Prijavi se z GoogleID

» »

Natečaj za SHA-3 v zadnji fazi

Natečaj za SHA-3 v zadnji fazi

Zgostitvena funkcija iz ključa (blok podatkov) izračuna v praksi unikaten niz, s čimer se zagotavlja istovetnost podatkov pri prenosu, varno hranjenje gesel, zanesljivost podpisanih certifikatov itn.

vir: Heise
Heise - Ameriški Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) je leta 2007 razpisal natečaj za matematični algoritem, ki bo postal temelj naslednje verzije zgostitvene funkcije SHA-3. Za staro SHA-1 je bilo pred dvema letoma pokazano, da ni varna in da so kolizije mogoče, medtem ko je SHA-2 grajena na SHA-1 in zato tudi vzbuja pomisleke. V petek so objavili pet kandidatov, ki so prebili skozi prvi dve fazi in so sedaj v zaključnem stadiju izbiranja.

V finalu so algoritmi BLAKE, Skein (ta dva sta podobna SHA-2), Grøstl, JH in Keccak (fundamentalno različen pristop od SHA-2). Pri izboru zmagovalca bodo gledali na več odlik: pomembna bosta tako zgledna struktura in stabilnost kakor tudi računska zahtevnost. Recimo, MD6 je avtor umaknil zaradi počasnosti. Zanimivo je, da kar trije od petih finalistov prihajajo iz Evrope. BLAKE je švicarski, Grøstl sta razvili Tehnična univerza v Gradcu in Tehnična univerza na Danskem, medtem ko je eden izmed vodij razvoja Keccaka Belgijec. JH je singapurske provenience, edini ameriški kandidat pa je Schneierjev Skein.

Sedaj imajo finalisti priložnost, da algoritme ustrezno izpilijo in končne verzije predložijo 16. januarja 2011. Odločitev o novem SHA-3 naj bi padla leta 2012.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za solidno enkripcijo

Oddelek: Programska oprema
61116 (987) tempoFlow
»

Nov, učinkovitejši napad na SHA1

Oddelek: Novice / Varnost
174266 (2830) fiction
»

Nov preboj na področju zgoščevalnih funkcij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
152961 (2516) pecorin
»

SHA-1 razbit

Oddelek: Novice / Varnost
214541 (3218) gothmorg
»

V kaksni obliki shraniti geslo v podatkovno bazo

Oddelek: Programiranje
6961 (801) Microsoft

Več podobnih tem