» »

Microsoft bo upokojil SHA-1 in RC4

Microsoft bo upokojil SHA-1 in RC4

Microsoft - Algoritem RC4 je ena izmed najstarejših tokovnih šifer, ki se še vedno uporablja v starih verzijah protokola TLS in WEP. V RC4 so odkrili že številne ranljivosti, zato je njegova uporaba odsvetovana in se opušča. Raziskovalci so odkrili številne pomanjkljivosti, ki skupaj z naraščanjem računske moči omogočajo praktično izvedbo napadov na RC4. Recimo šifriranje WEP v brezžičnih usmerjevalnikih je že dlje časa mogoče zlomiti sorazmerno hitro (v manj kot dnevu). Obstajajo celo špekulacije, da je NSA v celoti zlomila RC4, kar bi ji omogočilo neomejeno prisluškovanje tudi TLS.

Zaradi teh razlogov je Microsoft izdal priporočilo, da uporabniki RC4 onemogočijo in začno uporabljati druge vrste šifriranja. TLS 1.2 v novi verziji že podpira AES-GCM, ki je bistveno varnejši. V raziskavi, ki jo je opravil Microsoft in je zajela pet milijonov spletnih strani, so odkrili, da jih 43 odstotkov uporablja RC4. Le štiri odstotke strani nujno zahteva uporabo RC4, medtem ko druge delujejo tudi z drugimi vrstami šifriranja. Zato IE11 in Windows 8.1 že privzeto uporabljata TLS 1.2, medtem ko je treba to v ostalih verzijah Windows storiti ročno.

Hkrati se poslavlja tudi SHA-1, ki bo dokončno umrl leta 2016. Tedaj bo Microsoft onemogočil podpisovanje certifikatov z uporabo tega algoritma. SHA-1 je zgoščevalna funkcija (hash function), ki iz vhodnih podatkov generira 160 bitov dolgo zgoščeno verzijo (hash). Tudi v SHA-1 so odkrili številne ranljivosti, ki teoretično omogočajo pripraviti kolizije. S tem izrazom označujemo dva kosa podatkov, ki imata enako zgoščeno vrednost. Ker se pri podpisovanju istovetnost zagotavlja prav z zgoščeno vrednostjo, saj jo vsaka manipulacija vsebine spremeni, algoritem, ki zna poustvariti isto zgoščeno vrednost iz drugih podatkov (oziroma k zlobni kodi takšen dodatek, da bo hash ostal nespremenjen), omogoča napade. V praksi primera kolizije s SHA-1 še ni bilo, a je tveganje preveliko. Zato sta že standardizirana SHA-2, ki je varnejši, a v principu enak, in SHA-3, ki je bistveno varnejši.

V praksi so se napadi s kolizijo že zgodili. Črv Flame je namreč uporabil kolizijo v funkciji MD5, da je podpisal svoje datoteke in s tem sisteme pretental v namestitev, saj so upravičeno domnevali, da je programska oprema iz Microsofta. Ocena čez palec kaže, da bi se lahko prve kolizije v SHA-1 pojavile leta 2018. To bi pomenilo pravo malo katastrofo, saj sicer ne bi omogočalo prisluškovanja prometu, bi pa omogočilo izdajanje lažnih certifikatov in podpisovanje z njimi, kar bi odprlo vrata širjenju malwara po internetu. Da se to ne bo zgodilo, bo SHA-1 leta 2016 romal na smetišče zgodovine.

7 komentarjev

LightBit ::

Končno! Ne vem kaj vsi zavlačujejo z TLS 1.2.

MrBrdo ::

WEP zlomiš skoraj vedno v par minutah (manj kot 5), odkar je PTW attack (že dolgo). :) Je že tako lahko in hitro da sploh ni zabavno.
MrBrdo

jest10 ::

Zato IE11 in Windows 8.1 že privzeto uporabljata TLS 1.2, medtem ko je treba to v ostalih verzijah Windows storiti ročno.

Lepo bi bilo imeti link tudi za to.

čuhalev ::

Če prav razumem je problem neinjektivnost, ampak če slikamo v končno množico, potem drugega tako ali drugače ne moremo pričakovati, če imamo ,,preveliko" definicijsko območje.

Looooooka ::

Link za?
Da kliknes tools -> internet options-> advanced in sam pogledas ce je res?

jest10 ::

Looooooka je izjavil:

Link za?
Da kliknes tools -> internet options-> advanced in sam pogledas ce je res?

Ja točno to. V novici prav nič ne piše, da je razlika le v obklukanem oknčku.

alexa-lol ::

Ko berem ta navodila kako kaj naresti se uprašam če so te ljudje sploh kdaj programirali...
1) Da kliknes Tools .. vsak program ima gumb Tools
CommonSense exception: ambiguity

Pravilna navodila - cucumber
Feature: How I can be more safe on the interweb
Scenario: Enabling TLS 1.2
  Given I am on the desktop
  When I click "Start"
  When I click "Contol Panel"
  When I click "Network and Internet"
  When I click "Internet Options"
  When I click "Advanced"
  Then I should see "Use TLS 1.2"
  When I check "Use TLS 1.2"
  When I click "OK"
  Then I should see "Control Panel > Internet Options"


navodila za dajanje navodil

navodila = ''
do {
navodila.improve
} untill (babica.should understand navodila)

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izračunana uspešna kolizija nad SHA-1

Oddelek: Novice / Varnost
188820 (6523) matijadmin
»

SHA1 hash - prevod

Oddelek: Programiranje
103902 (3559) darkolord
»

SHA-1 razbit

Oddelek: Novice / Varnost
216205 (4882) gothmorg

Več podobnih tem