» »

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian

Napad na GSCB-jevo bazo spomladi 2008.

vir: Wikipedia
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so tehnično odlično pozicionirani za nadzor telekomunikacij (po vsej verjetnosti imajo zagotovljen mirroring domačih in mednarodnih telefonskih in internetnih vodov), jim je nadzor državljanov in rezidentov strogo prepovedan. Dotcom, sicer državljan Nemčije s pravim priimkom Schmitz, ima status stalnega prebivališča od l. 2010 naprej, kar ga upraviči do skoraj vseh ustavnih pravic, izvzemši nekatere politične (npr. volilno).

GSCB je v zobeh protestnikov že vse od svoje ustanovitve v 70h, in glasni klici za njihovo zaprtje se pojavijo vsakih toliko let. Dva posebej aktivna posameznika / novinarja sta vmes večkrat vdrla v njihovo telekomunikacijsko bazo v dolini reke Wihopai na severni strani južnega otoka, ter povzročala vse sorte sitnosti. Ob eni priložnosti jima je celo uspelo prepičiti kevlarsko kupolo okoli ene od satelitskih anten s srpom, kar je potem vlado stalo 1.1 milijona novozelandskih dolarjev v popravilu, ob boku znatne sramote.

No, dejanja letošnjega januarja tudi niso kaj dosti pomagala k izboljšanju ugleda agencije. Obenem tudi niso dober obet za postopek izročitve Kima Dotcoma v ZDA. Zaslišanje o tem bi moralo biti avgusta, vendar se je zadnji hip zamaknilo do naslednje pomladi, saj je vladni primer več ali manj razpadel. Nalog za januarsko aretacijo in hišno preiskavo je bil izdan nezakonito (tako vnaprej, kot tudi kasneje, v drugem poskusu ex post facto), nakar so številne dokaze promtpno izvozili v ZDA in jih branili Dotcomu za pripravo njegove obrambe, kar je vse strašno ujezilo sodnika, ki je vodil primer. Na ameriški strani medtem tamkajšnji sodnik ugotavlja, da ameriška vlada ni izpolnila procesnih zahtev za začetek kazenskega postopka, zatorej morda iz vsega ne bo nikoli nič. Še več jeze povzroča njihova nepripravljenost, da bi uporabnikom povrnili njihove podatke. Dotcom je tako lahko več kot optimističen glede svoje pravne usode, seveda pa ga pesti, da so mu pobrali prav ves denar. Toda tudi to se zna urediti, saj so vedno bolj glasne govorice o ponovnem odprtju Megauploada.

17 komentarjev

Matheeew ::

Ne bom komentiral vsebine...
Bom samo izkoristil priložnost in pohvalil avtorja novice in avtorje ostalih novic @slo-tech.

Mogoče ne iz vidika količine novic dnevno, iz vidika zanimivosti in kvalitete pa mislim, da je slo-tech korak pred drugimi mediji...vključno s plačljivimi na Piano media. Vsaj za moj okus.

:D

slitkx ::

Se strinjam z Matheewom.

HardFu ::

Edina beseda, ki se mi porodi ob branju te novice je "justice!" ampak ce globlje pomislim, dobi nekoliko ironicen prizvok :)
http://codeable.io

RockyS ::

megabox

JesusChrist ::

Dotcom je tako lahko več kot optimističen glede svoje pravne usode, seveda pa ga pesti, da so mu pobrali prav ves denar. Toda tudi to se zna urediti, saj so vedno bolj glasne govorice o ponovnem odprtju Megauploada.


Ok w8, vse je en "nateg" in ga ne bi smeli niti pogledati ker ni storil nič narobe, dobil je prostost, opravičilo od nove zelandije. Vse lepo in prav. Ne razumem pa zakaj potem ne dobi denarja nazaj?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

jlpktnst ::

Denarja in podatkov, kolikor vem .

Zato ker je to pač tipičen konstruiran primer. Zdej ko vidijo da ne bojo mogli nič bodo pač zavlačevali in mu povzročili čimvečjo škodo.

