»

Mobilni operater O2 dva tedna delil telefonske številke vsem spletnim stranem, ki so jih uporabniki obiskovali

Guardian - Angleški mobilni operater O2 je danes odpravil tehnično napako, zaradi katere je zadnja dva tedna, v primeru da so uporabniki brskali prek mobilnega omrežja, v zaglavju pošiljal informacijo o telefonski številki aparata, s katerega je uporabnik brskal, kar vsem spletnim stranem. Kot zaenkrat izgleda ni šlo za namerno dejanje, ampak za tehnično napako.

Za posredovanje informacije o telefonski številki obstaja tudi legalen namen: operaterjevi poslovni partnerji, ki ponujajo dodatne storitve v obliki npr. plačljivih melodij zvonenja, vsebin za odrasle, ipd. morajo namreč vedeti kateri telefonski številki morajo poslati SMS z zvonenjem in komu gre izdati račun za opravljene storitve. Tehnično je to (vsaj v primeru O2) izvedeno prek dodanega zapisa "x-up-calling-line-id" v zaglavju v HTTP zahtevku, ki se ob dostopu do partnerskih strani prek operaterjevega omrežja doda samodejno.

Pri posodobitvi 10. januarja pa je prišlo do neželenega stranskega učinka, da se je ta informacija...

1 komentar

Si.Mobil draži pakete, uvaja obvezne dodatne storitve

Si.Mobil je svojim naročnikom ta mesec povedal 'nekaj lepega'. No, konec meseca bo v ljubljanskem Tivoliju zdaj že tradicionalni 'predšolski' in brezplačni žur z Umekom.

Slo-Tech - Naročniki mobilnega ponudnika Si.Mobil so danes s številke 4040 dobili obvestilo, da jim bo oktobra vsako leto zaračunan enkratni dodatni znesek 9.78€, začenši letos. SMS za nadaljnje informacije napotuje na spletno stran z obvestili; operater je potrdil, da bo v teh slabih 10€ vključeno "vodenje uporabnikove številke", kar vključuje "upravljanje s kartico SIM, njeno morebitno zamenjavo v primeru okvare, izklop oz. ponovni vklop v primeru kraje, zamenjavo telefonske številke, prenos naročniškega razmerja in še izdelavo razčlenjenega računa, v kolikor bo uporabnik za to prosil.". Nekaj teh storitev naj bi bil že zdaj plačljivih, je pa zanimivo, da se dokaj podroben račun že pošilja na e-mail, zamenjava SIM-ke pa je v določenih primerih tudi brezplačna.

Ista stran tudi obvešča, da bodo s 5.9. podražili naročnino za...

438 komentarjev

Varnostne težave z Android in Chrome Web Store aplikacijami

Število mobilnih groženj se je v zadnjih dveh letih močno povečalo

Heise - Minuli teden je Kaspersky v svojem četrtletnem Malware reportu zapisal, da je Android kot platforma "vse bolj podoben MS Windows, kar se varnosti tiče". Levji delež naprav nima nameščene zadnje različice operacijskega sistema in je s tem izpostavljen številnim, tudi precej starim in dobro dokumentiranim, varnostnim pomanjkljivostim. Po Googlovih uradnih podatkih je takih kar 95% droidov; na dveh tretjinah teče Android 2.2 Froyo, na tretjini 2.1 Eclair, 5% pa jih še vedno poganja platformo 1.x. Glavni razlog za zaostanek so proizvajalci pametnih telefonov, ki nanje tlačijo prilagojene različice operacijskega sistema, potem pa so zelo počasni pri prenašanju prilagoditev na nove različice.
...

4 komentarji

Facebook Deals gre po poti Groupona in Google Offers

Facebook Deals na telefonu

Slo-Tech - Facebook je včeraj v Evropi zagnal storitev Deals, ki je v ZDA na voljo od lanskega novembra. Gre za podobno storitev, kot jo ponujata Groupon in Google Offers. Uporabnik dobi prek interneta kupone za različne izdelke in storitve, kjer lahko iztrži občuten popust.

Facebook za uporabo zahteva naložitev mobilne aplikacije na iPhone ali androidni telefon. Uporabnik nato odpre možnost Places, s čimer v aplikaciji dovoli razkritje svojega položaja, ta pa mu v zameno prikaže ugodnosti v bližnjih lokalih in trgovinah. Če se zanje odloči, izbere Check In, in pri plačilu pokaže telefon. Popusti so raznih oblik in obsegajo popust v odstotkih, v denarju, brezplačne akcije, povabila itn.

Recimo v Veliki Britaniji so ob splavitvi storitve pripravili nekaj...

4 komentarji

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev