» »

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

ZDNet - Facebookova goreča želja, da bi svojo celotno spletno izkušnjo doživeli znotraj njihovih okvirov (neposredno ali preko widgetov), je skupaj s povečanjem tam zapravljenega časa in prihodkov s sabo prinesla tudi povečan nadzor državnih regulatorjev.

Na Irskem, kjer je tudi sedež Facebookovih evropskih operacij, je informacijski pooblaščenec nedavno začel preiskavo zoper podjetje, zaradi prejema številnih pritožb, med njimi 22 točk od avstrijske skupine Europe v. Facebook. Avgusta so podjetni posamezniki preko Reddita pozvali uporabnike, naj zahtevajo kopijo vseh svojih podatkov na CD-ju, kar jim omogoča irska zakonodaja (navodila tukaj). FB se je moral zaradi izjemnega navala zahtevkov opravičiti in podaljšati roke za dostavo CD-ja. O tem, ali gre za zlorabo pravice ali celo DDOS, bi se dalo razpravljati. Še pred tem, junija, jih je preverjala Evropska komisija in dosegla umik avtomatskega označevanja fotografij.

Zdaj pa so se tla začenjajo segrevati tudi v ZDA. Tamkajšnji regulator, Federal Trade Commision (FTC), sicer še ni začel formalne preiskave, vendar ga je k temu že pozvalo več senatorjev in 10 vplivnih nevladnih organizacij na področju varovanja potrošnikov oz. zasebnosti. Povod za zahteve je nedavna ugotovitev, da uporabnikom sledijo tudi po odjavi (kar je FB označil kot napako pri brisanju piškotkov in potem hitro popravil), še bolj pa nedavno najavljena podpora za frictionless sharing, kot se označuje avtomatska objava uporabnikove aktivnosti na Tickerju, Timeline-u in drugod. Med pripravo nedavne novice o Guardianovi "in-facebook" ponudbi so se vsa pregledovanja člankov avtomatsko in brez vprašanj (in brez možnosti nasprotovanja) poslala kot obvestilo prijateljem, in dobil sem tudi nekaj komentarjev. Ob dejstvu, da se časopisi, glasba, video (se pravi praktično vse) seli na Facebook, postaja zasebno brskanje praktično nemogoče. Prav zanimivo vprašanje je, ali bo FB dovolil vstop tudi vsebinam za odrasle in ali bo klikanje tam pošiljal naprej (to bi lahko vodilo v številne zoprne situacije, ali pač priložnosti za trolanje, kakor vzamete).

Zanimivo bo videti, kako daleč si bodo regulatorji upali iti. Lahko le upamo, da dosedanja praksa - premetavanje vmesnikov za upravljanje z zasebnostjo - ne bo dovolj. Facebook namreč vse objavljene vsebine v ozadju mirno deli s svojimi poslovnimi partnerji, potem pa uporabniku ponudi bogate, da ne rečemo nalašč zapletene, možnosti skrivanja stvari pred prijatelji, kot da bi to bilo edino pomembno.

6 komentarjev

gruntfürmich ::

priporoči na FB!:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

RejZoR ::

FBI likes this!
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

murmur ::

Permanently-Delete-a-Facebook-Account

Thanks to all authors for creating a page that has been read 4,700,549 times :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

dmi ::

Sicer eden od boljših in lepše spisanih prispevkov.

Zanima pa me od kje informacije o deljenju informacij s (katerimi) partnerji?

ninja4it ::

Kaj je pa zdej s tem datumom 5.11.2011, ki so ga napovedovali Anonymous? Bo FB padel al ne? Nič več se ne piše in govori o tem ...

JesusChrist ::

Kaj nisi nič sledil da je bil nateg in ne njihova izjava?

"We dont kill messenger" je bil njihov odgovor...
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
1514862 (13159) AndrejO
»

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
149733 (7675) k4vz0024
»

Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

Oddelek: Novice / Zasebnost
3811862 (10478) Truga
»

Dropbox priznal izgubo e-poštnih naslovov, zanimive implikacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
146307 (4280) Ashrack
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24164358 (59390) Ramon dekers

Več podobnih tem