Evo tako se furajo reči v kapitalizmu.

Gregor P ::

Če bi vsaj tisti, ki so sprožili vse te nezakonite postopke, odgovarjali za svoja dejanja:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

enadvatri ::

Gregor P je izjavil:

Če bi vsaj tisti, ki so sprožili vse te nezakonite postopke, odgovarjali za svoja dejanja:|


Dovolj bi bilo že, da se jih izobči v stroki in nažene z delovnega mesta.

Matheeew ::

Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu...

No, tudi to je nekaj. Veliko bolje kot nič. Pa vseeno manj kot bi lahko...

Gladi ::

Sam ma pa hudo ženo ta Dotcom... internetna slava in denar nista kr tko:D

Matheeew ::

Dobiš tudi samo z denarjem in brez slave. Obratno malo težje :|

skika ::

Dotcom je car.

donfilipo ::

jlpktnst je izjavil:

Denarja in podatkov, kolikor vem .

Zato ker je to pač tipičen konstruiran primer. Zdej ko vidijo da ne bojo mogli nič bodo pač zavlačevali in mu povzročili čimvečjo škodo.

Evo tako se furajo reči v kapitalizmu.


Hm zanimiva ugotovitev, katero ne vem, če sem sam že pred doglednim časom dovolj jasno izrazil. Nekoga se nekako medijsko očrni in se mu povzroči totalno škodo. Redke so dejavnosti, kjer to ni mogoče. Če ni kriv, je pa puklast:)

Ampak.
Metoda ni eksluzivna za kapitalizem. Krutejšo obliko je poznal tudi socializem. Dobesedno batine in smrt. Organi včasih niso rabili pravne podlage, danes vedo včasih, da ta niti ni edini udarec in efekt. Udarec namreč. In še ena stranska lastnost. Gre tudi brez policije, saj se človeka zlahka izolira tudi socialno8-)

In koliko je to etično?

Nikakor. Pravo če bi bilo resna veda, bi se tega moralo na vse kriplje izogibati!
Pri nas pa se zadnje čase v zvezi s poliziko zdi, da ta slabost postaja neke vrste orodja tistih ki imajo velik vpliv pri koritu8-) Take nekatere vidimo, nekatere pa prav, ali skoraj NIČ.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Markoff ::

jlpktnst je izjavil:

Denarja in podatkov, kolikor vem .
Zato ker je to pač tipičen konstruiran primer. Zdej ko vidijo da ne bojo mogli nič bodo pač zavlačevali in mu povzročili čimvečjo škodo.
Evo tako se furajo reči v kapitalizmu.

Daj prosim razloži, zakaj je metoda diskreditiraj (in/ali eliminiraj) značilna za kapitalizem? Brez uporabe besedne zveze "kolikor vem", s katero začneš svoj komentar.

In še podvprašanje: v čem je oblika gospodarstva neposredno povezana z vrsto političnega sistema?

Hm?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

BlueKnight ::

Se strinjam z prvim komentarjem Matheeew-a glede kvalitete velikega dela novic na Slo-Techu. Na žalost so skoraj vsi slovenski mediji manj profesionalni in manj objektivni, tako pri izbiri dogodkov za novice, kot pri širini raziskave in sporočilu.
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

Mehmed ::

Sicer dam slotechu velik plus kar se profesionalnosti tice, za razliko od ostalih medijev dajejo vtis, da vejo o cem govorijo pa potrudijo se s kontekstom pa povezanimi novicami.
Imajo pa na momente enake slabosti kot ostali. Vrednostne sodbe pa pikre pripombe, ki niso nujne za zgodbo. Pa dezurne negativce. Kar je popu kak Jaklic je tukaj apple, fb ipd.
V glavnem je se placa za izboljsave, samo glede na to, da ni prave konkurence, tudi ni nobene potrebe kaj spreminjat.

Glugy ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Oddelek: Novice / Zasebnost
138160 (6282) antonija
»

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5220301 (17158) PaX_MaN
»

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
179428 (8062) Jst
»

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse in (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5120177 (17882) Pyr0Beast

Več podobnih tem