» »

Tajne preiskovalne metode

Tajne preiskovalne metode

Harisovi IMSI lovilci, vsi poimenovani po plenilskih morskih živalih.

Slo-Tech - To pomlad bo v parlamentarno proceduro vložena najbrž najbolj agresivna novela Zakona o kazenskem postopku doslej. Ministrstvo za notranje zadeve - policija namreč želi v ZKP-M vključiti IMSI lovilce in policijske trojance, nedvoumno dovoliti razkrivanje identitete uporabnikov interneta brez sodne odredbe, razmišlja pa se še o iskanju pripornic s prisluškovanjem sorodnikov, sosedov in znancem. O vsem tem bo treba še precej napisati (Anže je že, priporočamo), a za zdaj en kratek intermezzo v Čezlužje, po lekcijo, kako se stvari ne lotiti.

Torej... Več zveznih in državnih policijskih služb v ZDA že kar nekaj let veselo testira uporablja IMSI lovilce domačega proizvajalca Harris Corporation. Kot že rečeno, gre za male prenosne bazne postaje mobilne telefonije, ki znajo poskenirati vse v bližini prisotne mobilne telefone, oz. jih s pomočjo triangulacije/lova na lisico natančneje locirati. Boljši lovilci znajo tudi prisluškovati, a pustimo zdaj to. Glavna prednost lovilcev pred klasičnim sledenjem s pomočjo operaterja je, da policija pač ne rabi več (sodno regulirane) pomoči operaterja. Stvari lahko izvede kar sama, po možnosti celo brez vednosti (kaj šele dovoljenja) tožilca in sodnika. Ko pa storilca enkrat odkrijejo oz. fizično locirajo, pa zasluge za to pripišejo svojemu lastnemu delu, seveda s klasičnimi policijskimi metodami ("zbiranje obvestil", "priče", "informatorji", "patrulja"). Če uspejo osumljenca potem še zasačiti s kilo koke v rokah, vse skupaj od zunaj (beri na sledeči tiskovni konferenci) zgleda še posebej fino. Lumpi pa se medtem sprašujejo, kako za boga so jih policaji uspeli dobiti.

Harrisu je takšen način sila všeč. Javno razpravljanje o tem, kako točno se je našlo oz. iskalo osumljenca, tekom navzkrižnega zaslišanja na sodišču, bi namreč odprlo številna neprijetna vprašanja. Zato vse njihove pogodbe o izposoji, najemu oz. nakupu teh naprav vključujejo vodotesne klavzule, ki policijo omejujejo pri razkrivanju informacij o tem, da so sploh oz. kako so uporabili lovilca. Gre za bolj ko ne klasični NDA, ki je sicer običajen v poslovnem svetu, v kazenskem postopku, kjer policija na podlagi razlogov za sum grobo posega v ustavne pravice osumljenca, pa bolj ne. Harrisov NDA konkretno pravi, da če sodišče zaprosi za podatke o rabi lovilca, mora policija najprej obvestiti njih, potem pa bodo skupaj oblikovali "čim bolj minimalen odgovor". Isto velja, če bi, bog ne daj, kak novinar podal zahtevek za pridobitev informacij javnega značaja v zvezi z nabavo in rabo njegovih naprav. Harris ima pravico iti čez vsak dokument in se odločiti, katere vrstice se bo počrnilo in katere ne.

In takih pogodb ni malo. Samo floridske policijske postaje so lovilce uporabile v vsaj 200 primerih, vsakič brez da bi o tem sploh obvestili sodnika - kot jim je pač veleval NDA. Če jih je sodnik (na zahtevo obrambe) vprašal, kaj so počeli, je bil odgovor, da ne smejo povedati, ker jim tako pač veleva NDA. Pa ne si mislit, da so bili vsi primeri v zvezi s hudim oz. gospodarskim kriminalom. Uporabili so ga tudi v primeru kraje ročne torbice - v kateri je bil mobilni telefon, ki so ga potem s pomočjo IMSI lovilca izsledili do stanovanja storilca. Tam so potem vstopili kar brez sodne odredbe - saj če že začneš s kršitvijo ustavnih pravic, zakaj bi se potem ustavil, ko si pred vrati osumljenca, za katerega veš, da je kriv?! No, ja... ta konkretni primer iz l. 2008 je trenutno pred pritožbenim sodiščem in zaprt za javnost. ACLU pravi, da ne bi smel biti.

