» »

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Gandalfar ::

Cena une zadevce? :D

Zheegec ::

Gandalfar je izjavil:

Cena une zadevce? :D

Glede na 2x boljšo avtonomijo od vsega na trgu je bil precej poceni. Ko je prišla druga generacija Macbook Air in Lenovo X300 5 let nazaj ga pa že ni bilo več na trgu... Tisto je bila inovativna zadeva.

Anyway, par strani nazaj je bila primerjava iPada in HP TC1100. To je težko primerjati. TC1100 je bil mišljen kot nadomestilo prenosnika - zato USB priključki, VGA izhod, navaden Windows s kompletno kompatibilnostjo za nazaj, zamenjljiv trdi disk in vse ostalo. iPad je pa mišljen kot dodatek/igrača k prenosniku. Vsaj tako je rekel Jobs na vprašanje, zakaj prvi iPad nima kamere, USB in vsega ostalega. Edino res skupno TC1100 in iPadu je splošna oblika (pravokoten z zaobljenimi robovi), ampak sta druge barve. Drugače pa popolnoma drugačen namen.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Gandalfar ::

> Glede na 2x boljšo avtonomijo od vsega na trgu je bil precej poceni. Ko je prišla druga generacija Macbook Air in Lenovo X300 5 let nazaj ga pa že ni bilo več na trgu... Tisto je bila inovativna zadeva.

No, kar je meni bilo pri Airu revulcionarno je bila tudi cena. Proper vaitio (ko jih prisvercas v drzavo) so po 3k EUR+. Se posebaj, ce imajo tech, ki ga ni na trgu.

Mrbit to pojasni slabo prodajo ;)

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Osnovni model je bil pod 2k€, Air je bil takrat tudi nekaj takega, če ne celo več. Samo osnovni Vaio je imel samo 8ur avtonomije, tako da ni bilo tisto "pravo". Slovenski dobavitelj je imel samo top model za 650.000SIT.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Tamius Han ::

Zheegec je izjavil:

@Raist: Haha, res dobra. Sploh Galaxy tab 2 je pa reees cenejši od iPada... za 100€, ampak je pa za 200€ slabši :) Čeprav, mogoče pa Galaxy Tab 2 le ni tako slabši od ipada, če Apple pravi, da je kopija. Saj se lepo vidi, da je pravokoten z zaobljenimi robovi :)

Nisem nič rekel, kaj je boljše. Je pa tale sojenje še zmerej večja reklama za Samsung kot pa za Apple.


Zheegec je izjavil:

Drugače pa se kdo spomni kakšnih nišnih izdelkov? Sony je recimo imel konkurenco Macbook Airu nekaj let, preden je Macbook Air obstajal. 11" HD LED, carbon fibre, 1.3Kg, DVD+/-RW in vse ostalo. Samo, ko je Macbook Air prišel v prodajo so ga na žalost ukinili. Najbrž se je slabo prodajal, ker je imel slabo baterijo - samo 12ur je zdržala. Prav žal mi je za tisto zadevico :(

"Samo" 12 ur, lol.

Gandalfar je izjavil:

Cena une zadevce? :D



Ob podatku "manj kot 2k€" mislim, da nimam taprave stvari, sem pa našel enga Sonya iz 2003. 1GHz procesor, 512 RAM, 20GB trdi disk, XGA zaslon, brez Wirelesa (ampak si lakho pri Sonyu kupil še PC kartico za WLAN), tanjši od Aira (vsaj spredaj) in vagal slabo kilo. Ohišje iz ogljikovih vlaken je olajšalo denarnico za 3,2k$, kovinsko pa za 500$ manj.
link0 link1

Air je pet let kasneje denarnico olajšal za 1700$ ali več. link2

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

To je to, sam do 1500 usd bi ga moral spravt pa bi zmagal :)

Zheegec ::

Jaz imam v glavi VGN-TX1XP iz začetka 2005.
1.4Kg carbon-fibre, 512MB RAM, 80GB HDD, 11.1" 1366x768 LED (prvi LED ekran), SD memory card reader, VGA, 56k, 10/100 LAN, WLAN, BT, DVD+/-RW DL, FireWire, dock station priključek. RAM navaden SODIMM, tako da je bil nadgradljiv na 1GB. Mala baterija 8ur, velika 12ur. Stestirano iz prve roke. Lahko tudi SSD namesto HDD in HDD namesto DVD pogona.
Nori engineering masterpiece. Nobody cared :) Konkurenca ni imela nič podobnega, niti IBM. Do sedaj še nisem videl 1.4Kg in DVD+/-RW ali pa 1.4Kg in 12ur baterije.

No, dosti off-topic.

[edit] Gandalfar - Saj je bil, 60GB HDD in 8ur avtonomije model je bil pod 2000EUR, torej nekje toliko kot 3 leta kasneje Macbook Air. Sem imel v roki enega ob drugem. Teža enaka, Vaio boljša baterija, user replacable HDD in RAM, dock station, boljši ekran (barve in vidni koti) in ostali priključki gor napisani. Za 2600EUR pa 80GB HDD in 12ur avtonomije v Sloveniji v trgovini. Ampak, kot rečeno, Air ga je popolnoma sesul pri prodaji že prvi dan :)
[edit2] Vaio je imel 2xUSB, Air pa 1xUSB :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Gandalfar ::

Hm ja, ko smo ze pri tem .. zakaj je danes cudez videt laptop ki ima 12 ur (realne) avtonomije.

Tamius Han ::

...jep, 12 ur realne avtonomije je dandanes bolj kot ne misija nemogoče ... Ampak ne vem zakaj se mi zdi, da sem v preteklih letih videl kar nekaj novic o baterijah, ki naj bi držale več energije pa o baterijah, ki se jim kapaciteta s časom ne zmanjšuje...

Icematxyz ::

Samo v vednost Samsung Galaxy Tab 10.1 ni kršil oblikovnega patenta podjetja Apple, ker omenjate tudi tablice.

Icematxyz ::

Torej v grobem oblika tablice lahko ostane enaka, ker Samsung s svojimi izdelki ne krši na tem področju v tožbi uporabljenega oblikovnega patenta s strani podjetja Apple, pametni telefoni naslednje generacije se pa bodo oblikovno verjetno nekoliko spremenili, nenazadnje pri Samsung GALAXY S III je že tako v tem trenutku.

Z vidika programske opreme pa se bo predvidevam da šlo v smer sprememb na področju "bounce-back" zmogljivosti in tudi na področju specifičnih operacij, ki jih izvajamo na zaslonu s prsti in pa verjetno oblika in razporeditev ikon tudi bo odslej nekoliko drugačna. Bomo videli. Sedaj načeloma Samsung ve, kaj krši in sedaj bo verjetno odločitev o morebitnem licenciranju (prihodnjih produktov) ali sprememba, da teh kršitev več ne bo sprejeta hitro. Apple je torej zmagal, Samsung ve kaj krši in tukaj se bodo za obstoječe in prihodnje produkte verjetno iskale sedaj hitre rešitve.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Ni se dokoncno zmagal. Sedaj sledijo se (pricakovane) pritozbe, ki bodo stvar se zavlekle.

Pricakovane zato, ker se je nekako pricakovalo, da kdorkoli bi potegnil krajso, se bo pac pritozil in stvar poskusil zvleci do njihovega Vrhovnega sodisca (ce bo to ta primer sploh zelelo obravnavati).

AaBoy ::

Pa eni govorite, da tablice, ko so bile narejene prej, niso primerljive z iPadom. Kako ne, če pa so rekli, da so jim dizajn kopirali in ne iOS? Se pravi je bilo vprašanje oblika in so bili vsaj tu toliko pametni, da so reli češ ni enako. Vendar, da je oblika enaka na Galaxy Nexus in iPhone 4s pa ne morem verjet, da so lahko nekaj takega sploh dosodili.

Da sploh ne govorimo kakšen vpliv ima vse to na majhna podjetja. Nihče več ne bo upal narediti kaj novega in izboljšat že obstoječo zadevo. To pa tudi Apple v bistvu dela, vzel je tablico in jo je izboljšal. Vendar je pa daleč od tega, da jo je izumil. Prav tako je z prenosniki, telefoni, raznimi mp3 in mp4 predvajalniki.


PS: Sam imam iPad 3, izjemen stroj, vendar si naj zaščitijo model in ne patentirat tako splošno obliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AaBoy ()

techfreak :) ::

Pa eni govorite, da tablice, ko so bile narejene prej, niso primerljive z iPadom. Kako ne, če pa so rekli, da so jim dizajn kopirali in ne iOS?

Težava je bila v operacijskem sistemu in programski opremi.

Lonsarg ::

A si predstavljate svet brez patentov. Apple bi Samsung namesto za kopiranje patentov, tožil preprosto za kopiranje, brez patentov!! Dobil bi to miljardo odškodnine za predvsem S1.
Tako bi blo tega pravnega sranja konec, zdaj, ko so v igri patenti, pa lahko Apple z ISTIMI patenti, z katerimi je odbil odškodnino za kopiranje roko na srce res preveč podobnega S1, toži še za S3, HTC Sensation, itd...., ki pa so v najslabšem primeru kopirali 20krat manj, kot pa S1.

