»

Tekma robotskih dostavljavcev se pričenja

vir: Amazon Prime

vir: The Verge
The Verge - Samo nekaj dni zatem, ko sta dostavo pic in kave z roboti v študentskem kampusu v zvezni državi Virginiji napovedala podjetji Starship in Sodexo, je svoje samodejne pomočnike predstavil tudi Amazon. Mini šestkolesniki, imenovani Scout bodo dostavljali hrano na območju Snohomish v zvezni državi Washington.

Scouti se bodo premikali po pločnikih, s hitrostjo pešcev, v začetku samo v svetlih urah dneva in ob spremljavi Amazonovih zaposlenih. Kot so povedali predstavniki podjetja, so robotska vozila razvijali z mislijo na pešce, živali in druge udeležence v prometu, ki naj bi se jim Scout vešče izogibal. Ko bo robot prišel do naslovnika, se bo odprl poseben pokrov iz katerega si bo stranka postregla z naročenim obrokom. Kako...

3 komentarji

Poteka tudi svetovno robotsko prvenstvo v nogometu

Slo-Tech - Medtem ko v Rusiji na svetovnem prvenstvu žogo brcajo najboljši predstavniki človeške vrste, poteka v kanadskem Montrealu vsakoletno tekmovanje robotov v igranju nogometa. Tekmovanje, ki vsako leto poteka v drugi državi, poizkušajo organizirati tako, da sovpada z velikimi nogometnimi dogodki, ker to prinaša več medijske pozornosti. Zato ni naključje, da se bo letošnji RoboCup 2018 končal v petek.

Tekmovanje poteka v več ligah oziroma kategorijah, med katerimi niso vse nogometne. V RoboCup@HOME se merijo robotski asistenti za domače okolje, v RoboCup INDUSTRIAL najdemo industrijske robote, v RoboCup RESCUE reševalne robote, glavni poudarek pa je seveda na kategoriji RoboCup SOCCER. Tu v petih podkategorijah igrajo humanoidni, standardni, srednje veliki, majhni...

3 komentarji

CEOI 2017 v Ljubljani

Slo-Tech -

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani te dni poteka Srednjeevropsko tekmovanje iz računalništva in informatike CEOI 2017. Tekmovanja se letos udeležujejo dijaki iz 15 ekip in 14 držav: Avstrija, Azerbajdžan, Češka, Gruzija, Hrvaška, Izrael, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Švica. Slovenija ima kot gostiteljica tekmovanja pravico do dveh ekip.

Tekmovalna dneva sta dva: v sredo in v petek, od 9h do 14h. Tekmovalci vsak tekmovalni dan rešujejo po tri algoritmične naloge, kjer se upošteva kakovost rešitve (število opravljenih testov, odvisnih od hitrosti delovanja algoritma), v...

8 komentarjev

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Slo-Tech - V brazilskem mestu Joao Pessoa v zvezni državi Paraíba se je pričelo letošnje svetovno nogometno prvenstvo v nogometu za robote Robocup 2014. Tekmovanje, ki že od leta 1997 poteka vsako leto, sledi cilju, da bi okrog leta 2050 ekipa humanoidnih robotov premagala aktualne svetovne nogometne prvake.

Do tja je pot še zelo dolga, a so roboti danes že precej boljši od tistih prvih pred sedemnajstimi leti na Japonskem. Tekmovanje se je do danes precej razširilo, tako da ta tekmovalci z vsega sveta sodelujejo v petih kategorijah (RoboCup Soccer, RoboCup Rescue, RoboCup@Home, RoboCup@Work in RoboCupJunior), ki niti niso vsa povezana z nogometom in imajo cel kup podkategorij. V kategoriji Rescue se pomerijo roboti, ki so...

1 komentar

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

Prijave za Imagine Cup 2011 že tečejo

Slo-Tech - Letošnji Imagine Cup, že deveti po vrsti, bo tokrat na svetovni ravni potekal letošnje poletje v New Yorku. Nanj se tekmovalne ekipe lahko uvrstijo z regijskih tekmovanj, ki tudi letos poteka v Sloveniji. Prijave na slovenski Imagine Cup 2011 so že odprte in potekajo do konca januarja. Imagine Cup je odprt le za študente, ki pa lahko pridejo s katerekoli fakultete s katerekoli izmed treh slovenskih univerz. Znotraj ene same ekipe lahko sodelujejo študentje z različnih fakultet.

Letošnja tema tekmovanja se osredotoča na osmerico Milenijskih Ciljev Razvoja (Millennium Development Goals), poleg nekaterih drugih manjših tekmovanj in natečajev.

Se bo za izlet v New York potegovala tudi kakšna ekipa, ki se bo našla na Slo-Techu?

0 komentarjev

Imagine Cup - Visual Gaming

več strani - Kot sem že napisal v forum, tudi letos poteka ImagineCup - tekmovanje za dijake in študente, v devetih različnih kategorijah. Rok za prijavo, za kategoriji Visual Gaming in Rendering je bil podaljšan na: 1.4.2005. Visual Gaming je tekmovanje, kjer je na voljo igrica, vsak tekmovalec pa mora zanjo sprogramirati čim boljšo umetno inteligenco. Programira se v .NET platformi. Rendering pa je tekmovanje za najboljši kratki filmček.

Tekmovanje poteka preko interneta, najboljši pa se na koncu uvrstijo v finalno tekmovanje, ki bo letos na Japonskem. Poleg glavne nagrade, $8.000, že s prijavo dobite brezplačen MS Office 2003. Klik!

15 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja