» »

Na Marsu deset let pozneje - Spirit spi, Opportunity živahen

Na Marsu deset let pozneje - Spirit spi, Opportunity živahen

Slo-Tech - Pred desetimi leti je na Marsu pristal rover Spirit, ki bi moral po njegovem površju voziti 90 solov (Marsovskih dni). Spirit je po Marsu vozil do marca 2010, ko so z njim izgubili radijsko zvezo. Sestrsko vozilo Opportunity, ki je na planet prispelo tri tedne pozneje in bi prav tako moralo delovati 90 solov, je aktivno še danes.

Roverja Spirit in Opportunity sta na Mars poletela v okviru misije MER (Mars Exploration Rover Mission), a nista bila prva. Že leta 1997 je NASA tja poslala roverja Sojourner, ki je načrtovanih 7 solov aktivnosti raztegnil v 83. Predlani je na Mars pripotoval še četrti in doslej najzmogljivejši rover Curiosity, kar pa v ničemer ne zmanjšuje pomena misije MER. Poleg štirih roverjev so na Mars v zgodovini prileteli še Phoenix (2008), oba Vikinga (1976) in Mars 3 (1971). Marsikatera misija pa ni bila uspešna ali pa je bila zgolj deloma uspešna in je na primer izgubila rover.

Spirit je pristal v kraterju, kjer so oblike kazale, da bi bila lahko nekoč tekoča voda, Opportunity pa na nasprotni strani planeta, kjer je na vodo namigovala zgradba kamnin. Prvi ni imel znanstvene sreče, medtem ko je slednji odkril posredne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu v zgodovini. Potem sta začela voziti po površju, dokler bo pač šlo. NASA je upala, da bi lahko uspelo celo leto dni, niso pa si mislili, da bo eden izmed njiju še vedno brcal po desetih letih, drugih pa zdržal šest let.

Spirit je v svoji življenjski dobi prevozil 7,7 kilometrov, pri čemer je imel na koncu težave z enim in potem kar dvema nedelujočima kolesoma. Na Zemlji to ni problem, na Marsu pa daleč naokoli ni nikogar, ki bi zakopanega roverja lahko potegnil iz mehkega peska. Nesrečni Spirit se je maja 2009 zataknil na mehki podlagi iz jarozita in NASA ga kljub enoletnemu eksperimentiranju na Zemlji, preračunavanju različnih scenarijev in poizkušanju različnega obračanja koles ni uspela rešiti. Spirit je postal nepremična raziskovalna platforma, kar ni bilo tako slabo, le da ni bil primerno nagnjen proti soncu. Zadnji stik z roverjem so imeli marca 2010, potem pa se je na tisti polobli začela zima in ker je bil rover orientiran pod nizkim kotom, ga NASA ni uspela več obuditi niti ob naslednjem solsticiju. Maja 2011 je bil Spirit razglašen za mrtvega.

Opportunity je v tem času živahno vozil naokoli in do danes nabral okrog 36 kilometrov. Kmalu po pristanku je našel prvi meteorit, ki ga je človeštvo odkrilo na tujem planetu. Že aprila 2005 se je tudi Opportunity zakopal v peščeno sipino, kjer je obtičal za 38 solov, a so ga inženirji uspeli rešiti. Od tedaj uspešno vozi po površju in zbira podatke o zgradbi tal. Trenutno je na njegovi lokaciji zima, a NASA pričakuje, da bo prezimil brez posebnosti.

