» »

Začel se je Google I/O - Android

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge

vir: The Verge

vir: The Verge

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD), katerega prireditev se prav tako ni zgodila.

Vseeno je Google na začetni predstavitvi že 6. zaporedne konference I/O predstavil kar nekaj zelo zanimivih novosti, tudi za končne uporabnike. Kot je za konference običajno, so začeli z nekaj statistike. Povedali so, da je aktiviranih že 900 milijonov naprav z Androidom. Lani je ob istem času ta številka znašala 400 milijonov, pred dvema letoma pa vsega 100 milijonov. Še bolj zanimiva je statistika trgovine Play - prenesenih in nameščenih je bilo že 48 milijard aplikacij, kar pomeni, da bo Play Store kmalu prehitel Applov App Store (Apple je prav včeraj objavil, da so presegli 50 milijard namestitev). Le v preteklem mesecu je bilo namreč nameščenih kar 2,5 milijarde aplikacij, od začetka leta pa so razvijalcem izplačali že več denarja, kot v celotnem letu 2012.

Pri Androidu so se nato osredotočili predvsem na novosti, namenjene za razvijalce. Prenovljen je API za Google Maps, ki zdaj omogoča popolnoma interaktivne zemljevide v katerikoli aplikaciji. Izboljšane so lokacijske storitve (predvsem porabijo manj energije, pod 1% na uro), uporaba lokacijskih storitev s podatki pospeškomera pa telefonu da vedeti, če uporabnik pešači, kolesari oz. se vozi z avtom. Tudi ta nova funkcionalnost je energetsko izjemno varčna. Izboljšan je še API za vpis v strani oz. storitve z Google+. Predstavili so primer, ko se prek računalnika uporabnik izogne ustvarjanju novega računa, se neposredno prijavi z Google+, nato pa kar prek strani namesti še aplikacijo za svojo napravo z Androidom. V tej je po namestitvi tudi avtomatično že prijavljen.

Izboljšali so Google Cloud Messages, ki so ga predstavili že lani. Razvijalci s svojega strežnika podatke pošljejo na Googlove strežnike, ki jih po hitrem postopku pošlje na uporabnikovo napravo. Do sedaj je bila komunikacija možno le v to smer, z nadgradnjo pa bo lahko tudi telefon pošiljal podatke strežniku razvijalca aplikacije. Na dan pošljejo kar 17 milijard takšnih sporočil, izmed 100 najpopularnejših aplikacij na Play Store pa jih GCM uporablja kar 60%. Še najpomembnejša novost, ki je del prenovljenega Google Cloud Messages, je nedvomno sinhronizacija obvestil. Zdaj stranpoteg obvestila na eni napravi le-tega odstrani tudi na drugi - če uporabnik odstrani obvestilo o prispeli e-pošti na telefonu, mu tega ne bo več potrebno ponoviti še na tablici.

Novi lokacijski, Maps in Cloud Messages API-ji so del Google Play services in se tako posodabljajo kot programski paketek neodvisno od operacijskega sistema.

Pomembna novost, ki je že pobegnila na splet, je Google Play Services. Je skupek štirih novih API-jev, ki jih bodo pozdravili predvsem igričarji. Gre za oblačno sledenje dosežkom in za primerjavo rezultatov s prijatelji (prek Google+), a bolj pomembno je, da se bo potek igre prav tako shranjeval na Googlove strežnike. Ne le, da to pomeni varnostno kopijo, temveč, spet pomembneje za uporabnike več naprav, poenoti dosežke in napredovanje v igri med več napravami. Daleč najbolj visokopotezna novost pa je odlična podpora za večigralstvo. Google bo prek svojih strežnikov poskrbel za stabilno in hitro povezavo za sočasno igranje v igrah. Tudi večigralska podpora se močno povezuje z Google+. Pomembneje, API-ji za oblačno shranjevanje poteka igre, dosežkov in primerjavo s prijatelji niso omejeni le na Android, temveč je do njih mogoče dostopati tudi prek brskalnika na osebnem računalniku ter z napravo, na kateri teče iOS.

