» »

Še en oblikovni patent za Apple

Še en oblikovni patent za Apple

Oblika rezervirana za Apple

vir: engadget
engadget - Po odobritvi patenta za Cover Flow, ki pokriva izgled in ne funkcionalnost, je Apple dobil še en patent, ki prav tako pokriva obliko. Tokrat gre za fizično napravo - za iPhone in iPod Touch prve generacije. Tudi tokrat ne gre za funkcionalnost, torej npr. za mobilni telefon z na dotik občutljivim zaslonom in le eni gumbom na sprednji stranici, temveč za samo obliko naprave. To pomeni, da je Apple izumitelj pravokotne oblike z zaobljenimi robovi. V največjih težavah se bodo znašli predvsem kitajski izdelovalci kopij iPhona, ki jih bo zdaj Apple lahko tožil. Čeprav je sama ideja o patentiranju oblike nekaj groznega, je s stališča kopij ta patent nekaj pozitivnega. Nedvomno je namreč mnogo ljudi, ki si želijo jabolčnega telefona, posledično pa kupijo ceneno kopijo, misleč da imajo original. Nekoliko bolj funkcionalno kopijo iPhona lahko kupite tudi v obliki Meizu M8, ki je bil označen celo kot kitajski iPhone, zaradi svoje podobnosti in dobavljivosti le na Kitajskem. Žal ne gre le za kopije, saj bodo na udaru tudi drugi izdelki s podobno obliko, ki nimajo povezave s kopiranjem Applovih izdelkov.

37 komentarjev

kepi ::

"Čeprav je sama ideja o patentiranju oblike nekaj groznega"

?? Se pravi da je v bistvu nekaj groznega, ker BMW ne pusti v evropi prodajati kitajskih kopij njegovih avtomobilov?

kitzbrado ::

Po moje je neumnost tega patenta dolocena s tem, koliko se drugi izdelki lahko razlikujejo. Torej jasno je, da cista kopija ni koser (dimenzije, koti, krivine...). Po drugi strani pa se mi ne zdi logicno, da bi lahko Apple tozil kogarkoli, ki naredi karkoli s pravokotno obliko z zaobljenimi robovi.

Kje je torej meja?

Hardstyle ::

Nedvomno je namreč mnogo ljudi, ki si želijo jabolčnega telefona, posledično pa kupijo ceneno kopijo, misleč da imajo original.


Če imaš kopijo, misleč da imaš original, si slednjega ne zaslužiš.

P.S.
nimam iPhona.

RoSeR ::

Vse v imenu še večjega zaslužka! Le za kaj jih je tako strah, da bi jim "konkurenca" prevzela uporabnike? So predragi? Da pa greš patentirat to kar so oni, pa moraš v osnovi bit tako bolan, da ti ne pomaga niti padec jabolke na glavo.

Jux ::

Kakšen nepopisen kretenizem je izdaja takih patentov:

1. Ideja mora biti nova - Ni, že pred iPhonom so obstajali takšni telefoni.
2. Ideja mora biti neočitna - A je lahko še kej bolj simple kot pravokotnik z zaobljenimi robovi.
3. Ideja mora vsebovati inventivni korak - Fuck me if I know, kaj je v primeru iPhona invencija.

USPTO = BUNCH OF INCOMPETENT ASSHOLES.

PS: Za zaščito dizajnov se uporablja modelska zaščita:
"The registration of a model guarantees the protection of material interests with the exclusive right of use and prevents the third parties from using the model without the prior consent of the owner. The use of product means, in particular, manufacture, offer, placing on the market, import, export and use of the product to which the design relates or storage of the product for the aforementioned purposes.

Since novelty represents a precondition for the protection of the product design by means of a model, it is necessary to file the application for the registration prior to any other action which would enable the public to access the product design or a part of the product design, i.e. prior to any exhibitions at fairs or exhibitions, advertising or placing on the market.

The application for model registration is, in principle, filed in those countries where we wish to protect our interests and where we can reasonably expect from our competition the exploitation of design of our product by means of production, offering and placing on the market of the new product. In Slovenia, the national application for model registration should be filed with the Slovenian Intellectual Property Office"

Mi je pa jasno zakaj je Apple zaščitil prek patenta - modelske zaščite mu živ bog ni hotu podarit, ker je preveč očitno, na patentnem uradu so pa itak že tko skorumpirani in nesposobni da gre vse skoz če si Apple.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

sirotka ::

RoSeR je izjavil:

Vse v imenu še večjega zaslužka! Le za kaj jih je tako strah, da bi jim "konkurenca" prevzela uporabnike? So predragi? Da pa greš patentirat to kar so oni, pa moraš v osnovi bit tako bolan, da ti ne pomaga niti padec jabolke na glavo.

seveda, razni dvokliki ne spadajo v to kategorijo? Ce jim urad to dopusca naj patentirajo kar se da, zakaj pa ne?

