» »

Izšel Slackware 14

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa se bo sistem po privzetem zagnal kar v tekstovno konzolo, brez nameščenega grafičnega vmesnika. Package manager dela s tarballi in v privzeti različici ne skrbi za samodejno razreševanje odvisnosti (dependencies). Sistem zato nikoli ni bil mišljen za začetnike, ampak za tiste, ki vedo, kaj počno, in sta jim preprostost ter verno spoštovanje *NIX korenin bolj pomembna od svetlikavega vmesnika.

Kot rečeno, je od izdaje trinajstke minilo kaj nekaj let. Vmes so sicer izdali dve vmesni različici, 13.1 ter 13.2, ki pa ni bila 13.2, ampak 13.37 (aka 1337 oz. l33t), ker je pač bilo treba izkoristiti igro številk. Žal se pri Canonicalu ne želijo spustiti po tej poti - še neimenovani naslednik Ubunta 12.10 kvantni kvetzel bo lepo nosil številko 13.04, pride pa 25. aprila prihodnje leto.

13 komentarjev

jukoz ::

Upodabljam na rpi, sicer še 13.37, vendar je vseeno zabavno gnat firefox na taki stvarci =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

napsy ::

A ma se slapt-get al ka je ze vcasih mel slackware za package management?
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

MrStein ::

V kernel 3.4 so komaj en bug v cifs rešili, bil naokrog leta in leta (ne upošteva MaxReq parametra).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

deadbeef ::

Blah... Slackware mi ni nikoli potegnil... raje poganjam CentOS 6 na x86-64 strežnikih.

noraguta ::

napsy je izjavil:

A ma se slapt-get al ka je ze vcasih mel slackware za package management?

nikol uporablju to je blo zmer 3rt party. kot swaret pa podobne skripte. na konc sp pogruntu da itak večji del stvari po svoje configuram.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

zhigatsey ::

Uporabljam ga od osmice najprej in nikoli nisem pogrešal samodejnega razreševanja odvisnosti pri namestitvi novih
paketov (no ja mogoče včasih:)). Sedaj imam spisano skripto, ki v enem koraku prevede, kreira in namesti tiste dodatne pakete,
ki jih uporabljam.

Poldi112 ::

In koliko je v praksi dependency-jev? Ker se spomnim ko sem mogel enkrat za mandrake dodati nekaj, kar ni bilo na voljo kot rpm in sem samo klel, ker sem moral na roke mislim da nekih 10 paketov namestiti, enega za drugim. Ni mi čisto jasno, zakaj bi bila to prednost? Razen če ti packet manager potegne nepotrebne stvari zraven.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

Ko zacnes namescati stvari, kot so Django, PHP, Buildout, ... in se marsikateri drug framework, se ti lahko sfuzla. :> Sploh potem, ko vidis, da moras ob nadgradnji PHPja zamenjat se en kup drugih knjiznjic od katerih je odvisen.

trnvpeti ::

Skripte...

BigWhale ::

Se pravi, naj si napisem skripto, ki mi bo DLjala vse pakete, vse odvisnosti in se prevedla in potem se vse instalirala? Awesome! Kaj pa ce bi kar uporabil nekaj kar ze ima tako skripto? :)

Slackware je ok za na neko offline masino, ki potrebuje minimalen payload in se ne bo spreminjala vrsto let. :)

zhigatsey ::

Kaj pa ce bi kar uporabil nekaj kar ze ima tako skripto? :)


Lahko, seveda lahko;)

Reycis ::

Ne vem a sem jaz res tok hardcore ali kaj. Že od 1998 uporabljam slackware - trenutno 13.37. Sem bolj nedeljski uporabnik. Trenutno ga imam za NAT, NAS in php in res nikol nisem naletel na kakšne težave z ročnim jebanjem z dependency. Spomnem se edino, da inštalacija ni bila v stilu "vstavi DVD in sledi navodilom" tako kot pri ostalih distribucijah. Še kompajlal sem nov kernel zato, da sem dobil podporo za integriran Athereos gigabit ethernet čip in je šlo zelo na enostavno.

noraguta ::

ma eni radi poklikajo tist kar nucajo potem je pa to to, mal dela podoben profit. se pa meni ustavi na drugih distribucijah pri kaki bolj eksotični stvari(scintilla v wx, monodevelop pa še kaj se najde). osebno mi je precej hitreje skompajlat na roke dependencije kot pa iskati pakete in podpakete doc, dev ,... kateri na koncu še niso prevedeni z opcijami in funkcionalnostmi katere hočem. in najlažje to storim na slacku. pa nisem nek hardcore user. niti vsakdan ne namestim 5-10 nujnih popravkov. preprost če ti je všeč ga uporabljaš sicer pa kaj druzga.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved pri poskusnem delu

Oddelek: Loža
51049 (842) SeMiNeSanja
»

AMD (ATI) Catalyst™ (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Zvok in slika
850128883 (39362) ferdo
»

6 "Digital Output" naprav z AMD HD 7870 XT

Oddelek: Zvok in slika
12910 (740) Enron x86
»

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
8225672 (23438) amacar
»

Windows Mobile in email

Oddelek: Mobilne tehnologije
101334 (1241) Bence

Več podobnih tem