» »

HP se seli na Android

HP se seli na Android

HP TouchPad - hitra odprodaja zalog po nizkih cenah pomeni, da ima sloves dobre strojne opreme za dobro ceno, ki je primerna za hekerje. Najnovejše različice Androida seveda tečejo na njej.

vir: Ars Technica
Ars Technica - HP-jeva zgodovina mobilnih naprav je dolga, začela se je že leta 2000 s prvimi iPaqi, na katerih sta tekla Microsoftova operacijska sistema Pocket PC ter kasneje Windows Mobile. Linija je svojo zgodbo bolj ali manj zaključila v letu 2009, nato pa je HP konec aprila 2010 najavil, da bodo prevzeli Palm, ki je leto prej predstavil sveži webOS. Prevzem se je zgodil 1. junija 2010, HP je nato še nekaj časa migal ter celo predstavil tablično napravo TouchPad, nato pa je dogajanje okrog webOS-a med aferami in odstavitvijo izvršnega direktorja Marka Hurda (povodnika prevzema Palma) nekoliko zamrlo. Njegov naslednik, Leo Apotheker, se je želel znebiti kar celotnega oddelka osebnih računalnikov in se posvetiti zgolj programski opremi ter uslugam, a je Meg Whitman, njegova hitra zamenjava, to preprečila. Whitmanova je decembra 2011 kodo webOS-a odprla ter vse ostanke mobilnega operacijskega sistema, skupaj z razvijalci, preselila v novo ustanovljeno podjetje Gram, s čimer so se pri HP-ju popolnoma znebili tega mobilnega operacijskega sistema. Sprva se je še govorilo, da bi lahko na eventuelnih mobilnih napravah uporabili tudi odprtokodno različico, a temu ne bo tako. Izkazalo se je namreč, da je HP bolj ali manj v zrak vrgel 1,2 milijarde dolarjev, kolikor so plačali za Palm.

HP naj bi namreč še za letošnje leto pripravljal predstavitev nove tablice, na kateri bo tekel Android. Ni še znan okvirni datum predstavitve, a predvideva se, da bi lahko prve testne primerke izbranim očem za zaprtimi vrati lahko pokazali že na hitro bližajočem-se Mobile World Congressu (poteka od 25. do 28. februarja v Barceloni). Že lansko jesen je izvršna direktorica Meg Whitman sicer razkrila, da pripravljajo nov mobilni telefon, a bo kot kaže tablica na trg prišla nekoliko prej. O prihajajoči tablici seveda ni znano še ničesar, razen da bodo ciljali na nekoliko višji cenovni razred ter da bodo uporabljali prihajajočo nVidiino 4. generacijo Tegre.

Že ob najavi nakupa Palma je bil eden izmed največjih osmoljencev Microsoft, dolgoletni in tesni partner HP-ja. Logično je bilo pričakovati, da bodo podprli Microsoftov prihajajoči Windows Phone 7, zdaj, ko so imeli enako možnost z Windows 8 RT in Windows Phone 8 pa so to možnost spet zavrnili. Morda so si zgolj zaželeli spet sodelovati z Matiasom Duartejem, ki je od Palma k Googlu prebegnil vsega mesec dni po HP-jevem prevzemu. Pri Googlu je odgovoren za relativno redko viden uporabniški vmesnik Androida brez preobleke, vse od različice 3.0 naprej.

2 komentarja

jnovak ::

Logično je bilo pričakovati, da bodo podprli Microsoftov prihajajoči Windows Phone 7, zdaj, ko so imeli enako možnost z Windows 8 RT in Windows Phone 8 pa so to možnost spet zavrnili.
Še vseeno pa HP izdeluje tablet PC-je s "standardnimi" WIN 8 (ne RT ali Phone):
HP ElitePad
 ElitePad - Windows 8 Pro

ElitePad - Windows 8 Pro



HP ENVY x2
 ENVY x2 - Windows 8

ENVY x2 - Windows 8

PrimozR ::

Ja, PC-je s standardnim Win8, ne pa RT ali Phone, kot si rekel. Pred leti je pa Microsoft veselo razkazoval HP Slate, preden so tableti postali tako popularni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LG je od HP-ja kupil webOS

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53984 (3428) CitroX
»

HP bo izdal izvorno kodo za webOS

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
105830 (4162) Icematxyz
»

HP ukinja webOS mobilnike in tablice

Oddelek: Novice / Ostale najave
236797 (5118) Icematxyz
»

Znani prvi proizvajalci telefonov z Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
126121 (5136) techfreak :)
»

HP kupil Palm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3011436 (10487) jlpktnst

Več podobnih tem