» »

Beats by dr. Dre in njihovo gverilsko oglaševanje

Beats by dr. Dre in njihovo gverilsko oglaševanje

Ameriška tekačica na 100 metrov z ovirami, Dawn Harper, protestira proti prepovedi omenjanja blagovnih znamk na svojih socialnih profilih.

vir: Tech Report

Plavalec Michael Pheps s podarjenimi beatsi.

vir: Tech Report

Beats by dr. Dre, promocijski model za OI.

vir: Tech Report
Tech Report - Olimpijske igre so seveda tudi velik praznik za sponzorje, ki so za ekskluzivno pravico oglaševanja v bližini olimpijskih objektov plačali visoke vsote, nekateri tudi čez milijardo dolarjev. Posledično je Mednarodni olimpijski komite še kako zainteresiran, da bi ne-sponzorjem preprečil izkoriščanje olimpijskega momenta, predvsem v obliki ti. gverilskega oz. ambush oglaševanja. Država je na njihovo teženje sprejela prepoved takšnega oglaševanja in zaposlila več sto dodatnih inšpektorjev (ti. brand police), ki preverjajo vse od malih uličnih trgovcev pa do mednarodnih blagovnih znamk. Kazni se začno od 20 tisoč funtov naprej tudi za manjše prekrške, npr. prodajo neoriginalnih majic z olimpijskim logotipom.

Seveda so se nekatere znamke uspele zmuzniti skozi mrežo. Nike je denimo na predvečer otvoritve zavrtel svoj spot, v katerem poveličujejo športnike v Londonu, vendar ne britanskemu Londonu, ampak v tujih krajih s tem imenom (Kanada, Jamajka, ZDA, idr.). Komite po pričakovanjih ni bil navdušen, vendar jim niso mogli nič.

Zato pa so bili toliko bolj striktni glede oglaševanja s strani športnikov samih, ki jim je po ti. pravilu št. 40 (glej sliko) prepovedano oglaševanje neavtoriziranih izdelkov, vključno z njihovimi izjavami na twitterju, facebooku in drugih socialnih omrežjih. En kup takšnih twittov je bili tako promptno zbrisanih. Jih pa še vedno žuli ukana proizvajalca slušalk Beats by dr. Dre (drage, srednje-/višjekakovostne slušalke s poudarjenimi basi), ki je za OI izdelal poseben model v barvi britanske zastave in ga s pomočjo promotorjev na licu mesta brezplačno delil športnikom. Beatse je denimo nosil plavalec Michael Phelps med ogrevanjem na nastop, kar ni ušlo ne tv ne spletnih gledalcem; pa angleška tenisačica Laura Robson in številni njihovi nogometaši.

Komite za zdaj razmišlja, kaj bi, so pa sporočili, da je prepoved neavtoriziranega oglaševanja nujna, saj brez sponzorskega denarja iger v taki obliki, kot so, ne bi moglo biti.

Seveda uradnim sponzorjem ne bo hudega, saj so si tam ustvarjeni prihodki zaradi prijaznosti britanske vlade izrecno izvzeti od obdavčenja. To je zlasti v ZDA sprožilo manjši revolt, posebej zato, ker denarne nagrade za športnike pa so obdavčene, npr. za zlato medaljo bi ameriški športnik dacarjem dolgoval 9000 dolarjev. Kongres že rešuje stvari, a ne z obdavčenjem podjetij, ampak s posebnim in široko podprtim zakonom, ki bi prejemnike medalj razbremenil te nesrečne obveznosti plačila davka na dohodek. Sta pa (pod jeznim odzivom javnosti, seveda) dva večja sponzorja, Coca-Cola in McDonalds, izrecno obljubila, da te davčne izjeme ne mislita uveljavljati. Bomo videli.


16 komentarjev

puffs ::

Egipčani so se znašl pa ne vidm da bi dobil kšno kazen. Just free goodies.

jype ::

Novica> Komite za zdaj razmišlja, kaj bi, so pa sporočili, da je prepoved neavtoriziranega oglaševanja nujna, saj brez sponzorskega denarja iger v taki obliki, kot so, ne bi moglo biti.

Saj nočemo iger v taki obliki.

nekikr ::

Popravek. Nočeš. Raja pa hoče.

jype ::

Ne verjamem. Raji itak lahko poveš kaj hoče in potem hoče tisto.

Zgodovina sprememb…

  • predlagala izbris: puffs ()

Poldi112 ::

To da športnikom brišejo tweete je bolno. Naj nadzirajo kaj nosijo na tekmi in na stadionu pred kamerami, njihove strani, blogi, tweeti idt bi pa morali biti off limits.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

francek1 ::

Čim je denar začel diktirat športnikom, se je šport končal...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

fosil ::

Lahko je reči kako so ene firme zlobni in kakšni reveži so športniki.
Ampak znani športniki od svojih sponzorjev dobivajo ogromno denarja. To niso revčki, ki si ne bi mogli kupit slušalk.
Lahko pa se odločijo in se odrečejo denarju svojih sponzorjev in denarju od nagrad (ki ga tudi dajo sponzorji).
Na dveh stolih naenkrat pač ne moreš sedet.
Tako je!

Truga ::

http://www.techdirt.com/articles/201207...

I'm just going to leave this here. Zadnji odstavek je zakon.

Zero0ne ::

Sponzorji so dobesedno omogočili olimpijske igre. Ne vidim, kje je problem, zakaj je problematično, da sami postavljajo pravila glede oglaševanja. Če komu od sodelujočih kaj ni všeč, bi lahko na to mislili, preden so podpisali pogodbo.
uname -o

root987 ::

Jah, ker IMHO zahtevati da nosijo neko znamko (in hkrati tega ne sponzorirati) pač ni ravno lepo (če pozabim na abstraktne koncepte kot je olimpijski duh)... Upam, da vsaj atletom, ki uporabljajo drugo opremo pomagajo bogokletne znamke zakriti brez da jo popolnoma uničijo.

Kar mi je bolj čudno pri vsem je da lahko kar za vsa podjetja in lokale kontrolirajo da nimajo kakšne druge znamke notri - če bi bil prodajalec sekretov X (in samo X), bi moral torej zapreti štacuno, ker OI sponzorira proizvajalec Y?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Invictus ::

Zero0ne je izjavil:

Sponzorji so dobesedno omogočili olimpijske igre. Ne vidim, kje je problem, zakaj je problematično, da sami postavljajo pravila glede oglaševanja. Če komu od sodelujočih kaj ni všeč, bi lahko na to mislili, preden so podpisali pogodbo.

Kar seveda ni res, če bi malo poznal finančno konstrukcijo olimpijskih iger.

Sponzorskega denarja je za 2 milijardi funtov, igre so pa stale čez 10 milijard. Hmmm, razen če teh 8 milijard prispevajo anonimni sponzorji. Ki so v bistvu britanski davkoplačevalci.

Tako da v osnovi imaš prav :D.

Osnova za cifre je Kastelicev članek v sobotnem objektivu ... da ne bo kdo mislil da govorim na pamet.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BALAST ::

10miljard, prej 25miljard!!! Kar preberi, kako se je gradilo in razsipavalo!

Sam program (tekoče izvajanje) pa 10miljard.
He added: 'We have always been transparent about the cost of the Games and have rigorously managed the budget to ensure the programme remains within the ?9.3bn.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

SuperVeloce ::

Stvar se lahko podari, če firma ni sponzorska, se znak skrije. Problem rešen, vse ostalo je zajebavanje in foulplay. Beats slušalke bi pa morali prepovedati, namreč škodujejo sluhu :)) (in denarnici)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Ena zanimivost:
za razliko od Grčije bodo 3/4 objektov po koncu OI podrli& razstavili.

opeter ::

jype ? raja

Se popolnoma strinjam. Če so prireditve odvisne od sponzorjev, je bolje, da jih sploh ni.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekikr ::

Nekdo je vedno sponzor. 1896 je bila to v celoti država (ki je denar dobila nazaj preko vstopnic in spominskih znamk), sedaj je pa država 80% in sponzorji 20%. Saj ne, da bi imeli zaradi tega ljudje kaj več, ampak striktno skozi številke gledano je za državljana države organizatorke precej bolje, če se OI priredijo s pomočjo denarja "zlobnih tujih korporacij".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olimpijske igre (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8811602 (8158) Okapi
»

Ali je še smiselna prepoved dopingiranja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
648970 (6738) Andreij
»

Beats by dr. Dre in njihovo gverilsko oglaševanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
165545 (3896) nekikr
»

Kozmus in njegove želje/zahteve (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20317012 (11417) lurker
»

Primož Kozmus svetovni prvak! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1099232 (7064) hamax

Več podobnih tem