» »

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

The Inercept - Glenn Greenwald, ki mu je Edward Snowden predal dokumente iz NSA, je v The Interceptu objavil nove dokumente, ki pričajo o sposobnostih britanske obveščevalne agencije GCHQ pri širjenju dezinformacij po internetu in informacijskem vojskovanju.

Gre za wiki dokument, ki natančno razčlenjuje več deset orodij GCHQ za informacijsko vojskovanje. Večina jih ima oznako operativno in so jih tudi uporabljali, recimo v boju v Afganistanu, nekaj pa jih je v razvojni fazi. Orodja, ki imajo zelo poetična imena, omogočajo najrazličnejše vragolije.

Britanci imajo v lasti Swamp Donkey, ki deluje kot Cryptolocker in na računalniku tarče zašifrira občutljive datoteke, Sunblock, ki onesposobi dostop do spleta in e-pošte, ter Stealth Moose in Angry Pirate, ki sta namenjena vdorom in zaklepom računalnikov z Windows. V drugi skupini orodij za nadlegovanje najdemo na primer Badger za pošiljanje spama, Cannonball za smetenje po smsih, Pitbull za smetenje po sistemih za hipno sporočanje, pripravljeni pa so tudi na faksnaprave. Potem so tu še orodja za javljanje pritožb na spletne strani, ki omogočajo nalaganje vsebine (denimo YouTube), pa orodja za prirejanje rezultatov spletnih anket, napihovanje števila ogledov strani, pošiljanje sporočil v imenu drugih ljudi itn. Nobenih težav ne predstavlja iskanje osebnih podatkov, recimo zbiranje dogajanja v Skypu v realnem času, iskanje osebnih fotografij na Facebooku itn. Celo orodje za identifikacijo avatarjev Second Lifu imajo.

GCHQ je omenjena orodja že uporabila, nazadnje v Iranu pri poskusu blokiranja njihovega jedrskega programa in v Afganistu v boju zoper Talibane. Dokument je bil nazadnje posodobljen leta 2012, GCHQ pa ga ne komentira, razen stare mantre, da delujejo v skladu z zakonodajo in so pod strogim nadzorom.

Vsi se s tem ne strinjajo, zato je britanski Privacy International že začel sodni postopek zoper GCHQ, evropski parlament pa je početje GCHQ označil kot nelegalno. Britanski parlament pa je te dni ignorantsko po hitrem postopku sprejel nov zakon DRIP (Data Retention and Investigation Powers), ki ga mora potrditi le še zgornji dom. Zakon naj bi rešil problem zakonodaje, ki jo je evropsko sodišče razveljavilo, in sicer uvaja 12-mesečno hranjenje prometnih podatkov ter širi možnosti prestrezanja komunikacij.

9 komentarjev

AgarthiDawn ::

Lepo, ti domaš spiš, na Youtubeji pa se pojavi filmček kako si v tem času vlomil v banko, ha, ha, noro pa to...

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Janez Janša se je očitno nekje dokopal do Pitbulla za smetenje po sistemih za hipno sporočanje...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: srus ()

Jupito ::

Zdaj me prav nič več ne čudi tista pretirana reakcija na Anonymous, ko so vrgli par strani na hrbet. Tile so verjetno mislili, da se je začela vojna.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

BlackMaX ::

Jupito je izjavil:

Zdaj me prav nič več ne čudi tista pretirana reakcija na Anonymous, ko so vrgli par strani na hrbet. Tile so verjetno mislili, da se je začela vojna.


Kaj pa če so to bili oni (vlada) pod pretvezo, da so kao Anonymus samo, da dobijo bazo podatkov ljudi, ki so pripravljeni iti v boj. Super način za popis :)

cegu ::

Resničnost je vedno bolj zanimiva kot vsakršna teorija zarot. Tukaj imam sedaj vse to črno na belem, prinešeno na pladnu.

BlackMaX ::

Joj pa kje so tisti, ki pravijo teoretikom zarote...norci pa kaj še vse.

Tukaj je vse prikazano.

Iatromantis ::

Saj Britanci so znani po takšnih sumljivih akcijah, kot npr.infiltracija policaja v okoljevarstveno skupino kjer je:
In January 2011, it was reported that Kennedy was one of the first officers to work as an undercover infiltrator for the NPOIU, and had spent seven years within the environmental protest movement.[4]

In a Channel 4 interview broadcast on 14 November 2011, Kennedy stated that, in the guise of an environmental activist, he was used by the police forces of 22 countries and was responsible for the closing down of the Youth House community centre in Copenhagen.[5]

Kennedy said he was hired by German police between 2004 and 2009 and allegedly committed two crimes on their behalf, one of which was arson.


itd..

b3D_950 ::

ja, sova ima velike oči. 8-O

evropski parlament pa je početje GCHQ označil kot nelegalno.


in kaj se zgodi potem s temi, ki so označeni?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

RejZoR ::

Očitno nič, tko kot se nič ne zgodi s početjem NSA. Vsi samo žugajo in jokajo kako je bad, ampak pol pa se ne zgodi nič. Wtf!?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The Intercept: Britanski nadzor telekomunikacij hujši od ameriškega

Oddelek: Novice / NWO
3013276 (9505) matijadmin
»

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

Oddelek: Novice / Varnost
3823360 (20098) matijadmin
»

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

Oddelek: Novice / NWO
96028 (3675) RejZoR
»

Britanska obveščevalna zbirala posnetke s spletnih kamer

Oddelek: Novice / Zasebnost
269402 (7554) bMozart
»

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12136497 (29507) Iatromantis

Več podobnih tem