Za razvijalce aplikacij bo nedvomno najbolj dobrodošla novost Android Studio, razvojno okolje, namenjeno izključno razvoju za Androidu. Kodo, ki kliče določene stringe, namreč skrije ter čeznjo prikaže kar sam string. Koda je seveda še vedno na voljo v ozadju, a je tako branje in razumevanje dogajanja v kodi neprimerno lažje. Pri upravljanju z grafikami le-te pokaže v levem robu, podobno pa prikaže tudi barve, ki jih razvijalec uporablja v določenih področjih aplikacije. Možno je na hitro in sočasno s programiranjem prikazati različne grafične vmesnike, odvisne od ločljivosti in diagonale zaslona, s čimer je seveda povezan tip prikazanega grafičnega vmesnika. Razvojno okolje zna prikazati grafični vmesnik aplikacije v več različnih jezikih, torej je prevajanje še toliko lažje, saj je mogoče hitreje opaziti težave pri izrisu.

V razvijalcem namenjenem oddelku Google Play Store, Play Store developer console, so dodali pet novosti. Razvijalcem aplikacije zdaj prikazujejo nasvete, kako povišati zaslužke oz. število namestitev neke aplikacije. Predlaga npr. da razvijalec pripravi različico za tablične računalnike, da pripravi različico v drugem jeziku, in podobno. Druga novost je storitev, ki prek konzole omogoča naročanje prevajalskih storitev. Razvijalec izbere aplikacijo, ki jo želi prevesti in jezike, v katerih želi prevod. Google vrne seznam prevajalcev (s cenami), po izbiri primernega pa traja kak teden, da razvijalec dobi prevedeno različico aplikacije.

Mnogo bolj podrobno so razčlenjeni prihodki od reklamiranja znotraj aplikacije, saj pove število uporabnikov, ki aplikacijo naložijo, jo uporabljajo, kako jo uporabljajo in podobno. Razvijalci zdaj lahko uporabnikom omogočijo testiranje aplikacij pred širšim izidom. Na voljo sta alfa in beta stadija razvoja, kjer je za dostop poskrbljeno prek profila Google+. Omejiti je mogoče še količino uporabnikov, katerim je na voljo nova različica. S tem se lahko preveri odziv trga na nove lastnosti aplikacije in se jih popravi, če je odziv slab.

Sledil je pregled prenovljenega vmesnika trgovine Google Play, ki se bo v kratkem preselil še na osebne računalnike. A bolj pomembna je novost, povezana z glasbo. Google je namreč na predstavitvi končno predstavil naročniški paket za glasbo. Za 10 dolarjev na mesec bo mogoče poslušati celotno knjižnico, ki je na voljo v trgovini Play Music. Poudarjajo predvsem, da je storitev odlična za odkrivanje nove glasbe - vsaka skladba je osnova za radijsko postajo, ki je popolnoma prilagodljiva. V seznamu predvajanja se skladbe lahko prestavlja oz. odstrani. Na voljo je hkrati imeti skladbe iz trgovine (ter jih na hitro shraniti na napravo) in skladbe, ki so že na napravi. Novost ni omejena le na mobilne naprave, temveč deluje tudi prek brskalnika.

Storitev je zaenkrat na voljo le v ZDA, a naj bi se v kratkem razširila še v druge države. Najbolj pomemben podatek je, da so na voljo knjižnice vseh večjih založb, kakor tudi skladba manjših, neodvisnih založb.

Kot zadnjo novost, povezano z Androidom, so predstavili Samsungov Galaxy S4. Za razliko od Samsungove različice na tem teče Android v obliki, kot so si jo zamislili pri Googlu. Gre za napravo, ki deluje pri vseh operaterjih, ima odklenjen zaganjalnik, pride v izvedenki s 16 GB pomnilnika in ima jasno podporo za LTE. Za razliko od Nexus 4, ki zaostaja pri nekaterih strojnih zmogljivostih, je cena Galaxy S4 neprimerno višja. Na voljo bo od 26. junija za 650 ameriških dolarjev. A, podobno kot na napravah Nexus, za nadgradnje skrbi Google, torej bodo le-te na voljo skorajda takoj, ko bo predstavljena nova različica Androida.