Nazaj domov... Saj si naša policija ne bi upala osumljenca spraviti pred sodišče na podlagi dokazov, pridobljenih s takimi skritimi ("tajnimi") preiskovalnimi metodami? Pa kaj da ne! V devetdesetih, ko še ni imela svoje opreme za prisluškovanje (takrat analognim) telefonskim linijam, so si to opremo sposojali od SOVE, na podlagi tajnega sporazuma, sklenjenega na podlagi 142. člena ZKP, ki pravi, da morajo drugi državni organi sodišču in drugim pravosodnim organom "nuditi potrebno pomoč" pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj. Beri, SOVA je prisluškovala namesto policije. Ko so zagovorniki tako obtoženega želeli pridobiti ta sporazum fotokopije prepisov posnetih pogovorov (skromna, razumna želja, mar ne), je padal odgovor, da ne bo šlo, ker je to "tajno". Pravica biti soočen z dokazi zoper tebe, ter pravica se opredeliti do teh dokazov s svojimi protidokazi (n. kontradiktornosti) sta bili izpostavljeni, a ne uslišani. Policija je vztrajala pri svojem, a morda bi bilo bolje, če ne bi: Ustavno sodišče je namreč sporazum vrglo v zrak, z znamenito obrazložitvijo, da kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin v kazenskem postopku namreč niso dopustne niti v "skrajni sili".

Nadejamo se torej, da se slovenska policija glede "novih igračk" - imsijev in trojancev več ne bo šla takih trikov [:|]. Če bodo uporabili neke za zdaj "nespecificirane" trojance, ki se lahko uporabljajo "le" za prisluškovanje šifrirani VoIP komunikaciji (mikrofonu na računalniku, preden posneti zvok šifrira Skype), bodo morali te trojance kasneje tudi pokazati obrambi. Saj kako se bo drugače vedelo, da ni šlo za rootkit, ki je sproti še kaj podtaknil na računalnik, oz. da so zajeti posnetki res pristni?

33 komentarjev

blue ::

Kako pa iz podatkov, ki letijo po zraku IMEI in ne vem še kaki drugi fizični naslovi in naslovi kartic dobijo telefonsko številko, ki jo povežejo z uporabnikom.
A tudi operaterji sodelujejo?

PaX_MaN ::

Sej so naši tamodri povedal da nezakonito/neustavno uporabljajo že dva imsi kečrja, no!

...:TOMI:... ::

In potem se čudijo, da v vodo pade balkanski bojevnik. Prav jim je. Naj legalno pridobijo dokaze, ne pa kar nekaj, na hojladri.

Sicer pa je res žalostno, da imamo tak organ. In potem naj ljudje zaupamo klovnom.
Tomi

VaeVictis ::

Žalostno je, da ob takih primerih nihče ne odgovarja za svoje kaznivo delo...

Ponavadi je v takem primeru neka interna revizija, ki praktično ne reši ničesar.

To, da se država in policija ne držita zakonov je pa obsojanja vredno in bi morali odstopiti od ministra, direktorja policije in vse do policista, ki je tak nadzor uporabljal.

...:TOMI:... ::

S takojšnjim odstopom ne naredijo nič. Najprej naj obstoječi popravijo krivico, z nadzorom novega ministra/direktorja policije, nato naj plačajo mastno kazen (aka odprava krivice brez plačila), nato naj pa odstopijo, ko bodo vse popravili.

