» »

Opportunity, si še živ?

Opportunity, si še živ?

vir: NASA
NASA - Rover Opportunity, ki ga je NASA na Mars poslala pred 15 leti in je za več kot 50-krat presegel načrtovano trimesečno trajanje svoje misije, je že dva meseca zavit v molk. Ko se je na Marsu razbesnela najhujša nevihta, odkar je Opportunity tam, je rover izgubil stik s kontrolno postajo na Zemlji. Ob nevihtah na Marsu, ko vetrovi zaradi nizke gostote ozračja sicer niso zelo močni, se ozračje stemni zaradi finega peska, kar prepreči delovanje sončnih celic. Nevihte lahko trajajo mesece, po koncu pa je vse odvisno od tega, kako umazane so sončne celice in koliko energije je ostalo v baterijah za obuditev roverja. NASA je posredovala nove informacije o trudu za ponovno vzpostavitev stika z roverjem, ki jim še ni uspela.

Zadnji stik z roverjem so imeli 10. junija, preden ga je v celoti pogoltnila nevihta, ki je divjala po večjem delu planeta. Ta se sedaj počasi unaša, kar pomeni, da se več prahu odlagala na tla, kakor se ga dviga v zrak. Po podatkih, ki jih NASA ima, je rover nevihto pričakal dobro pripravljen. Baterije so bile v dobri kondiciji, ob nevihtah se ozračje segreje, prav tako pa se sedaj na tistem področju začenja poletje. Ko bo torej nevihte povsem konec, se bo Opportunity verjetno uspel javiti. NASA ga poizkuša kontaktirati večkrat tedensko z uporabo Deep Space Networka, hkrati pa temeljito prečesava vse signala z Marsa (tam ima kar precej opreme) in med njimi išče podpis Opportunityja.

Nevihto iz orbite spremlja tudi Mars Reconnaissance Orbiter, kar znanstvenikom omogoča oceno faktorja tau. Gre za eksponentno funkcijo, ki pove, kolikšen del svetlobe atmosfera prepušča v primerjavi s popolnoma jasnim dnevom. Tau 4,7 na primer pomeni, da le odstotek svetlobe prodre do površja. Tokratna nevihta je imela ocenjen tau 10,8, medtem ko je bil v nevihti leta 2007 (najhujša nevihta roverja doslej) le 5,5. To pomeni, da je to pot na površje prodrlo le 0,002 % običajnega svetlobnega toka. Od Opportunityja odgovor pričakujejo, ko bo tau padel pod 2,0.

NASA pojasnjuje, da Opportunity ob težavah avtomatično preide v enega izmed načinov za vzdrževanje operativnosti (fault mode). V nizkonapajalnem načinu (low-power fault), v katerega je bržkone stopil 10. junija, gre v hibernacijo in se zbudi, ko sončne celice začno dobivati dovolj energije. Tako se prepreči popolno izpraznjenje baterij. Če mu neha teči ura (clock fault), rover ne more vedeti, kdaj so načrtovana okna za komunikacijo. V tem primeru rover poizkuša iz informacij v okolici, denimo sončne svetlobe, ugotoviti, koliko je ura. Če pa rover ugotovi, da že dolgo ni nič slišal z Zemlje, privzame, da je primarni komunikacijski sistem v okvari (uploss fault) in začne preverjati alternative. Ima tri načine, kako komunicirati z Zemljo.

Če bo rover v prihodnjih tednih poklical domov, bodo najprej izvedli osnovno diagnostiko. Pridobili bodo podatke o stanju baterij in sončnih celic, potem se bo rover poslikal in fotografije poslal domov, na koncu pa mu bodo še nastavili uro. Če so baterije obdržale večji del kapacitete in če rover ni doživel fizičnih poškodb, bo z njim vse v redu. V nasprotnem primeru pa bo NASA morala misijo nekoliko prilagoditi. Tudi njegov sestrski rover Spirit se je zataknil v pesku in več mesecev deloval kot nepremična postaja, preden je leta 2010 dokončno zaspal.

10 komentarjev

Riff ::

res ena izmed zelo uspešnih misij

mrTwelveTrees ::

Če bi nekdo mislil na čiščenje celic preden bi ga poslali gor, bi ta zadeva delala tudi 100 let :))

7982884e ::

vsak 'sistem za ciscenje celic' doda novo kompleksnost, nov faktor za napake, novega porabnika itd. roverja sta imela vec tezav zaradi zagozdenja v pesku kot zaradi zaprasenih celic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

stara mama ::

Če so taka kolesa kot na tem renderju, me sploh ne čudi, da se to kar naprej ugreza.
Ekologija™ in Trajnost™

Yohan del Sud ::

Stavim, da bo prva marsovska osnovna šola imenovana po njem.
www.strancar.com

Mare2 ::

Yohan del Sud je izjavil:

Stavim, da bo prva marsovska osnovna šola imenovana po njem.

Za kdaj pa je predvideno?

Yohan del Sud ::

To bo pa župan prvega naselja, Musktowna, še določil. :)
www.strancar.com

BigWhale ::

mrTwelveTrees je izjavil:

Če bi nekdo mislil na čiščenje celic preden bi ga poslali gor, bi ta zadeva delala tudi 100 let :))


Niso mislili na to, ker tega niso potrebovali. Nihce ne nacrtuje misije za 10 let. Misije se nacrtujejo za nekaj mesecev, vse kar je vec je bonus, ki se ga veselijo in Opportunity je opravicil prav vse stroske. Prav tako Spirit, ceprav je ze zdavnaj nedelujoc.

Curiosity misija je bila planirana za dve leti, zato je rover brez solarnih panelov in ima drugacen vir energije. Kljub temu, rover deluje ze skoraj sest let.

Mare2 ::

Mogoče bo začelo deževati. :)

BigWhale ::

Men se tvoj komentar ne zdi blazno smesen. No, ne bo zacelo dezevati. Na Marsu ni dezevalo ze milijone let, ce sploh kdaj je.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opportunity dokončno mrtev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115498 (2372) Ghost7
»

Spor v Nasi glede Opportunityja?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
338786 (5971) Redorange
»

Opportunity pod prahom utihnil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3611059 (7361) bMozart
»

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125064 (3676) jype

Več podobnih tem