29 komentarjev

blackbfm ::

Miljavžnt apijev, storitev in shitloada.. Komu se da to res sploh spremljat.. že s stališča uporabnika težko dojemaš vse novosti, bogi developerji... Čez leto ali dve bo pa 3/4 stvari zastarelih, potem pa spet nova serija bloata in novih naprav

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

zee ::

Samsung Galaxy S4 s podporo direkt od Googla? Shut up and take my money! (pa uporabljam iPhone 5)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

noob96 ::

nič ne bo z nexus 5 :(

harmony ::

Pa sej je čist prov, da se tudi malce razvoj novih naprav upočasni. Ne pa da imaš na trgu kopico nekih naprav ena boljša od druge, a dejansko 3/4 uporabnik nikoli niti ne izkoristi.

PrimozR ::

noob96 je izjavil:

nič ne bo z nexus 5 :(

Okej, tole je blo jasno vsakemu, ki je pogledal dosedanji izid novih naprav oz. njihovih razvojno-prodajnih ciklov. Da ni nove sedmice je pa WTF.

harmony ::

PrimozR je izjavil:

noob96 je izjavil:

nič ne bo z nexus 5 :(

Da ni nove sedmice je pa WTF.

Pomoje ciljajo na morebitni Nexux 8

smash ::

Pa sej so same novosti.

PrimozR ::

Jah ne vem kaj bodo z nexusi... Glede na vse leake je bilo popolnoma pričakovano, da neka predstavitev bo. Nova sedmica je že itak praktično v celoti znana, Samsung pa kao samo še čaka zeleno luč, da začne s proizvodnjo nexus 11 (enak kot 10,le colo večji in z octa exynosom).

damjanll ::

Mah, razen malo prenovljenih maps, nic posebno novega, pa se to kdo ve kdaj bo sele zares dostopno...

bdoxx ::

maš še novi izgled google+ :)

jype ::

blackbfm> Komu se da to res sploh spremljat..

Tistmu, k bo na naslednjem I/O bogatejši za par sto tisoč dolarjev.

JayKay ::

play books zdaj omogocajo upload epub in pdf knjig

SaXsIm ::

Ampak z Google+ pa noro težijo.
SaXsIm

DuleKrtola ::

V razvijalcem namenjenem oddelku Google Play Store, Play Store developer console, so dodali pet novosti. Razvijalcem aplikacije zdaj prikazujejo nasvete, kako povišati zaslužke oz. število namestitev neke aplikacije


Fino, js mam tudi nasvet za njih: odprite merchant opcijo tudi za nas

Marat ::

Je že kdo kaj sprobal Android Studio? Mnenja? :)

823483 ::

Google Play Music All Access (googlov nov streaming service) je dostopen povsod po svetu, tako kot ze prej Google Play Music. Samo aktivacijo moras opraviti preko Ameriskega proxyja, potem pa dela iz kjerkoli. Za streaming imas najprej 30 dni zastonj, potem pa 9$ na mesec namesto 10$, ce se prijavis pred koncem junija.

Je pa kar zanimiva zadeva in dobro dela, priporocam.

mjolnir ::

Samo aktivacijo moras opraviti preko Ameriskega proxyja, potem pa dela iz kjerkoli.

Hmm, kako pa si to naredil?

823483 ::

mjolnir je izjavil:

Samo aktivacijo moras opraviti preko Ameriskega proxyja, potem pa dela iz kjerkoli.

Hmm, kako pa si to naredil?

https://chrome.google.com/webstore/deta...

AaBoy ::

Ja samo kak pa si naredo, ko te je vprašalo za kartico?

Mavrik ::

PrimozR je izjavil:

Jah ne vem kaj bodo z nexusi... Glede na vse leake je bilo popolnoma pričakovano, da neka predstavitev bo. Nova sedmica je že itak praktično v celoti znana, Samsung pa kao samo še čaka zeleno luč, da začne s proizvodnjo nexus 11 (enak kot 10,le colo večji in z octa exynosom).


Sodeč po stanju tule in nekaj leakih bi znal biti še kak event poleti. Je pa res da so vsi "leaki" pred I/O bili čisto mimo ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

823483 ::

AaBoy je izjavil:

Ja samo kak pa si naredo, ko te je vprašalo za kartico?

Vtipkal sem podatke moje vise electron, za državo sem pustil USA, naslov, poštno in telefonsko številko sem si pa izmislil.

Sem pa že prej uporabljal google music, ki pa je itak zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 823483 ()

Mavrik ::

Marat je izjavil:

Je že kdo kaj sprobal Android Studio? Mnenja? :)


Stvar je posodobljena IDEA 12 - spremembe z Googla so že bile mergane v IDEA 13 EAP.

Če si pa do zdaj delal karkoli resnejšega in nisi uporabljal idee pa se itak nimaš rad ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Marat ::

Mavrik je izjavil:

Marat je izjavil:

Je že kdo kaj sprobal Android Studio? Mnenja? :)


Stvar je posodobljena IDEA 12 - spremembe z Googla so že bile mergane v IDEA 13 EAP.

Če si pa do zdaj delal karkoli resnejšega in nisi uporabljal idee pa se itak nimaš rad ;)


Ja, sej po screenshotih sodeč mi je res izgledalo kot Idea :) Sam pri Idei me moti to, da nimaš okna (explorerja) za različne projekte (v Eclipse smislu), ampak imaš lahko naenkrat odprt le en projekt. Razen če mogoče veš za kak plugin, ki bi omogočal to funkcionalnost?

 Primer štirih projektov v Project explorerju

Primer štirih projektov v Project explorerju

Mavrik ::

Ne. Znotraj enega projekta maš itak več modulov, drugače pa pač odpreš dve okni.
The truth is rarely pure and never simple.

Marat ::

Mavrik je izjavil:

Ne. Znotraj enega projekta maš itak več modulov, drugače pa pač odpreš dve okni.


Ok, ampak a v Idei en projekt pomeni en Android app, ali en modul pomeni en Android app? Ker če slednje, pol pomeni da lahko dejansko razvijaš več appov v enem oknu, a ne?

Greg91 ::

Marat ::

Ok, sem sprobal zdej, in je res tako da lahko v enem projektu narediš več appov (modulov). Je pa tko da v Idei mi vse brez problema dela, Android Studio je pa kar buggy in imam skos kako težavo z njim...

Mavrik ::

Če boš delal več appov znotraj projekta, potem delaš narobe in si delaš štalo. En projekt -> ena aplikacija. Moduli ti samo omogočajo dodajanje komponent (oz. modulov ;) ) k tvojemu appu.

Zakaj točno hočeš meti vse svoje delo nametano znotraj istega okna?
The truth is rarely pure and never simple.

Marat ::

Ja včasih hočem samo na hitro sprobat kake zadeve (funkcionalnosti), pa jih raje naredim v drugem appu, da ne mešam stvari v tistem glavnem appu. Ali pa npr. če uvozim kak projekt iz githuba in ga sprobam. Zato namesto da bi za vsakič odpiral/zapiral IDE, mi je v Eclipsu fajn, ker lahko delam vse v enem oknu (workspaceu).

Sej pri idei bi tud delal po principu en projekt-en app, dodatni moduli bi bili le za testiranje kakih funkcionalnosti (in bi jih pol zbrisal). A to se ti ne zdi ok?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marat ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android 10 je tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5416343 (11146) pirlo
»

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Android
16242598 (32506) Ales
»

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9037999 (33506) m0LN4r
»

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3918164 (16020) PrimozR
»

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Oddelek: Novice / Android
217069 (6100) matejdro

Več podobnih tem