» »

Prilagajanje spletnih cen profilu uporabnikov buri duhove

Prilagajanje spletnih cen profilu uporabnikov buri duhove

The Wall Street Journal - Internet je odlično orodje v rokah osveščenega potrošnika, saj mu omogoča enostavno primerjavo cen v več trgovinah in racionalno odločitev, kje naj naroči izdelek. V principu internet dopušča, da uporabniki iztržijo najnižjo ceno in tako krepi konkurenco. Vsaj tako se je zdelo na začetku manije spletnega nakupovanja. Resnica pa je precej drugačna. Cene v spletnih trgovinah niti slučajno niso tako univerzalne, kot se zdi na prvi pogled, ampak se premeteno prilagajajo kupcem, kot smo ugotavljali že julija letos. Situacija se slabša.

Raziskava Wall Street Journala je odkrila, kako isti izdelek v isti spletni trgovini (konkretno je šlo za spenjač) stane različno, odvisno od računalnika, s katerim brskamo po spletu. Z brskalnikom po internetu v obilici delimo svoje osebne podatke. Največ jih seveda razkrijemo s piškotki, ki lahko beležijo celotno zgodovino brskanja, a četudi nanje budno pazimo in jih brišemo, popolne anonimnosti ne moremo doseči. Še vedno lahko stran ugotoviti, kateri brskalnik ali vsaj platformo uporabljamo ter seveda našo približno lokacijo iz IP-naslova (pustimo to pot vnemar virtualke in VPN-je ali celo TOR, s čimer je to načeloma mogoče zaobiti).

Ste se kdaj vprašali, zakaj trgovske verige nudijo različne programe zvestobe, zbiranje nalepk in točk, različne popuste na potrošniške kartice in podobno? Ne zato, ker bi nam želeli dobro, ampak ker lahko tako ustvarijo profile kupcev, ki jim v končni fazi omogočajo iz naših denarnic s prilagojeno ponudbo iztisniti še kak evro več. Na internetu ni nič drugače. V omenjenem primeru je WSJ ugotovil, da se cena spenjača razlikuje od lokacije do lokacije. Nadaljnja analiza je pokazala, da večji del razlike v ceni odpade na razdaljo do konkurenčne trgovine. Bliže kot je bil kupčev računalnik klasični trgovini, nižjo ceno so mu ponudili na internetu. Logično, saj je imel večjo vzpodbudo, da se usede v avto in odpelje spenjač kupit kar sam. Je pa ironično, da so nižje cene ponujali ljudem z višjimi dohodki, saj običajno ti živijo v okrožjih, kjer je več trgovin.

Vse to je legalno in hkrati skrajno nadležno. V neki raziskavi je kar 76 odstotkov Američanov dejalo, da bi jih motilo, če bi izvedeli, da so drugi ljudje dobili isti izdelek ceneje. A v resnici se prav to dogaja. Tudi v isti franšizi so izdelki v velikih trgovinah cenejši kot v oddaljenejših manjših poslovalnicah. Že pri sosedih se cene bencina razlikujejo glede na lokacijo črpalke.

Nekako naivno smo menili, da se to na internetu ne bo dogajalo, čeprav za to nismo imeli nobene osnove. Internet je resda en, a uporabnikov in strani na njem je nešteto. Časovna diskriminacija cen je že nekaj vsakdanjega. Nakup letalske vozovnice je bliže datuma odhoda kaznovan s pribitkom. V zadnjem času so vedno glasnejše govorice, da se pojavlja tudi diskriminacija glede na kupca, saj naj bi letalske družbe s piškotki ugotavljale, kdo mora potovati (obisk več strani, primerjava cen itd.), in jim ponujale dražje vozovnice, a to še ni dokazano.

Avgusta je izbruhnila afera, ko so odkrili, da Orbitz uporabnikom glede na platformo (Mac ali Windows) ponuja različne hotele. Uporabniki macov so v povprečju gledali reklame in priporočila za 30 odstotkov dražje hotele, ker je nekdo statistično ugotovil, da si jabolčniki raje privoščijo več in dražje. In to še zdaleč ni osamljeni primer.

Pionir na tem področju je Amazon, ki je že leta 2000 prodajal zgoščenke z različnimi cenami za različne uporabnike. Ko so ljudje to izvedeli, je sledilo ogorčenje in Amazon je razliko v ceni kasneje vrnil. Nauk te zgodbe je preprost: Amazon je bil pač pred časom. Danes bi bilo drugače. Danes je tovrstnega početja več, kaže raziskava iz Španije, ki je pri 200 analiziranih trgovcih odkrila nekaj primerov prilagajanja cen. Tudi WSJ je raziskoval, in sicer po ZDA, ter odkril podobno. Za zdaj levji delež razlike v ceni odpade na geografsko lokacije, a še bolj podrobno profiliranje je le korak stran. Z ogromno količino osebnih podatkov, ki jih povsem prostovoljno sipljemo po internetu (ne le piškotki, ampak Facebook, Twitter, LinkedIn ...), to ne bo pretežko.

56 komentarjev

«
1
2

lenart0 ::

zadeva se mi zdi zanimiva.. kaj pa če bi se jim uprli tako, da bi svoje podatke priredili na tak način da bi nam ponudili najnižjo ceno... Kot so oni v koraku s časom bodimo pa še mi :D

mrTwelveTrees ::

to se hvala bogu še ne dogaja pri nas, ceneje.si .... je kar dobra stran, se pa najdejo tudi trgovine ki objavijo nizjo ceno, ko pa kliknes link je pa cena višja na njihovi strani.

carota ::

mrTwelveTrees je izjavil:

to se hvala bogu še ne dogaja pri nas, ceneje.si .... je kar dobra stran, se pa najdejo tudi trgovine ki objavijo nizjo ceno, ko pa kliknes link je pa cena višja na njihovi strani.

Ne bodi tako naiven, seveda se dogaja tudi pri nas. Ne domnevam, vem. In niso vse trgovine na ceneje.si.

izbrisiracun ::

Ja dvomim, da ima mimovrste npr. različne cene(pač bedarija za tako majhno trgovinco), se bi pa vrašal kakšne imajo cene razni Ryanair za kupce iz Slovenije in za kupce iz Italije, ko se leti iz Trsta. Vprašal bi se tudi za kakšne nemške/britanske spletne trgovine, ne pa ceneje.si:))

barakus ::

Imajo. Če si s.p. no discount for you!

Rias Gremory ::

Ajoj, pomoje bo Amazon tele cekinčke že še dobil nazaj.

Pa naslednje leto bo treba kakšen test glede cen narediti na slovenskih mrežnih trgovinah. Me zanima kaj bo folk reku, če se bo zlo razvedlo. Mogoče bo našim trgovcem kdo spekel hobotnico.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

digitalcek ::

Že v neki drugi temi sem pisal, da elita (ali če hočete "elita") ne želi kupovati poceni.

Poznam punco, ki dela erotične masaže. Če se tip pripelje z avtom ranga 40.000 evrov +, mu računa 60 evrov, če pa pride tip peš, in ima na rami oguljen nahrbtnik, ali nosi stvari v vrečki, pa je cena masaže za takega 40, celo 30 evrov.
Torej so cene glede na tip "kupca" lahko tudi 100% višje ali nižje, vi pa (nekateri) jokcate, če je razlika 10 ali 15% in jokcate, ker vsi kupci nimajo enake cene...

Tega bo vsekakor čedalje več, predvsem na internetu. In sposobnost, da oceniš kupca in mu ponudiš pravo ceno, ali pa mu jo glede na oceno 9interesenta (izgled, ostalo) ustrezno znižaš, je ena lepa, ampak precej redka veščina.
Vprašajte uspešne nepremičninarje, če ne verjamete.

Pri krompirju v Lidlovem katalogu pa je seveda cena za vse kupce enaka. Ampak verjetno v tej temi ne govorimo o krompirju, upam vsaj, da ne...

Zgodovina sprememb…

k4vz0024 ::

Se priporoča uporaba TOR pri spletnem nakupovanju, da se izognemo identifikaciji?

pegasus ::

Bolje - priporoča se nakupovanje v najbližji fizični trgovini, s papirnatim denarjem.

aljazp ::

Amazon in kolikor vem tudi veliko nemških e-trgovin dnevno spreminjajo cene. Sicer ne vem, ali tudi v povezavi z uporabnikovimi navadami ali kar privzeto. Velikokrat se vidi, da določene trgovine zanalašč spustijo ceno, samo da se pojavijo na vrhu najcenejših ponudnikov.

Kar spremljajte vaš priljubljeni izdelek (sploh tehnični) skozi čas na amazonu ali idealo ali geizhals in boste videli, da se cena stalno spreminja - pa dvomim, da so zadaj tržne spremembe ali razlike v tečajih, ker so skoki lahko kdaj tudi 20€ ali več (gor ali dol).

Rias Gremory ::

@pegasus
Samo to žal ni rešitev.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

34054 ::

izbrisiracun je izjavil:

Ja dvomim, da ima mimovrste npr. različne cene(pač bedarija za tako majhno trgovinco), se bi pa vrašal kakšne imajo cene razni Ryanair za kupce iz Slovenije in za kupce iz Italije, ko se leti iz Trsta. Vprašal bi se tudi za kakšne nemške/britanske spletne trgovine, ne pa ceneje.si:))


Pred nekaj časa se mi je o tem pritoževala sestra, ki si vedno pred nakupom letalske vozovnice vzame ogromno časa za analizo cen, spraševala pa je kako je mogoče da se cena spreminja glede na izbrano državo.
Podrobnosti se ne spomnim, ker stvari takrat nisem posvečal preveč pozornosti. Mislim pa da je šlo ravno za Ryanair.

tablet ::

Poleg nižje cene dobiš ponavadi nižji rang storitve. Za računalničerje, ki je ne potrebujemo, je to vseeno, za končnega kupca pa ne: stroški dostave, nobene tehnične podpore, odnesi-si-ga-sam servis, nobene storitve doma (doma potrebuješ storitve, ne v servisu).

blackbfm ::

na dunaju je kuhan vin 4e (pa ni nič boljši od ljubljanskega), kam se lahko pritožim?

mislim res se pretirava s takimi članki..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

RejZoR ::

Sej to je še v igrah. V TES Skyrim ti hiše prodajo krepko dražje, če imaš v "denarnici" precej več denarja kot ga sicer rabiš za hišo. Če pa imaš samo toliko kot je minimalni znesek, ki ga špil zahteva, jo boš pa dobil po oni ceni.
Seveda nikjer razen na wiki strani za to igro ne piše o tem nategunstvu...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

izbrisiracun ::

blackbfm je izjavil:

na dunaju je kuhan vin 4e (pa ni nič boljši od ljubljanskega), kam se lahko pritožim?

mislim res se pretirava s takimi članki..


Pa je kaj dražje, če si iz Slovenije(vendar ga kupiš na mestu), ker o tem pravzaprav govori članek, če ga dobro prebereš.

francek1 ::

Poznam obrtnika, ki premožnejšim strankam redno računa 50% več...in modeli so čisto srečni, kako kakovostne izdelke so dobili...primerjava z jabolčniki je zgolj slučajna...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

figula ::

Bliže kot je bil kupčev računalnik klasični trgovini, nižjo ceno so mu ponudili na internetu. Logično, saj je imel večjo vzpodbudo, da se usede v avto in odpelje spenjač kupit kar sam.