Keyser Soze ::

sirotka je izjavil:

seveda, razni dvokliki ne spadajo v to kategorijo? Ce jim urad to dopusca naj patentirajo kar se da, zakaj pa ne?

Dvoklik ma vsaj eno funkcijo. vsaj to.

Kakšno funkcijo ima pa "cegu"? Ena mi "pade" na pamet.
Zgleda, da bi morala tam tudi kakšnemu kakšna kam past.
OM, F, G!

sirotka ::

Hjah ti vidis in "ves" marsikaj, pa to ne pomeni, da imas prav. Kot sem rekel, naj spremeniji zakonodajo pa bo, dokler se pa to dopusca jo je pa jasno treba izkoriscat. Sicer pa skrajni cas, da se nehajo cang slang kopije, kolega je kupu 3 gsa v original skatli, da ni pravi je pogruntal doma, ker je imel "safari" ie ikono:)

Dead_Meat ::

Spet ti amerikanci in pojeben apple. Retardizem do amena. Apple, dejte patentirat zrak, vsi k ga pa nelegalno dihamo pa naj pocrkamo ali plačamo kazen. Idioti.

Zgodovina sprememb…

rejven ::

to ne more zdržat, ker za patent moraš točno definirat, ne pa neko splošno obliko dat ven pa rečt vse kar je podobno je moje, pravtako to nima neke veze ker "pravokotna oblika z zaobljenimi robovi" je obstajala že precej prej v raznih daljincih, diktafonih, walkmanu...sploh pa v osnovi ne moreš patentirat pravokotnika in loka. Lahko sicer mešajo drek ampak nobeno resno sodišče nebi temu ugododilo.

Limit-sky ::

Ja, ali pa naj patentirajo Page Up in Page Down.

Ali pa...
http://www.patentlyo.com/patent/2008/06...

mr1two ::

kmalu se bodo spomnli tega še pri drugih panogah...jest bom patentiral izgled običnega cegla za grajenje, kot tudi betonskega in vse možne oblike sploh materiala, ki se ga danes uporablja v gradbeništvu. pol bom pa muzil razne izdelovalce...absurd totalen! naslednji telefon bo verjetno okrogle ploščate oblike(ki jo bo apple tudi patentiral čez 2 leti), naslednji bo pa kr krogla... kokr je apple fajn je tudi pain in the ass, na koncu tudi za končnega uporabnika(elektronsko založništvo tudi med drugim...)

Limit-sky ::

jabolčnik, kdo ti brani in zakaj tega ne narediš čimprej?

kepi ::

Saj to je povsem običajna praksa v ostalih panogah. Coca - cola steklenica npr. Ali stol rex, kot verjetno najbolj znan slovenski oblikovalski patent. Za enega največjih fiaskov tudi svetovno pa še vedno velja nepatentiranje Iskrinega zaobljenega klasičnega telefona konec 80h, ki je kasneje postal verjetno ena najbolj kopiranih oblik vrvičnih telefonov.

RoSeR ::

Če bi imel telefon oblike jabolke bi še razumel, da so to patentirali, ne pa da je podoben ... hmm, vsaj 100 zadevam.

P4ajo ::

Mene to, kar so oni patentirali praktično spominja na standard, kako danes telefoni z touchscreen zasnovo izgledejo.

(verjetno ni potrebno dodajat, da se mi zdi to najmanj smešno?)

Primer:
Google Nexus One

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Keyser Soze ::

kepi je izjavil:

Saj to je povsem običajna praksa v ostalih panogah.

Govorimo o obliki obicne "cigle". Ane?

Patent taksne zadeve je lahko dolgorocno zelo zelo nevarno za tržišče oz. za nas končne uporabnike. Konec koncev je "cigla" kot taka, nekako najbolj uporabna oblika za "pametne mobilnike".

Sedaj lahko samo še čakamo, da neka dobro stoječa firma da na trg uspešen mobilnik (kar sploh ni težko glede na današnji standard dobrega mobilnika) in že ima Jobs v roki eno karto, da fino zajebe konkurenco. Faj tile patenti na ta način. Bomo res daleč prišli.
OM, F, G!

