» »

Časopisi se selijo na Facebook

Časopisi se selijo na Facebook

Popularni članki, aktivnosti vaših prijateljev

vir: Guardian
Guardian - Britanski časopis Guardian je na nedavni Facebookovi razvijalski konferenci F8 predstavil novo izkušnjo branja svojega časopisa - v celoti znotraj Facebooka. S tem se pridružuje Washington Postu, Wall Streat Journalu in še nekaterim časopisom, ki so z belomodrimi sklenili partnerstvo v okviru "nove facebook izkušnje", ki jo sestavljata Timeline (nov prikaz novic) in Open Graph API (sistem za priporočila prijateljev).

Guardian je na voljo kot Facebook aplikacija, ki jo uporabnik namesti bodisi v svoje novice (za zdaj) bodisi v Timeline (razvijalci, ostali čez par mesecev), nakar dobi posebej prirejeno naslovno stran (glej sliko). Na njej je izpostavljenih nekaj najbolj popularnih zgodb po izboru Facebookašov, pri čemer se da poseben poudarek na prispevke, ki jih berejo vaši prijatelji. Vsakršna vaša ter njihova aktivnost se sproti osvežuje v "Activity streamu", manjšem oblačku na desni strani aplikacije, kjer lahko vidite, kdo bere kaj. Tako se je mogoče takoj pridružiti branju, ga lajkati ali komentirati. Komentirati je mogoče tudi novice, pri čemer je zanimivo, da Guardian še vedno objavlja povezave na komentarje na svoji matični strani. To dvoje bodo verjetno v prihodnosti združili.

Zasebnost je za zdaj obupna, oz. bolje rečeno, je že po sami definiciji ni. Ideja branja časopisa na Facebooku je prav v interakciji s prijatelji, medsebojnem priporočanju člankov, živem komentiranju na članke. Prijatelji bodo zato videli vsakršno vašo aktivnost, kar zna biti nekoliko neprijetno pri rumenih ali morda NSFW vsebinah. Ob namestitvi sicer lahko omejiti krog obveščenih le na določene prijatelje, a to je odvečno in okorno delo, individualnega nadzora (ob kliku na novico) pa ni. Prav tako ni začasnega vklopa zasebnega načina (v smislu Firefox Private Browsing oz. Chrome Incognito). So pa zato tisti na drugi strani plota toliko bolj navdušeni, kot denimo piše Cnet. En uporabnik je uporabo Open Grapha za priporočanje novic označil kot čudovito, saj mu zdaj več ne bo treba prečesovati spleta, da zve pomembne stvari. Za to se bo zanesel kar na svoje prijatelje, saj "če so oni nekaj prebrali, to že mora biti pomembno".

Aplikacija podpira tudi lastne Guardianove oglase, Facebookovi pa ob tem ostajajo na v pasici na desni strani.

Tako na prst gre za neke vrste Digg ali Slashdot znotraj časopisa, kjer pač najbolj popularne novice po izboru bralcev prilezejo na vrh. Verjetno bo posebej smiselna za globalne časopise, ki bodo na ta način poceni in učinkovito vzdrževali "lokalne edicije". Prihodnost medijev, zagotovo.

3 komentarji

antonija ::

kar zna biti nekoliko neprijetno pri rumenih ali morda NSFW vsebinah.
A imata Hustler in Jugs tud dogovor z belomodrim al kako? >:D

En uporabnik je uporabo Open Grapha za priporočanje novic označil kot čudovito, saj mu zdaj več ne bo treba prečesovati spleta, da zve pomembne stvari. Za to se bo zanesel kar na svoje prijatelje, saj "če so oni nekaj prebrali, to že mora biti pomembno".
 Beautifully fucking illustrated

Beautifully fucking illustrated

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

buneech ::

Wall Streat Journalu

Typo: Street

Starodavni ::

Ni ga čez običajni časopisni papir in klasične časopise.

Niti internet in podobne hitre novice ne bodo izrinile moje starokopitnosti do klasičnih časopisov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alternativa Rtvslo.si

Oddelek: Loža
428883 (6683) m4cer
»

Dolžnost spletnih portalov, da komentatorje identificirajo s pravim imenom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10435116 (30842) poweroff
»

Sergey Brin, Google: Največja nevarnost za internet cenzura, Apple in Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
248760 (6731) Iatromantis
»

Pregled leta 2011

Oddelek: Novice / Nova vsebina
63810 (2415) T-Majo
»

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

Oddelek: Novice / Zasebnost
63867 (2821) JesusChrist

Več podobnih tem