Takoj se odstopi, če narediš neko neumnost izven službe, recimo pijan voziš. Pa še to bi poleg kazni morala biti vzgojna nota, recimo pomoč prizadetim v nesrečah z alkoholom ali pa delo v pogrebnem zavodu, priprava pokojnika, ki je umrl zaradi alkohola.
Tomi

njyngs ::

...:TOMI:... je izjavil:

S takojšnjim odstopom ne naredijo nič. Najprej naj obstoječi popravijo krivico, z nadzorom novega ministra/direktorja policije, nato naj plačajo mastno kazen (aka odprava krivice brez plačila), nato naj pa odstopijo, ko bodo vse popravili.

Takoj se odstopi, če narediš neko neumnost izven službe, recimo pijan voziš. Pa še to bi poleg kazni morala biti vzgojna nota, recimo pomoč prizadetim v nesrečah z alkoholom ali pa delo v pogrebnem zavodu, priprava pokojnika, ki je umrl zaradi alkohola.


Si pozabil, da živimo v balkanski državi, kjer "naši" "izobraženi" uradniki ne odstopijo.
Me vse skupaj spomni na Merkatorija iz TV Dober dan: 'Ne priznam pa da me dobite zraven'

Bojim se, da so te čobane spustili na prostost, ker so uporabili nelegalne metode pridobivanja dokazov, ampak da nekega Janeza Novaka pa ne bodo (pa četudi je samo ukradel pašteto za lačnega otroka).

Oberyn ::

VaeVictis je izjavil:

To, da se država in policija ne držita zakonov je pa obsojanja vredno in bi morali odstopiti od ministra, direktorja policije in vse do policista, ki je tak nadzor uporabljal.

To, da se država in policija ne držita zakonov, ima potem precej logično in pričakovano posledico - tudi državljani se ne držijo zakonov. Komu na čast pa bi se jih držali? Ko v parlamentu poseješ "vi ste idiot" in "preiskati mednožje" in "če nimajo za kruh, pa naj jejo potico", potem seveda požanješ klovne in pajace.

Markoff ::

Kmalu bomo vsi Magajne? Bivši komunisti (kvazi-levi in kvazi-desni, saj nihče ne ustavi te norosti, torej nihče ni zares liberalec) se vračajo h koreninam, človekove pravice so bile pač utopija v letih 1989-1991, v obdobju pred in po tem pa nebodigatreba.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

#000000 ::

IMSI catcher imajo vsaj od obiska Clintona pri nas, oz. od nekaj mesecev prej (priprave na obisk) se pravi on 1999 dalje. To sovpada tudi z povečennim številom uporabe prišluškovanj v pred kaz. postopkih, od takrat dalje vsake pol leta zasledimo neko odmevno zadevo z narkotiki ki je padla v vodo.

So pa te lovolci iz obdobja 99-2007 v bistvu bolj podobni igračkam nekdanje Mehanotehnike-Izola, napram tem ki se uporabljajo sedaj, katere tudi ima policija, samo jih ne more ŠE legalno uporabljati, tako da ko pade še ta ovira bo policija bolj uspešna, zadeve bodo uporablaji za vse razen odkrivanje kriminala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

PaX_MaN ::

...:TOMI:... je izjavil:

In potem se čudijo, da v vodo pade balkanski bojevnik. Prav jim je. Naj legalno pridobijo dokaze, ne pa kar nekaj, na hojladri.

Uh, nazadnje sem slišal da je padu na kopno...

MrStein ::

A se ne pripravlja neka ponovitev tega sojenja (b.b.) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

#000000 ::

Ja mislm da se, seveda bodo spet zagonili kup denarja in na koncu ne bo nič iz vsega tega, razen da znajo oprostit še ostalih par ki jih "abolicija" ni zajela v prvem krogu.

k4vz0024 ::

Verjamem, da je policijsko-kriminalistično delo trdo in da si na vse pretrge trudijo, da bi delovali zgolj iz pisarn. Zgled jim je zagotovo ZDA. Po drugi strani pa zgleda, da se bodo časi Udbe posinovili, le z odtenkom razlike, denero, mony, denar.... Če ne bo šlo drugače pa diskreditacija...

[D]emon ::

Prej se bo vrnil 133. clen kot pa kaj drugega...
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Hayabusa ::

133. člen KZ SFRJ (Sovražna propaganda) ?

