» »

Naslednja delitev: Symantec

Naslednja delitev: Symantec

Reuters - Po napovedi ločitve PayPala in Ebayja ter delitve Hewlett-Packarda na dva dela se na podobno pot podaja tudi Symantec. Podjetje, ki ga najbolje poznamo kot proizvajalca znamenitega Norton Antivirusa, se bo ločilo na del za računalniško varnost in del za informatiko. To je tretji odmevnejši primer letos, sicer pa do konca leta pričakujemo več kot 60 delitev podjetij, kar je največ po letu 2000.

Razlogi za delitev so podobni kot pri ostalih podjetjih, ki sta to letos naznanili. Vodstvo verjame, da bo deljeni Symantec konkurenčnejši in predvsem zanimivejši za prevzeme. Cisco in NetApp se, denimo, že omenjata kot potencialna kupca dela Symanteca. Zanimivo je, da gre pri tej delitvi za obratno operacijo od nakupa podjetja Veritas Software leta 2005. Pred desetletjem se je podjetje, ki se je ukvarjalo predvsem z računalniško varnostjo, želelo razširiti še na področje hrambe in upravljanja podatkov. V zadnjem času pa so analitiki in investitorji čedalje glasneje zahtevali delitev podjetja s tržno kapitalizacijo 16 milijard dolarjev, ker med deloma ni bilo potrebne sinergije. Prejšnja izvršna direktorja sta vztrajala, da se podjetje ne bo delilo, a se bo to sedaj vendarle zgodilo.

Dosedanji izvršni direktor Michael Brown bo ostal na funkciji v delu, ki se bo ukvarjal z varnostjo, medtem ko bo njegov finančni direktor ostal Thomas Seifert. Drugi del podjetja bo vodil John Gannon, ki je delal v HP-ju. Symantec pravi, da bodo morali tudi odpuščati, čeprav še niso razkrili, koliko izmed 20.000 zaposlenih v 50 državah bo ostalo brez dela.

Symantec je v zadnjem poslovnem letu ustvaril 4,2 milijarde dolarjev prihodkov iz varnostnih rešitev (prvi del podjetja) in 2,5 milijarde dolarjev iz upravljanja podatkov in storitev (drugi del). Marže so pri varnostnih rešitvah bistveno večje kakor pri storitvah iz upravljanja podatkov, kar je navzdol vleklo celotno podjetje. Razdelitev, ki bo končana do konca prihodnjega leta, je na tečaj pozitivno vplivala, saj je delnica zrasla za skoraj štiri odstotke.

6 komentarjev

RejZoR ::

Še vedno mi ni jasno kako naj bi vse te pobesnele delitve magično rešile vse njihove težave. Ker razen sekanja podjetja na manjše in cenejše dele za lažjo prodajo ne vidim popolnoma nobene druge prednosti. Se pravi če je upravljanje podatkov vleklo dol celo podjetje zdej drugega dela ne bo vleklo dol ampak bo pa tadrugi del, ki se ukvarja samo s tem celotno v riti. Ker če tega ne znaš rešit znotraj skupnega podjetja je zelo velika verjetnost da tega ne boš rešil niti pod samostojno firmo. Razen če ti je spet prioriteta enostavno odprodat problematičen del namesto da bi dejansko nekaj izboljšal. LAZY. Vsi bi samo prodajal namesto da bi inoviral in s tem rešili svoje dejanske težave...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

sisemen ::

Ni kaj za razumeti, neprofitabilni (oz. raje negativni) del podjetja (odcepljeni) pustiš da propade, ni se ti treba zahebavati z odplačili odpravnin delavcem, ki bi jih sicer odpustil in na racun vsega tega, vsaj na papirju, prosperira zdravi del podjetja. In management dobi svojo nagrado.

zmaugy ::

Kaže da so nekateri vodstveni ljudje iz različnih firm obiskovali iste hitre seminarje. Podobno kot se dogaja v Sloveniji, ko se naenkrat na primer nekaj podjetij, s katerimi sodeluješ, odloči začeti pošiljati reklamna sms sporočila.

Glugy ::

Men je čudn da ta podjetje sploh še obstaja. Ne vem da bi imel kako kvalitetno storitev ali kvaliteten izdelek. Res mi ni jasno kak so tok časa sploh prežvel.

antonija ::

Glugy je izjavil:

Men je čudn da ta podjetje sploh še obstaja. Ne vem da bi imel kako kvalitetno storitev ali kvaliteten izdelek. Res mi ni jasno kak so tok časa sploh prežvel.
Preziveli? 16 milijard kapitalizacije in 6.7 milijarde prometa letno. Carobno so kljub gnilim izdelkom in storitvam vredni vec kot vecina slovenskih podjetij. Mogoce rabimo malo manj haterjev, pa vec takih ki kaj naredijo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

crniangeo ::

symantec ima par dobrih produktov, eden od njih je enteprise vault :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednja delitev: Symantec

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
64618 (3873) crniangeo
»

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Oddelek: Novice / Varnost
189269 (6888) opeter
»

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
54889 (3397) Lonsarg
»

HP-jev dobiček pol manjši

Oddelek: Novice / Rezultati
237091 (5864) -valvoline-
»

Intel kupuje McAfee

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
208305 (7462) opeter

Več podobnih tem