Če že lokacijska razlika, bi jaz raje drugačno logiko - dlje kot je kupec doma, nižjo ceno bi mu postavili - ker težje in dražje pride do fizičnega nakupa.

Samurai ::

francek1 je izjavil:

Poznam obrtnika, ki premožnejšim strankam redno računa 50% več...in modeli so čisto srečni, kako kakovostne izdelke so dobili...primerjava z jabolčniki je zgolj slučajna...


O Really? Kaj porečeš na cenovni dumping in propagiranje s takim početjem. Regulacija o postavljenih cenah ostaja zgolj v priporočenih cenah, inšpektorji pa nimajo kaj praskat po tem.
"In the long run we are all dead." - John Maynard Keynes

#000000 ::

Se pravi za vsako trgovino najbolje imet guest user acc na OS :)

alexa-lol ::

A ni neka fora včasih krožila o Črnogorskem hotelu...
Soba 1000 SIT
Zimmer 15 DEM
Room 20$

stb ::

Klasične trgovine imajo pa popuste za upokojence, študente, otroke/mladino (starostna diskriminacija!), za člane raznih klubov zvestobe ipd, s čimer si trgovci večajo dobiček.

Nič novega, glej Price discrimination @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

Magic1 ::

Sej se s obrtniki od nekdaj pogajaš o končni ceni storitve. Če se slabo, ali sploh ne, te bo fajn nategnu.
Magic

gruntfürmich ::

digitalcek je izjavil:

vi pa (nekateri) jokcate, če je razlika 10 ali 15% in jokcate, ker vsi kupci nimajo enake cene...

imamo pravico jokcati in se pogajati za ceno, ker se gre za NAŠ denar.
in ga zato ne dajemo internetnim parazitom ki nategujejo z nekimi digitalnimi/zvočnimi/slikovnimi zmazki...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

mene tole pretirano ne moti. mislim who cares itak je mala razlika v ceni.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Rias Gremory ::

@mtosev
No saj tvoj tipičen odnos.
Prav tako, daj raje točne podatke za "mala razlika v ceni", glede na to, da je v novici omenjena razlika za 30%.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

mtosev ::

Rias Gremory je izjavil:

@mtosev
No saj tvoj tipičen odnos.
Prav tako, daj raje točne podatke za "mala razlika v ceni", glede na to, da je v novici omenjena razlika za 30%.
ni tak hudo. itak je to bolj al manj samo v ameriki.malo verjetno, da bo kdaj kaj takega v evropi.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Glugy ::

Ni tak hudo? Ti bom dal jaz ni tak hudo. Veliki projekti se začnejo z malimi koraki, isto je z izigravanjem ljudi. Pač tipajo počas z mejo sprejemljivega in jo počasi prestavljajo. Mogoče v Evropi tega še ni toliko ampak glede na to da skoraj v vsem Ameriki sledimo je verjetno samo še vprašanje časa kdaj bo pri nas. Upam da obstaja kak zakon ki pri nas to preprečuje.

mtosev ::

big deal. če ti ni cena všeč greš drugemu prodajalcu. izbiro vedno imaš.
drugače itak večina ljudi na svetu sploh ne ve kaj je IP in kaj je piškot tak, da se bo večina ljudi na to navadila,če bo seveda tole ostalo
nihče pa nikogar NE sili,da bi rabil kdor kaj sploh kupiti pri določenem trgovcu
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

bluefish ::

Ja, za ignorante to res velja.

V povezavi z neko drugo novico pa se lahko kaj hitro znajdeš v situaciji, ko dejanskih ugodnih oz. ugodnejših ponudb sploh ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Relanium ::

mtosev je izjavil:

big deal. če ti ni cena všeč greš drugemu prodajalcu. izbiro vedno imaš.
drugače itak večina ljudi na svetu sploh ne ve kaj je IP in kaj je piškot tak, da se bo večina ljudi na to navadila,če bo seveda tole ostalo
nihče pa nikogar NE sili,da bi rabil kdor kaj sploh kupiti pri določenem trgovcu

A tebi bi bil big deal za tvojega i7 in tvoj LCD dat 30% več kr tako ker si pač iz maribora in ker si ga res mel namen kupit?
Ne se slepit, to je že povsod okrog tebe.