HyperKiller ::

A mi mislmo it kaj protestirat?
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

lukethere ::

lol. ne vem zakaj, ampak pri branju te novice si nisem mogel pomagati da ne bi pomislil na "A Je To" tune in nekega poslanca z štajerskim naglasom "čuj, ker je prisluškovanje v modi, moramo tudi mi to met"

LJ4L ::

lukethere je izjavil:

lol. ne vem zakaj, ampak pri branju te novice si nisem mogel pomagati da ne bi pomislil na "A Je To" tune in nekega poslanca z štajerskim naglasom "čuj, ker je prisluškovanje v modi, moramo tudi mi to met"

:)) Hehehe Kako podobne misli imamo...
LP from LJ

[D]emon ::

Hayabusa je izjavil:

133. člen KZ SFRJ (Sovražna propaganda) ?


That's the one, ce upostevas da je dripec dobil kazen zaradi objave v zasebni skupini na FB... :)

lukethere je izjavil:

lol. ne vem zakaj, ampak pri branju te novice si nisem mogel pomagati da ne bi pomislil na "A Je To" tune in nekega poslanca z štajerskim naglasom "čuj, ker je prisluškovanje v modi, moramo tudi mi to met"



Ahahaha, ta je resnicna ja :D
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: [D]emon ()

Markoff ::

HyperKiller je izjavil:

A mi mislmo it kaj protestirat?

Ne, ker nismo levi zombiji. Desni pa so očitno preveč utrujeni. :O
I vote with my feet. Tam, kjer se mi ne more na moj protest obesit levi ali desni radikalni psihopat in razbijat izložbe ter ropat lastnine zasebnih lastnikov, ki niso nič krivi, nič dolžni.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Jupito ::

Meni se vse bolj zdi, da gre za tisto že videno taktiko: dajmo jim vse slabe reči na kup: slabo, slabo, še eno slabo in najslabšo. Potem bomo najslabšo umaknili in tile blejovci bodo na koncu še veseli, da so dobili tri slabe! >:D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Iatromantis ::

Očitno je stvar precej bolj razširjena in policija vsaj v ZDA na veliko uporablja to nelegalno opremo:

California Police Departments Have Been Secretly Using StingRay Devices for at least Six Years

News 10 points out that USA Today confirmed 25 other departments across the country are "using StingRays or similar devices," and declined to comment, cited NDAs.

Hayabusa ::

Od kdaj je nda nad ustavo ?

Jupito ::

Nad ustavo je še vedno očitno vsakdo, ki uspe svoje dejavnosti prikriti. Razlika je po novem le v primeru razkritja, če gre za kifeljca ali pa običajnega državljana. V primeru prvega je postalo sprejemljivo, tadrugi je pa kriminalec. :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

francek1 ::

Termina "nezakonito pridobljeni dokazi " sploh ne bi smelo bit. Dokaz je dokaz; pač potrditev, da se je zgodil zločin. A je kriminalno dejanje kaj drugačno, če se zanj izve na tak ali drugačen način? Torej so kriminalcem dovoljena vsa sredstva, državnim organom pa se zvežejo roke. Kdo pameten le zagovarja kaj takega????

...:TOMI:... je izjavil:

In potem se čudijo, da v vodo pade balkanski bojevnik. Prav jim je. Naj legalno pridobijo dokaze, ne pa kar nekaj, na hojladri.

Sicer pa je res žalostno, da imamo tak organ. In potem naj ljudje zaupamo klovnom.

