ne seže do kolen, kar se tega tiče... si ne more več privoščit, ker je stalno pod kritičnim očesom. Prvima dvema pa to še kar uspeva.

Luka Percic ::

Sem že pred letom ali več opozarjal da je najbolj tečen program apple update. Itunes ponudil (zarven QT)tudi po dvakrat zaporedoma, in ob vsakem klinčevem updatu.

Ampak hej, če mu ne pustiš da se sam zažene je ok. In vista defender zahteva posebej potrdilo, za startup programe. Deny!
Pa je problem rešen.

krho ::

@Sputnik59: klikni me nežno
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Calligulla ::

Apple v zadnjem casu korenito spreminja strategijo in gnitje je termin, ki meni pade na pamet. Kratkorocno bodo imeli mlo vec prodaje ampak tisti mit okoli Appla se kar hitro sesuva.

CWIZO ::

Tale njihov update je res nadležen.
Jest iTunsov sploh nimam inštaleranih (imam pa safarija in quicktime) pa mi pr updjetu zmeri se itunes zraven štuli.

Največja fora pa je, ker se program enostavno ne more sprijazniti da nekaj nočeš updejtati. Sem recimo iTunes odstranil iz seznama updejtov pa mi zdej ob vsakem updejtu safarija/quicktajma na koncu vpraša če želim resetirati ignorirane updejte.

To res ni način. Če bi hotu iTunes inštalerat si ga bom že zdownlodal.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Filo ::

un installer je itak nadlezen to je en krat ena, sam je pa treba tud rečt, da tale firefox tud že preseda, ni mi jasn zakaj se ta ff zacne vlečt pa štekat čez cajt, nekje ga je treba očistst (sam ne vem kje ne bi reku da bi imel addone gor al pa kak druge sranje :S).Uglavnem napram safariju se lahko pa že zdej skrije.

trnvpeti ::

ja FF je cist zafilan, upam da bo 3-ka kaj boljs
drugace pa safari ali pa opera

CaqKa ::

mah pri WU je ie7 tudi privzeto obkljukan.
drugače pa podpiram kaj je iskra napisal. zakaj pri hudiču more vsak najmanjši program ždet v ozadju in čakat na updejt? a ne bi bilo dovolj če bi te pri zagonu ko ga rabiš vprašal, če pogleda za updejti in se updejta?

že itak mi gre toti avg free na jetra ko se updejta, ko komp všaltam pa morem čakat nekaj cajta...

darkolord ::

> mah pri WU je ie7 tudi privzeto obkljukan.

Ampak IE7 je kljub temu samo nadgradnja verzije, ki jo že imaš nameščeno

RejZoR ::

Seveda je IE7 privzeto obkljukan, saj vendarle poganjaš sistem Windows in ne MacOS. Kako neočitno.
Da ne omenjam da potem taisti "pametni" uporabnik na nekem drugem forumu joka, da ima IE polno varnostnih lukenj, po drugi strani pa se obrega ob samoposodabljanje... zadnje čase se resno sprašujem če folk dejansko sploh ve kaj hoče, ker toliko nesmislov kot jih preberem na vseh blogih, forumih in RSS newsfeedih, to je že nenormalno. Jokajo okoli nečesa ter v istem stavku (nehote!?) spodbijajo svojo trditev (al so res tok debilni da se niti tega ne zavedajo). Lol.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Witboy ::

btw sej apple software update ti ni potrebno nalozit ce nocs :P

mspiller ::

Tak debilizem je potrebno zatreti v kali. Kaj bo naslednje. Ko se bo updatal Flash se bo namestil se Adobe Reader. Ali pa ko se bo updatajala Java, se bo namestil se OpenOffice. Tele Applevo poteze mi gredo se bolj na k*** kokr od nekega drugega OSa. Me ze prou skrbi kaj bo nastalo iz CUPS.
Vsekakor pa niso edini junk.

Jaz sem svoje mnenje o tem povedal ze nekaj casa nazaj s tem, ko sem odstranil QuickTime, ker mi je non stop tezil z updati od iTunes.

ender ::

Če rabiš podporo za QuickTime, se uporablja QuickTime Alternative. Precej bolj uporabniku prijazno, kot pa originalen Applov software.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Luka Percic ::

A dela znotraj brskalinka (kot "plug-in")?
Kolikor vem, ne...

neres ::

Dela ja. Jaz imam že več let samo z QT alternative in ni nobenih težav.

filip007 ::

Apple samo izkoriška debilnost od M$, kar je debilen nekoristen brskalnik in media player od M$ je sploh rožca vsak nova verzja bolj debilen vmesnik...Tako bravo za Apple :D

Luka Percic ::

IE7 ter media player 11 sta precej na nivoju. Sploh media player. Vedno je lahko boljše, ampak debilen si kvečjemu ti, z takimi izjavami.

filip007 ::

Malo pretiraval samo ker IE skoz neki eni problemi okoli kodekov ali Activex kontrola in podobne traparije...

IE je samo za update

Media player je pa samo za 1.FM

in to je to

Lahko bi bilo vsaj malo bolj enostavno za uporabo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

Luka Percic ::

Ni isto "vmesnik je debilen", ter "vajen sem drugega, zato mi ta ni všeč".