In ne, res nihče nikogar ne sili ampak enostavno stvari ne kupiš, ker jo dobavlja samo en dobavitelj.
Ampak ti jo nujno rabiš...

mtosev ::

sn ga kupo v nemčiji in prišparal vsaj 300-350eur(poštnina vključena)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Pa daj, koga brigaš ti. Novica govori o trgu na splošno.

BBB ::

Tržno gospodarstvo ob upoštevanju konkurence sloni na razmerju med ponudbo in povpraševanjem. Običajno je v povpraševanje vključena ciljna skupina ljudi, za katero se postavi tržno ceno skladno njihovemu skupnemu povpraševanju, da se ponudnikom maksimizira dobiček oz. v splošnem korist. Cene lahko variirajo npr. po času (v sončnem vremenu npr. naraste cena sončnih očal, pred poletjem poletnih oblačil, cene vozovnic tik pred odhodom letal so znižane), po lokaciji (cene stanovanj, pitne vode, zraka pod vodno gladino ali na Luni), po atributih skupine ljudi (rizičnost zavarovancev, spol (frizerske storitve, oblačila, modni dodatki, sredstva za osebno nego), starostna specifičnost družbenih skupin (otroci, upokojenci) itd. Atributov diskriminacije med ljudmi pri trženju je ogromno.

Cena za ponujeno dobrino je vezana na povpraševalca. Navadno na trgu nastopajo povpraševalci individualno in ne kot neka homogena skupnost, zato je po načelu ponudbe in povpraševanja povsem smiselno, da se cene oblikujejo primerno za posameznika in ne za skupine kot celote. Zagovorniki tržnega gospodarstva bi to pač lahko enostavno uvideli in z veseljem sprejeli. Če je moje povpraševanje po neki dobrini drugačno v primerjavi s povprečno populacijo, je smiselno, da nek ponudnik meni za isto stvar, če mi jo sploh želi prodati, postavi ceno, primerno mojemu povpraševanju, v kar je vključena tudi moja kupna moč.

Dandanes je v trženju preko interneta razlika edino v tem, da je teže opaziti, da je cena za različne potencialne kupce lahko različna. Ljudem je pač privzgojeno, da smo si pred trgom enaki in da plačujemo isto ceno za enake dobrine. Dokler za razlike v prodajnih cenah ne vedo, je vse v redu. Ko za razlike izvedo, se jih precej pritožuje, da to ni pravično, čeprav je tem ljudem po drugi strani povsem sprejemljivo, da za enako opravljeno delo dobivajo različno plačilo (nekaterim za plačilo celo ni potrebno delati - morda živijo od dobičkov na vloženi kapital, torej na stari slavi, na slavi prednikov, na osnovi goljufij ali manipulacije). Življenje ni pravično, no, odvisno od interpretacije. Tržno gospodarstvo, če ga odobravate, pa ga dajte v celoti.

Nobena dobrina nima absolutne vrednosti, vredna je toliko, kot jo ceni posameznik, ki jo potrebuje ali misli, da jo potrebuje, če sploh (misli). Trženje je prefinjena oblika nategovanja, kako taktično pridobiti čim večjo korist. Sprijaznite se, to je v naravi bitij, sposobnih tvorjenja želja in obdarjenih z nagoni. Pri trženju se lepo odraža, da zanj ljudje namenjajo precejšen delež svoje inteligenčne sposobnosti kot bistven del preživetja, doseganja ugodja, lahko tudi nadvlade. Trženje je vrhunec družbenega napredka te civilizacije. Kot kaže zgodovina, v splošnem više ne gre, čeprav je bilo v tej smeri kar nekaj poskusov, ki so žal v navzkrižju z naravo ljudi. Ta vpliv narave ljudi bi lahko presegel le goli razum, če bi bil to del spoznanja, interesa in volje večine. Morda je v kakšnem drugem sistemu, ki ni prostor-čas, po mojih merilih kaj bolje.

Rias Gremory ::

mtosev je izjavil:

Rias Gremory je izjavil:

@mtosev
No saj tvoj tipičen odnos.
Prav tako, daj raje točne podatke za "mala razlika v ceni", glede na to, da je v novici omenjena razlika za 30%.
ni tak hudo. itak je to bolj al manj samo v ameriki.malo verjetno, da bo kdaj kaj takega v evropi.

To si tako rekel kot, da tukaj nimamo interneta.

Pa začni že kakšne vire lepit.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

PaX_MaN ::

Sosed da bo dobil 30% nižjo cene od mene?!
Zahtevam spremembo Ustave!

tablet ::

Sicer pa je po Zakonu o trgovini v maloprodaji prepovedana cenovna diskriminacija kupcev. Pri nakupih preko spleta ne gre za klasično maloprodajo, kupec lahko prostovoljno brez posledic v 15 dneh odstopi od nakupa - brez razloga. Dokazovanje, če ne poznaš sorodno enakega nakupa, je praktično nemogoče, zagotovo pa bi lahko pridobil dobropis skoraj pri vseh trgovcih, če bi pokazal račun soseda, ki je kupil v sorazmerno enakem časovnem obdobju ceneje. Dvomim, da bi si pri nas katera firma upala zavrniti kupca. Bolje cent zaslužka pri meni, kot pa pri konkurenci. Slovenski kupec je načeloma bolj tečen in več doseže, če pozna svoje pravice, kot primerljiv v tujini (poznam iz prakse).
Pri nas velike firme živijo z nižjo (dumping) ceno, manjših je pa še vedno dovolj, ki preživijo tudi z malce višjo, a ponudijo še človeku prijazno storitev. Verjamem, da se večina uporabnikov slo-tech ne poslužuje pomoči (ker gre le za it freake) pri nastavitvi pošte, izdelavi obrazcev, nastavitvah routerja..., manj poučeni pa predvsem v mestu nekemu sosedu plunejo 100EUR, ker so za 5 EUR ceneje kupili v spletni štacuni.
TCO (total cost of ownership) domači uporabniki ugotovijo dosti prepozno. Neko posebno frizuro tudi ne pričakuješ v cut'n'go za tisto nizko ceno. Al' ja?
Toliko o super spletnih prodaji. Klub popustov, klub zvestobe, točke nakupov in podobno sranje. "Kupcem tudi pomagamo pri uporabi" - ja, z naslovom sebi prijaznega oderuha, ki pride tudi na dom. Mogoče sem staromoden, ampak spletna prodaja me ne prepriča, supermarket za kruh in iPad pa še manj. Da bi pa kaj zvedel od prodajalca, ki prodaja TV in telefone istočasno, se mi zdi pa že utopija.

Povzetek: vsak je za dobljeno storitev sam kriv. Pa četudi za 30% razlike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tablet ()

smash ::

jaz na to gledam kot na win-win zadevo, tako za potrošnika kot za prodajalca

zdaj bi pa nekateri radi, da ima koristi samo potrošnik, prodajalec pa najbolje, da kar propade

gruntfürmich ::

bluefish je izjavil:

Pa daj, koga brigaš ti. Novica govori o trgu na splošno.

zakaj se tega torej ne zbriše? je kakšen poseben fetiš na mtoševe poste?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

smash je izjavil:

jaz na to gledam kot na win-win zadevo, tako za potrošnika kot za prodajalca

zdaj bi pa nekateri radi, da ima koristi samo potrošnik, prodajalec pa najbolje, da kar propade
ja meni se ne zdi nič narobe,če nekdo kdo ima dosti več $$$ plača malo več kot nekdo kdo je reven.temu celo privoščim,da nekaj prišpara
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

francek1 ::