Kopiranje NI ENAKO kršenju patentov, NITI SLUČAJNO. Porota pa je odločala o tem, ali je Samsung kopiral in je ugotovila da je in je kot kolateralno škodo rekla, da je kršil patente, zakaj?

Ker je copyright/patentni sistem tako zgrešen, da moraš imeti patente, da lahko nekoga tožiš za kopiranje, mislim WTF!! Če te je en kopiral, te je kopiral, ne rabiš nobenih patentov za to! NE RABIŠ.

Si predstavlate v trenutnem sistemu majhno firmo, ki naredi nov Mobilni OS, da bi konkureiral? Ne more, in to zaradi patentov. Po drugi strani pa ta mala firma, ki nima patentov, tudi ne more tožit konkurenta, če mu je skopiral disign, ker je sistem tko zgrešen, da je najlažje nekoga tožit za patente.

Zakaj bi se tožili za copyright, kopiranje,... Gremo se raje tožit za patente, ker jih imajo velike firme veliko, jim je to najljubše...

Kriza da se mate tok za prepirat, nobenga pa ne zmoti to dejstvo, da je patentni sistem ratal tok absurden, da je kar nadomestildruga pravne vzvode, ki bi opravlali funkcijo mnogo bolje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

jype ::

skika> Daj no prosim lepo celotna industrija kopira kar se Apple spravi delat od telefonov do tablic ter najnovejsi trend ultrabooki. Kdor ne vidi tega si dela utvare.

Navidezna namizja (v OS X so to spaces) je Apple dobesedno skopiral iz namizja KDE.

AaBoy ::

Patentirali so Bounce Back, Single Scroll in Pinch to Zoom, Tap to Zoom, iPhone Front, iPhone Back, iPhone Home Screen in iPad oblika. Se pravi, da ni težava OS ker potem bi mogli vse telefone z Androidom umaknit iz trga, temveč "features", ki jih je Samsung implementiral. Vendar majo Američani s svojim patentnim načinom velike probleme, ker v Evropi ne moreš patentirati programske koda kot tak oz. ideje in obliko. Prvo lahko zaščitiš avtorsko, drugo pa kot model.

Link do vseh teh točk in zakaj se gre pri katerem patentu:
PCmag - Apple Patent Breakdown: Which Samsung Tech, Gadgets Infringe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AaBoy ()

s1m0n ::

Vse to kar si naštel (bounce back, pinch to zoom) je bilo pred prvim iPhonom le, da je Apple to malo polepšal (tako kot vse ostalo) in patentiral.

AaBoy ::

Saj to mi ni jasno, kak lahko to patentirajo. Ker ne sme biti znano stanje tehnike in ne sme biti očitna inovacija ali so samo v Evropi tak pametni.

In ko so patentirali stisnjen dizajn od Aira, kak lahko rečejo tak splošno in patentirajo vse skup. Ne rečem, da zavaruješ model in njegovo obliko vendar tak splošno.

Gandalfar ::

> patentirali stisnjen dizajn od Aira

Mas link na to zascito oblike?

šernk ::

Imam vprašanje za vse bistroumneže tukaj: kako lahko apple svoje iphone sploh prodaja v evropi? A ni evropska direktiva da morajo vsi mobiteli prodani v EU imeti standardni micro USB polnilec od 2012 dalje?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

s1m0n ::

Glede MBA niso nič pravli glede oblike le da je najtanjši pol le koliko je debel! (Najtanši 100% ni bil)
So pa naredli prav korak glede oblik in dizajna zato se je tudi pri drugih proizvajalcih prijel. Tako, kot pri vseh izdelkih.
In to je dobra praksa, da nekaj vidiš in izboljšaš, tako delajo vsi ostali :) Drugače ne bi bilo konkurence

Gandalfar ::

šernk je izjavil:

Imam vprašanje za vse bistroumneže tukaj: kako lahko apple svoje iphone sploh prodaja v evropi? A ni evropska direktiva da morajo vsi mobiteli prodani v EU imeti standardni micro USB polnilec od 2012 dalje?


Easy, ker ga lahko dobis: http://arstechnica.com/apple/2011/10/ap...

AaBoy ::

Link do patenta: Wired - Apple patents the MacBook Air wedge

Amm zakaj pa potem tožijo vse ostale, da je Galaxy S2 enak iPhonu 4 in 4s in iPad enak Galaxy Tabu, ter jih tožili za to? Ni Samsung hotel vzeti dober izdelek in izboljšati. Glede na številke prodaj jim je to uspelo v primerjavi s S1.

s1m0n ::

AaBoy, toraj zaradi Asusovega Zenbooka Apple nič ne srbi nos ? Po resnici povedano je celo boljši!

Gandalfar ::

AaBoy: a to kje enforcajo? A ma konkurenca kaksen podoben design patent?

šernk ::

A pol tist adapter prodajajo skupaj v škatli hehe loool. Še dobro da je direktiva bila uvedena s takšnim namenom, da imaš potem namesto enega dva adapterja. FAIL
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

AaBoy ::

Da bi koga že tožili ali opozorili nisem nič zasledil. Ker v Ameriki tak ne veš na čem si dokler ni na sodišči odločeno.

Da bi konkurenca imela kaj takega pa mi ni znano.

Gandalfar ::

šernk je izjavil:

A pol tist adapter prodajajo skupaj v škatli hehe loool. Še dobro da je direktiva bila uvedena s takšnim namenom, da imaš potem namesto enega dva adapterja. FAIL


Well, pritozi se svojemu evropskemu poslancu.

floyd1 ::

Ker se že ravno omenja zenbook in asus - ko končajo (apple) to veliko fronto s samsungom, zna biti asus naslednji na seznamu. Mogoče se mi samo zdi, a po mojem mnenju so v tem trenutku z android napravami definitivno v precejšnjem vzponu za razliko od appla pa imajo že zdaj pokrit tudi nižjecenovni segment. In če so govorice o "mini ipadu" resnične, je asus kot proizvajalec nexus 7 tablice neposredna konkurenca.

s1m0n ::

To vse pove glede MBA in Zenbooka klik

d0rK ::

Gandalfar ::

s1m0n je izjavil:

To vse pove glede MBA in Zenbooka klik


Da si je en blog neki zmislil?

MasterBlaster ::

Ne bi bilo prvič.
Tk je pa pika .

damjanll ::

BlueRunner ::

damjanll je izjavil:

Cook's 'values' memo shows Apple has lost its soul

What soul?

Izgleda da v odsotnosti osebne karizme S. Jobsa, nekateri preseneceno ugotavljajo, da je Apple cisto obicajno podjetje, ki je vedno in bo tudi v prihodnosti verjetno vedno uporabljalo vse zakonite prijeme, da si maksimizira dobicek.

Torej na zahodu, vsaj v tem pogledu, nic novega.

FireSnake ::

Highlag je izjavil:

Me zanima kaj bi bilo, če bi samsung enostavno nehal prodajati komponente, ki jih potrebuje apfel za svoje izdelke.:D



In splahnit v školjo miljarde, ki jih s tem služijo?

Bravo!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

FireSnake ::

skika je izjavil:

Super dan za pravico! Upam, da se Samsung kaj nauči glede inovacije ter neha blatantno kopirati Apple.


Glede na to, da je Apple vse pokradu Samsung gne kopira Apple, ampak vse druge, samo gnilo jabko ne.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mandi ::

Mene malo skrbi Applova skoraj brezmejna aroganca. Jonnathan Ive, njihov vodilni dizajner, je bil maja povišal v viteza, za te pa se ne spodobi ravno hodit okoli jokat, kako so "svoje izdelke zdizajnirali čisto z nule, brez vsakršnega zunanjega inputa, pač okoli kuhinjske mize", potem pa jih "Samsung nonšarlantno skopira". Isto Shiller (VP of marketing) ... "zmetali smo milijarde za marketing izdelkov, potem pa jih Samsung nonšarlantno skopira" -- potem pa ti prizna, da so za pripravo iPhona opravili "izčrpne marketinške raziskave". Cook (CEO): "Today's victory is about values". Pa Jobs, ko je bil še živ, je itak serijsko streljal neumnosti s svojo "sveto vojno zoper Android" - skoraj nevredno odraslega, uspešnega človeka, ki bi po tako dolgi prehojeni poti moral vedeti bolje. Toliko nakladanja težko zmorejo tudi največji tovornjaki na dnevnih kopih.

Marsikdo, ki se je že nagibal k nakupu jabolka, bo zdaj svoj denar odnesel drugam in si raje kupil dve napravi (pri Applovih navitih cenah komot).