Osebno mi je winamp-ov vmesnik čuden, ampak vem da zgolj zato ker ga nisem dovolj vajen. Kaj češ.

CaqKa ::

>>> > mah pri WU je ie7 tudi privzeto obkljukan.
>>>
>>> Ampak IE7 je kljub temu samo nadgradnja verzije, ki jo že imaš nameščeno

no ja.. se nebi glih strinjal.. to bi lahko rekel v primeru ie5 -> ie5.5.. v tem primeru pa ne... vsaj z mojega stališča to ni samo nadgradnja v smislu update, v smislu popravkov bugov...

RejZoR ::

Očitno še nisi nikoli slišal za razvoj softwara in označevanja verzij. Prva številka je major, druga minor, tretja build in vse ostale interne. Za 6.9 vedno pride 7.0. Če se razvijalec zarad korenitih sprememb odloči preskočit serijo številk je vseen drek al je sprememba iz 5.5 na 5.6 al pa iz 5.5 na 8.0.
Gre za nadgradnjo programa pa če zadaj številka 994574575478 al pa 7.0. Še vedno je Internet Explorer.:\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

roli ::

Hja od Applove programske opreme tako ali tako uporabljam samo OSX in morda kako drugo zadevico sem in tja. Itunes povoham sem ter tja - quicktime nikoli, safari pa takrat, ko moram nekaj nahitro nekaj odpret in ni važno kje.

Sam OS je sicer superca ampak ostalo Applovo programje se mi zdi malo čudno. Kar se pa tele poteze tiče - meni se tukaj ne zdi nič spornega saj imaš tam lepo kljukico, ki ti ponudi, če hočeš ali nočeš namestiti. Drugače pa je tale software update enak kot na OSX - samo, da tukaj skrbi za celoten sistem.
http://www.r00li.com

Gandalfar ::

Za 6.9 vedno pride 7.0.




zakaj? ne morem met 11 minor verzij?

LordJimy ::

Ohjej. Kolk jaz vem deluje tale update software na podlagi tega kaj imas od apple namesceno. Zraven tega pa se imas zraven moznost, da obkljukas ali pa odkljukas. V nobenem primeru te apple ne prisili namestiti njegovega browserja.

RejZoR ::

zakaj? ne morem met 11 minor verzij?


Zato ker tko kot večina ne bereš podatkov v kontekstu...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ender ::

LordJimy: če nisi pozoren, ti ta updater sam od sebe namesti ves software. Moraš posebej onemogočit stvari, ki jih nočeš.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

CaqKa ::

rejzor, meni je zelo žal, ampak z ie 7.0 so postavli koncept IEja na novo. za ie7 in 8 pač stoji nova miselnost in to je zame pač nov drug produkt, ker ima nov cilj.
pa ni važno kako si človek omisli verzioniranje... recimo winamp... do 2.95 je to bil winamp... od tu dalje pa četudi je bil 3.0 je bil bloatware amp. zadaj je bila nova mislenost, produkt več ni imel takega uspeha kot so si ga avtorji želeli in je bilo treba nekaj ukrenit. in walda ni nobenemu v interesu da bo x letno delo z nekim imenom kar v luft vrgel, ampak bo uporabil enako ime.

a je windows mail (iz viste) nadgradnja outlook expressa?

darkolord ::

Tudi če ima novejša verzija "drug cilj" je še vedno isti produkt. Pa tudi če bi bil drug produkt in bi nadomestil prejšnjega, je to nadgradnja...

Relanium ::

Mene tud pi*di tole k 100 hudičev, k mi iTunes vsiljuje, mam pa samo safari za probo...

RejZoR ::

WinAMP 3.x je bil dejansko flop (kako radi uporabljate to besedo pri Visti heh), kar so priznal tud razvijalci sami (Nullsoft). Zato je petica bolj podobna dvojki z dodatkom modernih skinov in parih drugih goodijev kot pa nadgradnji trojke... še plugini namenjeni za dvojko delajo lepo v petki.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

LordJimy ::

@ender: Saj ti to naredi tudi windows update, ce ga imas nastavljenega na avtomatsko oz. da ti samodejno prenese popravke. In potem, ce ne das custom in odkljukas kaj ti naj namesti, ti namesti kar vse, enako kot v tem primeru apple software update. Ampak software update ti brez posebnega gumba prikaze kaj zeli namestiti in ti da na izbiro.

Mavrik ::

Windows Update ti brez tvojega dovoljenja nikoli ne namesti dodatnega softwara. Samo nadgradi ti že nameščenega na nove verzije. Pa še to samo v primeru IE, ostali (WMP, WMM ipd.) updejti so vsi optional, ki niso po defaultu obkljukani.
The truth is rarely pure and never simple.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711580 (9351) MrStein
»

Apple iPad kompatibilnost

Oddelek: Mobilne tehnologije
226949 (6454) MedusasPath
»

Microsoft v pričakovanju Windows Phone 7 pokopal iPhone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6610463 (8154) Lonsarg
»

Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
648775 (6327) roli

Več podobnih tem