Točno tako; to je komunizem na malo drugačen način...;-)
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Unknown_001 ::

Bom zadevo poskusil z očetovim starim (in bivšim) commodore 64:)):))

Zgodovina sprememb…

monaco ::

Dinodirect prilagaja cene glede na to kolikokrat si izdelek ogledaš in celo trajanje akcij se spreminja na podlagi piškotkov. Enako quatar airlines s kartami. Tako da če ei kaj večkrat oglejujete, pred dejanskim nakupom nujno pobrišite piškotke in spremenite ip.
www.ramsak.si

Unknown_001 ::

monaco je izjavil:

Dinodirect prilagaja cene glede na to kolikokrat si izdelek ogledaš in celo trajanje akcij se spreminja na podlagi piškotkov. Enako quatar airlines s kartami. Tako da če ei kaj večkrat oglejujete, pred dejanskim nakupom nujno pobrišite piškotke in spremenite ip.


http://kratkic.fictica.com/index.php?s=... :D

blackbfm ::

Dinodirect prilagaja cene glede na to kolikokrat si izdelek ogledaš in celo trajanje akcij se spreminja na podlagi piškotkov. Enako quatar airlines s kartami. Tako da če ei kaj večkrat oglejujete, pred dejanskim nakupom nujno pobrišite piškotke in spremenite ip.


to je kvečjem dvorezen meč, lahko gre za to da izdelek želiš, ali pa za to da si mogoče v dilemi..če eno stranko dobijo na tak način, bodo drugo izgubili

enadvatri ::

Tudi Arabci, Turki in Indijci barantajo povsod, tako da pri njih poenotene cene že v konceptu trgovanja odpadejo.

Da pa preizkusim nove tekaške copate na tekaški stezi v Tomasu in jih nato naročim iz Anglija za dobro polovico cene s poštnino všteto, ni nič novega. Tudi ni skrivnost, da jih imajo tam veliko več na izbiro, običajno so vse številke na zalogah, modeli iz preteklih let so vsi znatno znižani ... Iz te tirnice, bi me iztirila samo nižja cena. Če ima naš trgovec rezervo, da mi ponudi nižjo ceno, bom zadovoljen. Angleži pa nimajo razloga, da bi mi ceno dvignili. Torej win-win situacija.

monaco ::

Unknown_001 je izjavil:

monaco je izjavil:

Dinodirect prilagaja cene glede na to kolikokrat si izdelek ogledaš in celo trajanje akcij se spreminja na podlagi piškotkov. Enako quatar airlines s kartami. Tako da če ei kaj večkrat oglejujete, pred dejanskim nakupom nujno pobrišite piškotke in spremenite ip.


http://kratkic.fictica.com/index.php?s=... :D

???
Jaz sem skoraj vsak večer gledal karte in kombiniral timinge in ostale obveznosti, potem pa jih želim iz službenega računalnika naročit pa pozitivno presenečen vidim, da se cena sploh ni spremenila (doma je bilo že stotaka razlike).
www.ramsak.si

Spura ::

mtosev je izjavil:

big deal. če ti ni cena všeč greš drugemu prodajalcu. izbiro vedno imaš.

Karteli pa pac ne obstajajo.

Saso123 ::

Spletna trgovina electronic4you (bivši majdič v avstriji) prilagaja ceno glede na to iz kod je registrirani kupec. Avstrici imajo cca 10-15% cenejše izdelke....
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno nakupovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411311 (9010) HappyPills
»

Amazon dobil patent za preprečevanje internetnega kukanja h konkurenci

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
125010 (4058) Mr.B
»

Prilagajanje spletnih cen profilu uporabnikov buri duhove (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5619667 (16451) gzibret
»

Personalizacija spletnih cen na poti

Oddelek: Novice / Zasebnost
359193 (6790) techfreak :)

Več podobnih tem