»

Tudi Apple pripravlja ukrivljen telefon

Prodaja iPhona 5S gre bistveno bolje od cenejše verzije

Bloomberg - Prvi je bil Samsung z Galaxyjem Round, sledil je LG z G Flexom. S tema novostma so med potrošnike dokončno prispeli ukrivljeni telefoni, zato bo svoj lonček pristavil tudi Apple. Vsaj tako pravijo neuradne, a zanesljive informacije iz Cupertina.

Kot piše Bloomberg, Apple razvija dva nova dizajna priljubljenega iPhona, ki bosta upognjena. Imela bosta večja zaslona z diagonalo 4,7 oziroma 5,5 palca, ki bosta ukrivljena navzdol, torej bosta štrlela čez rob. Spomnimo, LG-jev in Samsungov telefon imata konveksno upognjen zaslon, eden po horizontali drugi po vertikali, a ne sega čez rob. V Applu se seveda še lahko marsikaj spremeni, saj dizajn še ni končan. Telefona naj bi bila naprodaj prihodnje leto v tretjem četrtletju. Nova serija iPhonov naj bi prihodnje leto imela še senzor za...

59 komentarjev

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Skica oblike iz patenta

vir: engadget
engadget - Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu...

30 komentarjev

Še en oblikovni patent za Apple

Oblika rezervirana za Apple

vir: engadget
engadget - Po odobritvi patenta za Cover Flow, ki pokriva izgled in ne funkcionalnost, je Apple dobil še en patent, ki prav tako pokriva obliko. Tokrat gre za fizično napravo - za iPhone in iPod Touch prve generacije. Tudi tokrat ne gre za funkcionalnost, torej npr. za mobilni telefon z na dotik občutljivim zaslonom in le eni gumbom na sprednji stranici, temveč za samo obliko naprave. To pomeni, da je Apple izumitelj pravokotne oblike z zaobljenimi robovi. V največjih težavah se bodo znašli predvsem kitajski izdelovalci kopij iPhona, ki jih bo zdaj Apple lahko tožil. Čeprav je sama ideja o patentiranju oblike nekaj groznega, je s stališča kopij ta patent nekaj pozitivnega. Nedvomno je namreč mnogo ljudi, ki si želijo jabolčnega telefona, posledično pa kupijo ceneno kopijo, misleč da imajo original. Nekoliko bolj funkcionalno kopijo iPhona lahko kupite tudi v...

37 komentarjev

Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

engadget - S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.

Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom....

55 komentarjev

Na Kitajskem dočakali drag iPhone

Apple Store v Pekingu

The Wall Street Journal - Tudi država z največ prebivalci na svetu se je včeraj vpisala na Applov zemljevid sveta. Tako je, včeraj je Apple v sodelovanju z operaterjem China Unicom uradno začel prodajati svoj hit poletja iPhone na tem milijardnem trgu. Na voljo si tri verzije, ki pa so za tamkajšnje razmere presenetljivo drage - osemgigabajtni iPhone 3G stane 5000 juanov (500 evrov), šestnajstgigabajtni iPhone 3GS stane 5880 juanov (580 evrov), najdražji pa je 32-gigabajtni iPhone 3GS za 7000 juanov (700 evrov). Na voljo so različna naročniška razmerja, ki mesečno veljajo od 12 do 80 evrov. Zanimivo je, da najdražji iPhone z najrazkošnejšim paketom v dveh letih uporabniku pobere 2100 evrov, medtem ko je enak paket v ZDA na voljo za 1700 evrov....

94 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev