» »

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Guardian - Angleški mobilni operater O2 je danes odpravil tehnično napako, zaradi katere je zadnja dva tedna, v primeru da so uporabniki brskali prek mobilnega omrežja, v zaglavju pošiljal informacijo o telefonski številki aparata, s katerega je uporabnik brskal, kar vsem spletnim stranem. Kot zaenkrat izgleda ni šlo za namerno dejanje, ampak za tehnično napako.

Za posredovanje informacije o telefonski številki obstaja tudi legalen namen: operaterjevi poslovni partnerji, ki ponujajo dodatne storitve v obliki npr. plačljivih melodij zvonenja, vsebin za odrasle, ipd. morajo namreč vedeti kateri telefonski številki morajo poslati SMS z zvonenjem in komu gre izdati račun za opravljene storitve. Tehnično je to (vsaj v primeru O2) izvedeno prek dodanega zapisa "x-up-calling-line-id" v zaglavju v HTTP zahtevku, ki se ob dostopu do partnerskih strani prek operaterjevega omrežja doda samodejno.

Pri posodobitvi 10. januarja pa je prišlo do neželenega stranskega učinka, da se je ta informacija posredovala ne samo spletnim stranem poslovnega partnerja ampak kar vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali prek svojih mobilnikov. Napako so odpravili danes ob 14. uri (po angleškem času), dogodek pa je pod drobnogled že vzel angleški urad informacijskega pooblaščenca. Ob neljubem dogodku pa se porajajo nova vprašanja, npr. katere vse spletne strani ob obisku dobijo informacijo o telefonski številki in kakšni so sploh pogoji, da operater s partnerjem deli telefonsko številko.

1 komentar

JesusChrist ::

Dobro da nimam navade skakanja po internetu na telefonu. Precej nerodna zadeva tole :)
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5416213 (14389) dronyx
»

BOB Popolna ignoranca in neskončne težave

Oddelek: Mobilne tehnologije
298109 (5446) nikana14
»

Varnost slovenskih GSM omrežij V

Oddelek: Novice / Nova vsebina
246242 (3778) Oldi
»

UNPIS: Ni časti med tatovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6226536 (23883) poweroff

Več podobnih tem