Očitno nisi seznanjen, koliko te lahko stane taka žalitev...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

Gregor P ::

francek1 je izjavil:

Termina "nezakonito pridobljeni dokazi " sploh ne bi smelo bit. Dokaz je dokaz; pač potrditev, da se je zgodil zločin. A je kriminalno dejanje kaj drugačno, če se zanj izve na tak ali drugačen način?
Ta "nezakonito pridobljeni dokazi" je lahko tudi, da te mlatijo do zloma (ali smrti) nekje v kakšni vlažni temni kleti dokler ne priznaš (čeprav si res kriv, samo sicer ne bi priznal), zato je takšno pridobivanje dokazov nedopustno (in takšnega pridobivanja pač ne pustimo organom pregona v neki sodobni demokratični pravni državi).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

francek1 ::

Gregor P je izjavil:

francek1 je izjavil:

Termina "nezakonito pridobljeni dokazi " sploh ne bi smelo bit. Dokaz je dokaz; pač potrditev, da se je zgodil zločin. A je kriminalno dejanje kaj drugačno, če se zanj izve na tak ali drugačen način?
Ta "nezakonito pridobljeni dokazi" je lahko tudi, da te mlatijo do zloma (ali smrti) nekje v kakšni vlažni temni kleti dokler ne priznaš (čeprav si res kriv, samo sicer ne bi priznal), zato je takšno pridobivanje dokazov nedopustno (in takšnega pridobivanja pač ne pustimo organom pregona v neki sodobni demokratični pravni državi).

Če bi obdelal kriminalca to ne bi smelo biti sporno...a oni mogoče izbirajo sredstva? Zase vem, da bi v primeru, da mi recimo ugrabijo otroka, uporabil vsa sredstva in metode, da bi ga rešil. ti bi verjetno v luft gledal, a ne? Drugače je pač država vedno v podrejeni vlogi in nima šans, da bi rešila vse zadeve.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Hayabusa ::

Če bi obdelal kriminalca to ne bi smelo biti sporno...a oni mogoče izbirajo sredstva?

Kako veš da je nekdo kriminalec ? Se ti "zdi", ker ima napačno frizuro in se po tvojih filtrih čudno obnaša ? Jype, najebal si !

Dva sta priznala, tretjega še tepemo metoda ?
Ti bi bil očitno zelo srečen v srednjem veku, inkvizicija in podobne metode.
http://www.mladina.si/95977/inkvizicijs...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

[D]emon ::

Hayabusa je izjavil:

Dva sta priznala, tretjega še tepemo metoda ?


KGB metoda, ko v gozdu iscejo zajca. Po petnajstih minutah pripeljejo ven pretepenega medveda, ki se dere, "Priznam, zajec sem!"



No go, dearie. :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

St235 ::

francek1 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

francek1 je izjavil:

Termina "nezakonito pridobljeni dokazi " sploh ne bi smelo bit. Dokaz je dokaz; pač potrditev, da se je zgodil zločin. A je kriminalno dejanje kaj drugačno, če se zanj izve na tak ali drugačen način?
Ta "nezakonito pridobljeni dokazi" je lahko tudi, da te mlatijo do zloma (ali smrti) nekje v kakšni vlažni temni kleti dokler ne priznaš (čeprav si res kriv, samo sicer ne bi priznal), zato je takšno pridobivanje dokazov nedopustno (in takšnega pridobivanja pač ne pustimo organom pregona v neki sodobni demokratični pravni državi).

Če bi obdelal kriminalca to ne bi smelo biti sporno...a oni mogoče izbirajo sredstva? Zase vem, da bi v primeru, da mi recimo ugrabijo otroka, uporabil vsa sredstva in metode, da bi ga rešil. ti bi verjetno v luft gledal, a ne? Drugače je pač država vedno v podrejeni vlogi in nima šans, da bi rešila vse zadeve.


In če se policaji odločijo, da si ti tisti, ki je ugrabil otroka in te mlatijo dokler ne priznaš?

k4vz0024 ::

Še boljše: uporabijo srednjeveških mučilnih metod....:))

Truga ::

Temu se danes reče "napredne zasliševalne tehnike". Prosim lepo.

Enhanced interrogation techniques @ Wikipedia :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Truga ()

St235 ::

jap, in potem se taki kot je francek1 sprašujejo zakaj takšne stvari ne zdržijo na sodišču...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5415999 (14175) dronyx
»

Kako se kupuje IMSI lovilce

Oddelek: Novice / Zasebnost
4417538 (13691) Iatromantis
»

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6227741 (22865) poweroff
»

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18855361 (49442) trizob

Več podobnih tem