LuiIII ::

Apple se s tem omejuje na USA trg. Google z Androidom pa bo verjetno prevladal globalno. Njih verjetno sama oblika ne zanima prav dosti. Samo, da je funkcionalen in da poganja Adnroid. Naj poiskusi Apple stožiti kaj od npr Nokie, ki bi cigla telefon prodajala samo v Evropi, Aziji, Afriki, Oceaniji in J. Ameriki.

Ker je Apple zaščitil samo obliko jih je z majhno spremembo linije ali proporcev (Nexsus One npr.) čisto lahko obiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

tiborrr ::

@Jux: Tako so učili tudi nas. USPTO je res ena ustanova zgub.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

cingulingu ::

Ha... Samo se še manjka da patentirajo da je kolo okroglo :))
Osebno pa ne vidim veliko možnosti, da bi lahko bil mobilnik paralelopipdni z touch screen-om in gumbi pod njim....
Kot drugo pa iPhone je vsaj kar se mene tiče i-Shit (EX-lastnik).

nekikr ::

Keyser Soze : obične cigle, ja. Pri stolih pa o obliki običnega stola. Ane?

BaToCarx ::

Zdej mora nekdo patentirat da bo prakticno enak izgled, samo da ima utore za prste (boljsi oprijem pa take fore) pa tri gumbe namesto enega. :D

Bananovec ::

Če se mi je prejšnji patent zdel smešen, se mi ta zdaj zdi KATASTROFALEN.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

A se ni nekoč temu reklo "zaščita modela"? To je (bila) najnižja oblika patentne zaščite, ki si jo lahko relativno enostavno obšel (v odvisnosti, kako natančno je bila oblika zaščitena), npr, si dodal kakšno vidno podrobnost, ki je oblika v "patentu" ni imela in že si rešil zadevo.

Druga zadeva, ki me zanima. Kaj se je zgodilo s ti. "stanjem tehnike"? Še dobrih deset let nazaj nisi mogel patentirati zadeve, ki je že bila v (splošni) uporabi tudi, če zadeva ni bila patentirana. Izgleda, da se sedaj lahko patentira vse, kaj je kdo "pozabil" patentirati, ne glede na to, ali je stvar splošno znana, ali ne....

LP

Jože

we_are_borg ::

Ti neumni egipčani bi lako patentirali piramido,zaj pa je kaj je ..
death is irrelevant

darkolord ::

To sploh ni nič nenavadnega, glede na to da so ostali proizvajali tudi že vsi "patentirali" designe svojih telefonov.

Jaka83 ::

Phew! Še dobro, da je Motorola Milestone bolj oglate oblike. :)

simnov ::

Sam res je čist vsi morajo kopirati po Applu zakaj a je res tako dober.A se sami ne znajo nič spomnit.

Dead_Meat ::

Še mobičuk je bil zaobljene oblike... kok je beden ta apple, ker ga kopira.

Zgodovina sprememb…

sirotka ::

Ja, večina ga kopira...jebat ga:)

HeMan ::

Če je slika v novici iz patenta, ne vem od kje vsem pravokotna oblika z zaobljenimi robovi Če prav razumem patent so patentirali točno obliko iphona. Razen kitajskih kopij pa mislim da ni nobenega drugega resnega konkurenta s tako obliko. In glede na to kako je iphone prepoznaven je tudi razumljivo da so patentirali.

Dead_Meat ::

Samsung Omnia perhaps?

sirotka ::

To je tista Omnia, ki naj bi bila poimenovana iphone killer, a je največje sranje od telefona, od prvega dne naprej sem mel sam probleme znjo...

HeMan ::

Meni se sploh ne zdi podobna slikam iz novice :)

gzibret ::

Jaz vidim problem v tem, da je to patent, in ne trademark. Kot recimo oblika flaše od kokakole.

Sicer se ne spoznam na tole patentno zakonodajo prav preveč, ampak tale patent se mi zdi ultra čuden (le en claim in par slikic?).
Vse je za neki dobr!

Bananovec ::

Samo da MS dobi svoj patent za Desktop, pa se lahko Apple pod nosom obriše z svojim OSom.

sirotka ::

In linux potemtakem:)?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22662124 (53731) Icematxyz
»

Dokončna prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
13338607 (34222) bojsi
»

Prepoved prodaje Samsungovih pametnih telefonov v nekaterih državah EU (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
12033095 (29202) BigWhale
»

Apple dosegel začasno prepoved oglaševanja, naročanja in prodaje Galaxy Taba 10.1 v A (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
9324484 (22266) techfreak :)
»

Apple vložil patent za iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
384957 (2969) Mavrik

Več podobnih tem