Roverja sta na Marsu odkrila ogromno. Poleg prvega meteorita na tujem planetu (kar ni presenetljivo, je pa vseeno lepo res najti enega) tudi dokaze o obstoju vode. Spirit je odkril dokaze, da je bil nekoč Mars vroče, mokro in burno mesto z vulkanskimi eksplozijami, vodno aktivnostjo, parnimi vrelci itn. Opportunity nam je pokazal, da je imel Mars nekoč kislo vodo pod površjem, ki je občasno pritekla na površje in odhlapela. V bližini kraterja Endeavour je našel ostanke kalcijeva sulfata in številne glinaste aluminijeve silikate. Ti kažejo, da voda povsod ni bila zakisljena, ampak vsaj na tem področju nevtralna. Evropski Mars Express, ki kroži v Marsovi orbiti, je na južnem polu odkril veliko ledu (iz vode in ogljikovega dioksida) in sledove metana v atmosferi, a prav roverja sta pokazala, da je bila voda nekoč tudi tekoča. Roverja sta poleg tega poslikala še številne dogodke, kot je prehod Fobosa in Deimosa (Marsovi luni, ki pa ne povzroča mrka, ker sta premajhni/predaleč). NASA je objavila tudi temperaturni profil Marsove atmosfere, ki kaže monotono padanje temperature z višino.

35 komentarjev

7982884e ::

Opportunity je v tem času živahno vozil naokoli in do danes nabral okrog 36 kilometrov.

popravek, tale infograph je že malo star, sedaj ima že blizu 39km

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/mission/...

Nikec3 ::

Predvsem Opportunity je zakon. Pred časom se njegovo pot spremljal preko Google Earth. Mars je izdelan precej dobro, označena je pot roverjev, dodane so panoramske slike,...
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

vostok_1 ::

Jz predlagam, da se pošlje gor enih 10 curiosity-jev.

Gregor P ::

... pa če bi vsaj "znanstveno argumentirali", zakaj ravno na Mars?>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

k4vz0024 ::

Oba roverja sta občudovanja vredna. Ko bi tista sredstva, ki jih namenjajo za vohunjenje za malimi ljudmi namenili v raziskavo vesolja, bi imeli že naselbine na Luni, morda že na Marsu. Pa vesoljski turizem za navadne smrtnike...

Riff ::

Gregor P je izjavil:

... pa če bi vsaj "znanstveno argumentirali", zakaj ravno na Mars?>:D


ja rabmo človeški pristanek na Marsu ker je že dolgo odkar smo prvič pristali na luni

zmaugy ::

Ocitno teh roverjev niso izdelali na nacin kot izdelujejo obicajne tehnicne smeti za koncne kupce, pri katerih je zazeljeno da crknejo takoj po izteku garancije.

BigWhale ::

zmaugy je izjavil:

Ocitno teh roverjev niso izdelali na nacin kot izdelujejo obicajne tehnicne smeti za koncne kupce, pri katerih je zazeljeno da crknejo takoj po izteku garancije.


Ce placas dovolj, potem dobis tudi pralni stroj, ki bo delal na Marsu. Samo dvomim, da si v resnici pripravljen placati $500.000 za pralni stroj. :)

nekikr ::

Končni kupci hočejo stvari za malo denarja. Precej v manjšini smo tisti, ki nismo dovolj bogati, da bi kupovali poceni stvari. Zato pa je stanje tako kot je.

zmaugy ::

BigWhale je izjavil:

zmaugy je izjavil:

Ocitno teh roverjev niso izdelali na nacin kot izdelujejo obicajne tehnicne smeti za koncne kupce, pri katerih je zazeljeno da crknejo takoj po izteku garancije.


Ce placas dovolj, potem dobis tudi pralni stroj, ki bo delal na Marsu. Samo dvomim, da si v resnici pripravljen placati $500.000 za pralni stroj. :)


Gre za prevladujoc poslovni model. Na ta nacin si proizvajalci na enostaven nacin zagotavljajo zasedenost proizvodnih kapacitet, saj morajo smeti proizvajati non stop, ker se predhodno prodane smeti kvarijo v predvidljivem tempu.
In nisem preprican, da cena bistveno vpliva - lahko bi seveda, ampak ne vedno.

BigWhale ::

Zamesal si vzrok in posledico. Proizvajalci delajo izdelke, ki zdrzijo toliko casa, dokler jih vecina uporabnikov ne zamenja.

Ce ljudje telefon/pralni stroj/televizor v povprecju zamenjajo po treh letih, potem je popolnoma neumno delati izdelke, ki zdrzijo dalj casa.