Pravno je bolj zanimiv komentar enega od porotnikov za Cnet. Priznal je, da je bila porota več ali manj odločena že na začetku sojenja, ko je Apple prikazal interne Samsungove maile ("dajmo prosim naredit naš telefon bolj podoben iPhonu"), Samsung pa ni imel nič za proti povedati. S temi mejli bo še križ, ker jim Apple ni poserviral nič baš vrednega, ker so pač vse prej zbrisali. Tudi prič jim niso dali .. tisti dizajner, ki naj bi videl Sonyjev famozni prototip, je bil le malo pred sojenjem "odpuščen", nakar ni mogel prileteti z Havajev "iz zdravstvenih razlogov". Kohova je vse to požegnala, ker so jo Samsungovi odvetniki začeli takoj po začetku srati z javno objavo dokazov, ki jih ni odobrila za prikaz v sodni dvorani.

Imho ta odločitev ni dokončna. Osebno bi dal cekin na kasnejšo poravnavo za tretjino/polovico dosojenega zneska; Apple navsezadnje še kako rabi Samsung in njihove retina zaslone in A6 čipe.

bojsi ::

A Samsungova aroganca kopiranja vsega po spisku pa te ne moti?

Grumf ::

Heh, naslednja posiljka v aziji izdelanih Applov ne bo prišla zaradi resnih tehničnih težav na vseh ladjah (Samsungove izdelave) hkrati.

bojsi je izjavil:

A Samsungova aroganca kopiranja vsega po spisku pa te ne moti?

V bistvu je smešno da koga razen Appla samega to sploh koga moti, od tega lahko potrošniki samo profitirajo. Kdorkoli se
tukaj postavi na stran Appla v bistvu zagovarja visoke cene izdelka brez tehnične podlage, saj ravno taksni ali drugacni
kloni Apple silijo, da v nove verzije daje boljši hardware od konkurence ali pa da ga prodaja ceneje (ali vsaj po isti
ceni) in res me zanima kdo je tako neumen, da bi se tega branil?!
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

šernk ::

in res me zanima kdo je tako neumen, da bi se tega branil?!


apple fani :)

sem bil tudi sam med temi fani, dokler niso začel s temi brezveznimi tožbami, sedaj mi lahko podarijo macbook proja, pa ga bom le prodal naprej in nabavil drug prenosnik.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Grumf ::

šernk je izjavil:

dokler niso začel s temi brezveznimi tožbami


Zame je to samo znamenje, da jih konkurenca dohiteva, sami pa nimajo načina, da bi držali prednost pred njimi. Bomo (kmalu)
videli ampak osebno se mi zdi, da je nalozba v Applove delnice Facebook-NKBM poteza...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Dr_M ::

Evo, kaj si misli folk po netu.

http://www.lostrealm.ca/tower/node

nekikr ::

io: P/E te močno postavlja na laž. Bo pa zanimivo videti (glede na to, da so lastniki jezno reagirali, ker rast ni bila tako hudo noro dobra kot so pričakovali ampak za en promil manj) kaj se bo zgodilo, če novi iPhone ne bo najboljša stvar po toplih žemljicah (kar najbrž ne bo). Glede na astronomske zahteve delničarjev zna biti rezultat še kako zanimiv.

Dr_M je izjavil:

Evo, kaj si misli folk po netu.

http://www.lostrealm.ca/tower/node

Uporabi "en človek na netu" če citiraš enega Kanadčana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Zeratul ^^ ::

Mene prav briga za tozbe, se zmeraj bom raje kupoval ASUS prenosnike,samsung telefone in navadne mp3 predvajalnike (ki jih sploh nerabim glede na to da ima s3 odlicen zvok)...upam da se te tozbe enlrat povrnejo applu...
#yolo

Gandalfar ::

Lahko zmeris nasledja tri cetrletja. Vse kaze da bo slo samo se navzgor.

Zeratul ^^ ::

Nerazumem.Kako gre Applu tako dobro? Crap izdelki,delnice rastejo,pa se iPad mini in iPhone 5 prideta..Mislim da v kratkem apple nebo imel vec konkurence..
#yolo

Gandalfar ::

Pac en kup stvari majo ocitno dobro narejenih. Meri se pa itak samo v profitu na koncu cetrtletja.

MasterBlaster ::

Zeratul ^^ je izjavil:

Nerazumem.Kako gre Applu tako dobro? Crap izdelki,delnice rastejo,pa se iPad mini in iPhone 5 prideta..Mislim da v kratkem apple nebo imel vec konkurence..

Takšno izjavo lahko napiše samo nekdo, ki še ni uporabljal njihovih izdelkov. Vem, ker sem bil enakega mnenja preden sem kupil prvega iPoda.
Tk je pa pika .


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
2512939 (10807) FlyingBee
»

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
1511452 (9380) antonija
»

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Oddelek: Novice / Tožbe
96880 (5085) Massacra
»

Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8521907 (18429) floyd1
»

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22662117 (53724) Icematxyz

Več podobnih tem