» »

Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

vir: Pxhere

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Dve veliki ameriški združenji, Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Internet Association (IA) sta na predsedniško predstavništvo za trgovino (US Trade Representative) naslovila posebni opozorili, katerega namen je vplivati na letno poročilo tega organa o ovirah, ki se za ameriška podjetja pojavljajo v zunanji trgovini. CCIA ima člane kot so denimo Amazon, Cloudflare, Facebook in Google. V IA pa so včlanjeni Google, Reddit, Twitter, Microsoft, Spotify in še mnogi drugi.

Osrednji problem je avtorska zakonodaja, ki vznika po svetu in, ki čedalje pogosteje vzpostavlja odgovornost ponudnikov storitev za avtorsko sporne vsebine na njihovih platformah. Še več, za kršitve predpisuje drakonske kazni. Trn v peti ni le evropska Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, pač pa so podobne predpise sprejeli tudi v Indiji, Vietnamu in Avstraliji. Glede direktive EU so v CCIA zapisali: "Da predstavlja neposredno grožnjo internetnim storitvam in, da njene določbe močno odstopajo od ustaljenih mednarodnih norm. Zato bo ponujanje takih storitev v EU bodoče oteženo, saj bo skladnost z direktivo od ponudnikov zahtevala precejšna vlaganja." S tem zadnjim merijo na obveznost vzpostavljanja vsebinskih filtrov, ki jih nalagajo določeni predpisi, med njimi tudi evropska direktiva.

V IA pa podobno ugotavljajo, da je evropska direktiva v konfliktu za ameriškim pravom in, da bo njeno spoštovanje zahtevala naložbo v filtre ter plačevanje evropskim organizacijam za stvari, ki so v ZDA popolnoma legalne. Zato menijo, da bi se morala ameriška administracija odločneje zavzeti za uveljavljenje njihovega lastnega pravnega okvira, ko gre za spoštovanje avtorskih zakonodaj na tujem.

Niso pa vsa ameriška združenj na isti strani barikad, ko gre za Evropsko direktivo. MPAA (Motion Picture Association of America) namreč vneto lobira za večjo odgovornost ponudnikov storitev pri preprečevanju kršitev avtorskih predpisov.

9 komentarjev

dexterboy ::

Ameri Amer Ameri... ko debilnost ne pozna meja... :(
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Vlayke ::

Kaj točno je debilnega?

Podjetja se na globalnih trgih srečujejo z nasprutojočo si zakonodajo. Pravilno sklepajo, da bo upoštevanje te nove zakonodaje od njih zahtevalo dodatne stroške, ki bodo lahko znatni. Skozi mehanizme, ki so jim na voljo, opozarjajo in poskušajo vplivat na to, da bi te troške izničili ali vsaj omilili, ker jim gre za profit.

Ampak ker vsa podjetja niso v popolnoma enakem poslu, je pa nekaterim ta nova zakonodaja všeč in jo posledično podpirajo, ker potencialno skrbi za njihove interese (MPAA).

Cruz ::

Haha, je kar zabavno gledati razvajene korporacije, ki niso navajene na prilagajanje drugim. Konec je vaše ere, dečki. Po glavi boste dobili vrč mrzle vode, potem pa je na vas, če boste cmerili in odbežali, ali se sprijaznili in upoštevali.

Če niso sposobni teh sprememb/stroškov, se nimajo kaj smatrati za (uspešno) mednarodno podjetje. Lahko ostanejo doma. Alternative se bodo hitro pojavile, brez skrbi.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

zavajon ::

Zato menijo, da bi se morala ameriška administracija odločneje zavzeti za uveljavljenje njihovega lastnega pravnega okvira, ko gre za spoštovanje avtorskih zakonodaj na tujem.

Torej menijo, da bi cel svet moral upoštevati amertiške zakone? Tipično ameriško... ;)

Atos ::

Alternative se bodo hitro pojavile, brez skrbi.


Joj. Ne se ne bodo. Ravno zaradi tega, na kar opozarjajo. In ravno na to je opozarjalo ogromno število navadni državljanov v EU pred sprejetjem direktive...

Cruz ::

Atos je izjavil:

Alternative se bodo hitro pojavile, brez skrbi.


Joj. Ne se ne bodo. Ravno zaradi tega, na kar opozarjajo. In ravno na to je opozarjalo ogromno število navadni državljanov v EU pred sprejetjem direktive...
Tisto je bil le osnutek. Se bo še veliko spremenilo do realizacije. All in all gre za dobro stvar in nevarnost predstavlja le goljufom. Dokler ni Internet postal monetizirana bomba, kjer se krši in služi od tujih avtorskih pravic na vsakem koraku, je bil freedom, free for all internet ipd. kul koncept. Zdaj več ni(alternative za takšen koncept so), zato je to korak v pravo smer.

Megakorporacije pa itak ne bodo zadovoljne s tem in so že v času pred sprejetjem oglaševale, da bo to pomenilo "konec memejev" in drugih neumnosti, čeprav je bilo daleč od resnice. Tudi jaz sem mislil, da gre za katastrofalno stvar na začetku, potem pa sem malce premislil in ugotovil, da ne. Kako bo realizirano pa je spet drugo.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

SeMiNeSanja ::

V bistvu je zadeva tragikomična. Leta in leta so ameriški medijski koncerni cvilili, kako povsod razen pri njih doma premalo ščitijo avtorske pravice.

Potem se pa neki čudaški evropejci spomnijo, da bi bili bolj papeški od papeža (američanov)... pa je vse narobe.

Drugače pa sem presneto skeptičen, kar se tiče nekih avtomatiziranih rešitev, ki bi kvazi ščitile avtorske pravice, oz. samodejno odstranjevale 'ukradene' vsebine.
Me spominja na zamisli politikov, koliko izpustov takih in drugačnih plinov bodo avtomobili imeli - ne da bi se prepričali, če je stvar tehnično izvedljiva za normalen denar. Potem pa vik in krik, ko se ugotovi, da je praktično ves avtomobilski svet nekaj goljufal.

Torej kaj bodo naredili potem, ko se bodo te famozne copyright rešitve izkazale za 'problematične' in daleč od tega, kar obljubljajo?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

NubCake ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Torej kaj bodo naredili potem, ko se bodo te famozne copyright rešitve izkazale za 'problematične' in daleč od tega, kar obljubljajo?

Nič, na slabšem pa bodo uporabniki.
Na letališču ni problem voda (tekočina), da bi nesel zraven v letalalo, problem je, ko nekdo prinese tekoč eksploziv. Kako preprečit, da nebo nekdo prinesel tekočega eksploziva? Prepoveš VSO tekočino, ker pač ni časa sedaj vsako pločevinko preverjat in testirat kaj je not.
Enako bo veljalo pri filtriranju, boljše (za ziher) kr vse čim bolj prepovedat, ker je tako manjša škoda, kot pa če bi slučajno kaj "sumljivega/prepovedanega" šlo skozi filtre.

jype ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Potem se pa neki čudaški evropejci spomnijo, da bi bili bolj papeški od papeža (američanov)... pa je vse narobe.
Kaj ko bi se ti vsaj o osnovah reči poučil, preden nakladaš?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po mnenju generalnega pravobranilca P. Cruz Villalóna direktiva o hrambi podatkov ni

Oddelek: Novice / Zasebnost
75727 (4338) Jupito
»

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes reži (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8223786 (20204) alphasaphir
»

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4622510 (19793) JanK
»

Koalicija stopila v bran SAZAS-u

Oddelek: Loža
111873 (1573) Mr.B
»

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6714174 (11830) Bakunin

Več podobnih tem