»

Salesforce prevzema Slack

vir: BBC
BBC - Gre za enega največjih prevzemov zadnjih let in nasploh največjega v Salesforcovi zgodovini, saj bodo za Slack poravnali kupnino v višini 27,7 milijarde ameriških dolarjev. Dosedanji lastniki bodo del prejeli v denarju, manjši delež pa v Salesforcovih delnicah.

Slack je svojo poslovno pot začel leta 2009, sprva so se nameravali posvetiti razvoju iger; mimogrede, soustanovitelj Stewart Butterfield je bil obenem tudi soustanovitelj Flickra. Danes vsesplošno znani Slack pa je pozneje nastal kot geekovska alternativa za poslovno komunikacijo, v prvi vrsti je bil njihov namen nadgraditi okorelo sporazumevanje po elektronski pošti. Pozneje je iz njega nastala zaokrožena productivity suite, z videokonferencami, gostovanjem in deljenjem datotek ter številnimi drugimi funkcijami, zaradi česar je Slack postal resna konkurenca, denimo Microsoftovim Teams. Kljub temu pa jim zadnje čase ni šlo najbolje, zadnja tri četrtletja, kljub povečanju dela na daljavo zaradi pandemije Covid-19, jim...

9 komentarjev

Slack se v boju z Microsoftom povezuje z Amazonom

Stewart Butterfield

vir: Wikipedia
The Verge - Pandemija koronavirusa je močno povečala zanimanje za teledelo in zanj potrebna komunikacijska orodja, zaradi česar sta se zadnje mesece v neizprosen boj za stranke spustila Slack in Microsoft s svojimi Teams. Direktor Slacka, Stewart Butterfield, je v nedavnem intervjuju celo izjavil, da je Microsoft morda kar preveč nezdravo zaposlen z ubijanjem njihovega podjetja.

Tudi zato je Slack včeraj najavil partnerstvo z Amazonom, med drugim bodo Amazonovi zaposleni začeli uporabljati njihovo komunikacijsko platformo, Slack pa naj bi za temelj svojega govornega in video komuniciranja poslej uporabljal Amazonov Chime.

Slack je v prvem letošnjem četrtletju, ki ga zaznamovala karantena, dobil 12.000 novih naročnikov njihove plačljive storitve, skupaj z brezplačnimi uporabniki pa 90.000. V tem času so zabeležili 202 milijona ameriških dolarjev prihodkov, kar je za polovico več, kot v primerljivem lanskem obdobju. Kljub temu vlagatelji niso bili zadovoljni, delnice podjetja so po objavi...

14 komentarjev

Microsoft presenetil s paketnim upravljalnikom programov

vir: Microsoft

Microsoft - Gre za orodje Windows Package Manager, ki ga je doslej pogrešal prenekateri razvijalec ali napreden uporabnik. Package managerji so sicer že dolgo v uporabi, v Windows je bil najpriljubljenejši Chocolatey, z njimi pa skorajda povsem avtomatiziramo proces nameščanja programske opreme na naprave. Vse to iz ukazne vrstice, prek orodja winget.

Ukaz "winget install rufus" bo tako sam poiskal in namestil zadnjo različico priljubljenega orodja za izdelavo zagonskih medijev. Seveda je programe mogoče nameščati, odstranjevati in nadgrajevati tudi v paketih, kar bo olajšalo življenja tistim, ki pogosto opremljajo nove naprave.

Baza razpoložljivih programov je za zdaj še bolj pičla, saj jih morajo v repozitorij naložiti razvijalci, prav tako še ni povsem jasno, kakšna bo bodoča povezava z Windows Store; ta je doslej veljal za nekakšno centralo nameščenih in razložljivih aplikacij, ki pa ni nikoli docela zaživel pri uporabnikih, niti pri Microsoftu, saj nekaterih starejših, a še vedno...

82 komentarjev

Še več Ubunta

Mark Shuttleworth veliko stavi na Ubuntu kot vseprisotno računalniško platformo.

OMG! UBUNTU! - Ubuntova razvojna ekipa je najavila izid prve alfa različice prihajajočega Ubuntu 13.04 "vzhičeni rakun" (raring ringtail, tudi basarisk). Poleg glavne izdaje sta na voljo še sliki za Edubuntu in Kubuntu, a ključna sprememba zadeva predvsem nov model izdajanje predoglednih različic: namesto alfe, bete 1 in beta 2 bodo odslej ponudili nočne (nightly builde), vsakih štirinajst dni pa še dodatne (fortnighly builde).

Vmesnih "stabiliziranih" različic ne bo, ker naj bi bilo z njimi nekoliko preveč dela in časa na strani Canonicalove ekipe. Vse vmesne različice so namreč vključevale tedenski do dvotedenski feature freeze, ko se ni delalo na dodajanju novih funkcij ali posodobitev programov. To je opazno skrajšalo že tako kratek šestmesečni izdajni cikel. Zdaj...

22 komentarjev

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa...

13 komentarjev

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Prodaja Verizonovega iPhona 'rahlo' pod pričakovanji

Slabe prodajne številke so pravzaprav logične, iPhone 5 je oddaljen le še približno 4 mesece

vir: CNet
CNet - S težkim pričakovanjem iPhona s podporo CDMA omrežjem, namenjenim ameriškemu operaterju Verizon, z vsemi zbadljivimi reklamami med Verizonom in AT&T-jem, rekordnimi prednaročili in drugimi znaki bi bilo povsem logično pričakovati, da bo iPhone za Verizon rekorde podiral tudi na dan fizične dobavljivosti. A temu večinoma ni bilo tako, saj so bile vrste tako v Applovih kot v Verizonovih trgovinah izredno kratke (nenormalno kratke za prihod nove Applove naprave), čeprav Verizon pričakuje kar 10 milijonov prodanih primerkov do konca letošnjega leta.

Pri Boy Genius Report so prek vira pri Applu dobili poročila, da niti Apple niti Verizon nista...

82 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Dobri stari ... ne, novi Slackware

Slackware - Izšla je že druga letošnja različica Slackware-a, distribucije Linuxa, ki jo izdaja en sam človek.

Novosti je veliko, saj Slackware vsebuje sveže različice namiznih okolij, med drugim tudi KDE 3.4.2 in Xfce 4.2.2. Tokratna uradna izdaja zaradi varčevanja z avtorjevim časom žal ne vsebuje namizja GNOME, vendar si lahko uporabniki tega namizja namestite neuradne pakete, ki jih priporoča tudi avtor (Freerock GNOME ali GWARE).

Privzeto jedro je še vedno iz serije 2.4 in sicer 2.4.31, je pa na voljo tudi jedro 2.6.13. Ena izmed glavnih novosti je posodobljen glibc, ki ima podporo za NPTL (Native POSIX Thread Library) in TLS (Thread Local Storage). To naj bi bistveno pohitrilo izvajanje večnitnih aplikacij. Privzeti prevajalnik GCC 3.3.6 je že malce zastarel, kot obliž je zato na voljo tudi GCC 3.4.4. Prvič je v uradno distribucijo vključen tudi brskalnik Firefox 1.0.6 in poštni odjemalec Thunderbird 1.0.6, kot alternativa pa je dodana še Mozilla 1.7.11.

Poglejte si še podrobne...

31 komentarjev

Coolermaster XDream Special Edition in Coolermaster Aero 7

Amdmb.com - Tokrat so si na Amdmb.com pogledali dva hladilnika za AMD-jeve procesorje. Oba je izdelalo podjetje Coolermaster ter jima nadelo imeni XDream Special Edition in Aero 7. Prvi deluje pri voltaži od 7 do 13,2 V ter s hitrostjo od 2000 do 4800 obrati na minuto, drugi pa se vrti s 1900 do 4500 obratov na minuto ter deluje pri napetosti od 7 do 13,8 V. Poglejte si rezultate testa, kjer so ju primerjali tudi z drugimi hladilniki. Poleg vsega pa so opravili tudi test glasnosti. Več o tem ...

2 komentarja