» »

Evropski parlament nezadovoljen z ACTA

Evropski parlament nezadovoljen z ACTA

Ars Technica - Ta teden je 377 poslancev Evropskega parlamenta sprejelo pisno deklaracijo o novem sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za mednarodni sporazum, ki bi vzpostavil mednarodne standarde na področju intelektualne lastnine in uveljavljanja pravic, ki so z njo povezane. Nastal bi pravni okvir, ki bi se mu države lahko prostovoljno pridružile, in novo telo, ki bi skrbelo za izvajanje. Trenutno se o podpisu pogajajo EU, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, Švica, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur in Južna Koreja.

Evropski poslanci so sprejeli pisno deklaracijo, s katero terjajo večjo transparentnost. Nadalje se zavzemajo za to, da ponudniki dostopa do interneta (ISP) ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih. Omenili so tudi problem harmonizacije evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, javnosti vseh dokumentov o pogajanjih in omejitve svobode izražanja.

Pisna deklaracija nima pravne obveznosti, saj lahko vsak poslanec predloži svojo. Če jo več kot polovica poslancev podpiše, se natisne in obesi na tablo na vhodih v Strasbourgu in Bruslju ter objavi na spletu. Je pa takšna deklaracija dober pokazatelj mnenja parlamenta, ki ga bo Komisija pri pogajanjih o sprejemu ACTA morala upoštevati.

4 komentarji

PaX_MaN ::

ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih.

?
transmit or host through their services

Beat-O ::

Zelo pozitivno, da Evropski parlament skrbi za demokratični nadzor medtem ko vlade vse prelahko sprejemajo mnogo drakonskih zahtev, ki v veliki meri izvirajo v ZDA. Upam da bojo ohranili to voljo za branjenje pravic državljanov ko bo na dnevni red prišla ratfikacija ACTA-e. Pri SWIFT-u so še odigrali veliko vlogo.
http://www.toshl.com/

BlueRunner ::

Nadalje se zavzemajo za to, da ponudniki dostopa do interneta (ISP) ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih.

377 poslancev Evropskega parlamenta si bi storilo uslugo, če bi prebralo direktivo Sveta št. 2000/31/EC, konkretno pa 12., 13. in 14. člen. Kratek povezetk teh členov je:
- 12. člen: ponudnik izključnega prenosa podatkov (t.j. operater - ISP) ne odgovarja za vsebino teh prenešenih podatkov
- 13. člen: ponudnik shranjevanja v medpomnilniku (web cache) ne odgovarja za vsebino podatkov, ki so se shranili v medpomnilniku.
- 14. člen: ponudnik gostiteljstva ne odgovarja za vsebine, ki so jih njegove stranke shranile na strežniku.

To so izhodišča, to so zakonodajen podlage in te obstajajo že polnih 10 let. Od leta 2000 naprej. Pri nas so bile prenešene v Zakon o elektronskih storitvah (ZEPT) leta 2006. V drueg zakonodaje pa tudi že prej. Direktiva je osnova, ki predpisuje krovna izhodišča za elektronsko poslovanje.

Tako, da ja: kiksnili so evropski poslanci, ki niso ugotovili neskladnosti s trenutno veljavno zakonodajo in malenkost je zgrešil tudi Matej, ki je spregledal še tiste gostitelje pri omembi ISP-jev. Pa so ti ravno tako pomembni.

Osnovno izhodišče pa je, povedano karikirano, da ne more pošta odpirati vseh pisem, v njih pregledovati kaj si ljudje dopisujejo, nekaterih pisem po svoji izbiri in brez sledu odmetavati stran ali pa odgovarjati za to, kar si ljudje v teh pismih dopisujejo. Kako globoko pa je nerazumevanje tega predpisa pri nas, pa kažejo tudi letošnje spremembe v Zakonu o igrah na srečo, ki ponudnikom izključnega prenosa podatkov predpisuje natanko to - internetno cenzuro. Predpisuje pa jo na takšen način, da jo lahko zahteva navaden aparatčik s kakšno ekonomsko izobrazbo.

PaX_MaN ::

377 poslancev

393, pravzaprav (tretja z vrha):
Number of signatories : 393 - 09/09/2010


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Tole tu je kot v kriminalki" (INTA predlagala zavrnitev ACTE) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15844141 (40030) bluefish
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776853 (63358) Iatromantis
»

Evropski parlament potrdil resolucijo o sporazumu ACTA

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
154090 (2761) psytoma

Več podobnih tem