» »

EU bo začela preiskavo Qualcomma

EU bo začela preiskavo Qualcomma

Reuters - Po neuradnih podatkih bo Evropska komisija začela preiskavo zoper največjega proizvajalca čipov za mobilne naprave Qualcomm. Komisija bo preiskavo uvedla na podlagi pritožbe britanskega podjetja Icera iz junija 2010. Icero je vmes prevzela Nvidia (Tegra 4i je prvi Nvidiin izdelek, ki uporablja kupljeno Icerino tehnologijo), dolg čas od vložitve pritožbe do začetka uradne preiskave pa za Evropsko komisijo ni nič neobičajnega.

Icera, ki jo poznamo kot proizvajalca čipov za mobilne telefone, je v pritožbi Qualcomm obtožila kršenja protimonopolne zakonodaje. Trdijo, da Qualcomm zlorablja svoj prevladujoč tržni položaj, tako da svojim strankam preprečuje sodelovanje z Icero, za kar uporablja vzpodbude v obliki cenejšega licenciranja patentov ter nižjih cen.

Leta 2010, tik pred Icerino pritožbo, sta svojo pritožbo zoper Qualcomm umaknila švedski Ericsson in ameriški Texas Instruments. Medtem pa je na Kitajskem postopek zoper Qualcomm zaradi zlorabe monopolnega položaja in navijanja cen v zaključni fazi.

Qualcommove izdelke najdemo v praktično vseh modernih mobilnih telefonih, tako Applovih kakor androidnih. Tudi naprave z Windows Phone 8 in BlackBerry 10 uporabljajo Qualcommove čipe.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU kaznovala Qualcomm z 242 milijoni globe

Oddelek: Novice / Tožbe
145661 (4720) bbf
»

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5816763 (12434) MrStein
»

EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Oddelek: Novice / Tožbe
158373 (6951) Poldi112
»

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2110485 (8064) ZigaZiga
»

Južna Koreja visoko kaznovala Qualcomm

Oddelek: Novice / Tožbe
64890 (3725) Glugy

Več podobnih tem