PacificBlue ::

Proizvajalci delajo izdelke, ki zdrzijo toliko casa, dokler jih vecina uporabnikov ne zamenja.


Torej težijo k temu, da bi ljudje čimprej spet kupili njihov produkt, ki seveda ne bo tako kvaliteten kot bi lahko bil.

jest10 ::

PacificBlue je izjavil:

Proizvajalci delajo izdelke, ki zdrzijo toliko casa, dokler jih vecina uporabnikov ne zamenja.


Torej težijo k temu, da bi ljudje čimprej spet kupili njihov produkt, ki seveda ne bo tako kvaliteten kot bi lahko bil.

Ni problema, kupi dražjega in kvalitetnejšega.
Če bi rad nekaj ultra posebnega, se pa pojdi pogovoriti direkt s proizvajalcem, samo ne pričakuj nizke cene

Brane22 ::

Velika večina denarja gre v razvoj za doseganje inicialne všečnosti izdelka in zadevanja modnih muh - v okvirih ekonomske proizvodnje s čimvečjim profitom.

Se pravi, usmerjeni so v to kako zadeti tvoj impuls za nakup s čimmanjšimi proizvodnimi stroški in hkrati zadovoljiti kakovostne in varnostne MINIMUME.

Torej ta denar ni usmerjen v zadovoljevanje tvojih želja v okvirih tehničnih in ekonomskih možnosti ali česa podobnega. To je totalna periferija.

zmaugy ::

LuiIII ::

V naši družini smo imeli dva gospodinjska stroja, ki sta bila za današnje standarde občutno predobro narejena. To sta pralni stroj in sesalec. Pralni stroj je delal 36 let z nekaj malega servisi (tesnila, ležaj, nekaj plastike), sesalec dela po 40+ letih še vedno. Seveda sesalec nima ne vem kakšnih vgradnih HEPA,... filtrov, njegov energetski razred ni A+, a še vedno povsem spodobno posesa popolnoma enako kot pred 40-imi leti. No vsaj starša tako pravita. Seveda sta bili obe napravi že takrat dvakrat dražji od neke srednje cene, a kot kaže se je to močno splačalo.

Tear_DR0P ::

Na slo-techu se kup tipov v temi o super duper vesoljskih vozilih uspe pričkat o svojih gospodinjskih pripomočkih. Pridni.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Teardrop - to ni še nič. Ko bi vedel, o čem so debatirali v delu debate, ki je sedaj izbrisana, bi rekel, da je tole o pralnih strojih celo on-topic.

Drugače pa... vedno govorimo o čudežno delujočih starih stvareh, o točno tistih, ki še delujejo. O onih, ki so že zdavnaj crknile, se hitro pozabi. Pa da osvežimo spomin.... Pred tem, ko je NASA poslala roverja na Mars, je imela z marsovskimi misijami celo verigo polomij. Nujno so rabili zgodbo o uspehu, ker drugače jim je resno grozilo drastično zmanjšanje budgeta. Da si malo osvežimo spomin... Mars observer, Mars climate orbiter, Mars polar lander, Deep Space 2 in Mars express lander, so bile misije na mars, ki so bile bolj ali manjša polomija.

Nekako podobno, kot če bi kupil 5 pralnih strojev.. 1 bogami da bi delal dlje, kot je garancijski rok ;)
Vse je za neki dobr!

k4vz0024 ::

He, he. Predlagam NASA certifikat za gospodinjske aparate in računalnike. Kdor bi zagotavljal življensko dobo naprave 30+ let, dobi naziv NASA durability8-)

7982884e ::

Nekako podobno, kot če bi kupil 5 pralnih strojev.. 1 bogami da bi delal dlje, kot je garancijski rok ;)

bolj podobno temu, da bi kupil 5 pralnih strojev in jih najprej zvrnil po stopnicah dol, ker prit tja je ta težji del
sicer pa ni bila ravno ravno "cela veriga polomij"
Exploration of Mars @ Wikipedia

zmaugy ::

Oba roverja sta bila planirana za 90 dni delovanja (marsovskih - kar je prakticno isto kot zemeljskih). Eden od njiju deluje ze 10 let, drugi je deloval 6 let.
Consumer "goods" imajo planirani rok delovanja 12 - 36 mesecev in nekatere pobere presenetljivo blizu tega roka.
Hocete nekateri reci, da so pri "super-duper" Nasa slabsi pri nacrtovanju kot pri nekaterih proizvajalcih "tehnike" (ce pozabimo na zmedo SI in imperialnih enot, zaradi katere je ena misija na Mars propadla)?
V bistvu je uvodnem odstavku povdarek na presenetljivo dolgem delovanju, torej debata na to temo verjetno ni OT. Za kogar to hoce je lahko zanimiva tema za razmislek, sploh na slo-tech - se mi zdi.

jest10 ::

Planirano za 90 dni ja. Vendar je v teh 90dni vključen tudi kakšen neprijeten scenarij, ki se k sreči ni zgodil(malo več peščenih viharjev, nekaj EMP sončevih daril itd)

mojsterleo ::

noja lunokhod 2 naj bi prevozil 42 km in pa na sliki prevozenih km se ni kitajskega yutu-ja. sicer pa na marsu se naslednje leto v drugi polovici obeta dospetje dveh novih robotskih sond - indijski mangalayan ter nasin maven. super bi bilo da bi kak rover poslali se kam drugam, recimo na merkur in saturnovo luno titan.

MrNighthawk ::

Glede na drugo sliko se mi Lunokhod 2 skoraj, da bolj dopade in impresionira. Leta 1972 in je opravljal podobne naloge got opportunity 30 let kasneje. Kudos.

mojsterleo ::

MrNighthawk je izjavil:

Glede na drugo sliko se mi Lunokhod 2 skoraj, da bolj dopade in impresionira. Leta 1972 in je opravljal podobne naloge got opportunity 30 let kasneje. Kudos.

zanimivo: zdajsnji lastnik lunokhoda 2 je richard garriot aka lord british :)

7982884e ::

MrNighthawk je izjavil:

Glede na drugo sliko se mi Lunokhod 2 skoraj, da bolj dopade in impresionira. Leta 1972 in je opravljal podobne naloge got opportunity 30 let kasneje. Kudos.
podobne naloge? poglej si malo nabor instrumentov na obeh in količino podatkov, ki sta jih oba poslala nazaj, potem pa vzemi v obzir še to da je mars nekaj stokrat dlje od lune in vozila gor ne moreš upravljati v realtime

reader ::

MrNighthawk ::

7982884e je izjavil:

MrNighthawk je izjavil:

Glede na drugo sliko se mi Lunokhod 2 skoraj, da bolj dopade in impresionira. Leta 1972 in je opravljal podobne naloge got opportunity 30 let kasneje. Kudos.
podobne naloge? poglej si malo nabor instrumentov na obeh in količino podatkov, ki sta jih oba poslala nazaj, potem pa vzemi v obzir še to da je mars nekaj stokrat dlje od lune in vozila gor ne moreš upravljati v realtime


Vzeto v obzir in še vedno se mi zdi zelo lep dosežek za leto 72 v primerjavi s tem kar delajo v 21. stoletju. In vzemi v obzir tehnologijo takrat in tehnologijo sedaj.

dzinks63 ::

S temi roboti so prečekirali Mars, očitno so tam res možni minimalni pogoji za bivanje. Precej se govori o letu 2023: Project Mars One, ko bi naj prvič naselili Mars zemljani z nepovratno vozovnico. Net je poln teh napovedi. Začetek bo seveda težak, toda če bo šlo vse po načrtih, bi lahko v prihodnje res živeli tam poleg same zemlje, to bi bil prvi back up v primeru trčenja ogromnega asteroida z zemljo, kateri bi lahko pobrisal velik del življenja na zemlji skupaj s človeško raso.

7982884e ::

Vzeto v obzir in še vedno se mi zdi zelo lep dosežek za leto 72 v primerjavi s tem kar delajo v 21. stoletju. In vzemi v obzir tehnologijo takrat in tehnologijo sedaj.
definitivno zelo velik dosežek; moj point je bil samo da marsovske in lunarne roverje med seboj težko primerjaš, ker je veliko pomembnih razlik

S temi roboti so prečekirali Mars, očitno so tam res možni minimalni pogoji za bivanje. Precej se govori o letu 2023: Project Mars One, ko bi naj prvič naselili Mars zemljani z nepovratno vozovnico. Net je poln teh napovedi. Začetek bo seveda težak, toda če bo šlo vse po načrtih, bi lahko v prihodnje res živeli tam poleg same zemlje, to bi bil prvi back up v primeru trčenja ogromnega asteroida z zemljo, kateri bi lahko pobrisal velik del življenja na zemlji skupaj s človeško raso.
ah, tale mars one je publicistični trik. ko bojo mel zmenjeno prvo pogodbo z enim privatnikom za izstrelitev, potem bo mogoče malo bolj resno, do takrat je pa en joke.
poleg tega ni res nobene potrebe po naselitvi na marsu oz. kjerkoli zunaj zemlje. tudi ko bo tehnologija za transport na deset tisoče ljudi do marsa in njihovo naselitev tam, bo tehnologija za precej bolj efektivno naselitev zemlje, ker je tukaj še vedno ogromno prostora, poleg tega pa so življenjski pogoji dosti ugodnejši in cenejši. o poseljevanju zunanjega vesolja, ki ni za znanstvene namene, bomo razmišljali ko bomo prešli na višjo civilizacijsko raven.

aja, pa ko bo tehnologija za poselitev marsa, bo že zdavnaj tudi tehnologija za tracking in deflection poljubno velikih asteroidov

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

DarkSite ::

Še vedno mislim, da bodo prvi gor Spacex in ne razna podjetja ala Mars One(kje bodo dobili denar?).

MrNighthawk ::

DarkSite je izjavil:

Še vedno mislim, da bodo prvi gor Spacex in ne razna podjetja ala Mars One(kje bodo dobili denar?).


Space X je podjetje, če je njim ratal zakaj ne bi še komu drugemu.

Zgodovina sprememb…

7982884e ::

pri mars one so govorili, da naj bi najeli spacex-ove rakete, ampak to je bilo za publiciteto, še zdaleč nimajo ne denarja, ne posebnih pogodb s spacex ali kom drugim

pa spacex ni kar eno podjetje, ampak podjetje s številnimi strokovnjaki iz nase oz. njenih contractorjev z desetletji izkušenj + finančno pomočjo vlade

antonija ::

dzinks63 je izjavil:

S temi roboti so prečekirali Mars, očitno so tam res možni minimalni pogoji za bivanje. Precej se govori o letu 2023: Project Mars One, ko bi naj prvič naselili Mars zemljani z nepovratno vozovnico. Net je poln teh napovedi. Začetek bo seveda težak, toda če bo šlo vse po načrtih, bi lahko v prihodnje res živeli tam poleg same zemlje, to bi bil prvi back up v primeru trčenja ogromnega asteroida z zemljo, kateri bi lahko pobrisal velik del življenja na zemlji skupaj s človeško raso.

Kaj pa ko tresci asteroid v mars? Sledji je prakticno brez atmosfere, tako da ze manjse skale lahko povzrocijo celega hudica, na zemlji jih pa vecina zgori v ozracju.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spajky ::

Dokumentarec dobro uro dolg : (kako na Mars čimceneje+čimhitreje ljudje)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opportunity dokončno mrtev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115494 (2368) Ghost7
»

Opportunity tudi po 12 letih še vozi po Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3210917 (8375) bosmla
»

Prvi maraton na Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
149153 (6154) SimplyMiha
»

Roverja na Marsu že sedem let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
76159 (4722) Jst
»

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125061 (3673) jype

Več podobnih tem