»

Pravosodno ministrstvo toži Apple in založnike zaradi dogovarjanja o cenah e-knjig

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje je danes vložilo tožbo zoper Apple ter založnike Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin in Simon & Schuster, po tem ko so pretekli mesec začeli uradno preiskavo. V njej podjetjem očita nezakonito dogovarjanje o cenah e-knjig, s čimer so kršili protimonopolno zakonodajo in izkrivljali trg. Apple in Macmillan sta bila predhodno zavrnila ponudbo pravosodnega ministrstva, da bi spor rešili izvensodno in se poravnali. Nekateri drugi založniki naj bi se bili poravnali, vendar ministrstvo še ni razkrilo podrobnosti o poravnavi.

Glavni očitek je določanje cen e-knjig, ki jih po trenutno veljavnem (dve leti) modelu določajo založniki...

10 komentarjev

Amazon se gre Hollywood

Slo-Tech - Največji spletni knjigarnar Amazon, ki že dolgo ne prodaja več zgolj knjig, se bo preizkusil tudi na filmskem področju, saj so zagnali Amazon Studios. Novi oddelek je namenjen filmskim ustvarjalcem, scenaristom in tudi gledalcem ter kritikom. Uporabniki bodo lahko na stran naložili svoje scenarije za filme in dobili bodo povratno informacijo, kaj si drugi bralci mislijo o njih. Režiserji in producenti pa bodo lahko našli kakšno idejo za nov film ali pa le pokomentirali prispevke. Kdor se želi preizkusiti v montaži ali režiji, bo lahko na stran naložil testne filme v dolžini vsaj 70 minut, ali pa že obstoječe spremenil in dopolnil z lastnimi kadri.

Amazon bo najboljše prispevke nagrajeval. Vsak mesec bo najboljši film prejel 100.000 dolarjev in najboljša...

11 komentarjev

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Trdi disk in filmi v kompletu

TG Daily - Navadno sicer robantimo nad okostenelostjo filmskih založb, ki se s srednjeveškimi metodami spravljajo nad metode in prestopnike krasnega novega sveta, a to pot jim moramo priznati izvirnost. Seagate je namreč z založnikom Paramount sklenil dogovor, da na svojih zunanjih ponudijo njihove filme. Kupci petstogigabajtnega diska FreeAgent Go bodo na njem brezplačno prejeli Zvezdne steze (Star Trek, 2009), nadaljnjih dvajset pa je moč odkleniti za 10 do 15 dolarjev po kosu. Disk v akciji stane...

8 komentarjev

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

The Wall Street Journal - Obširno smo že poročali o e-črkarski pravdi med Amazonom in Applom, ki se bije že nekaj mesec. Srž spora, ki ga je zanetil Macmillan, je model prodaje knjig, saj Amazon vztraja pri klasičnem modelu, kjer Amazon kupi knjige na debelo in nato sam postavi ceno za nadaljnjo prodaje, medtem ko Apple z modelom agencije založnikom dopušča samostojno postavljanje cen, sami pa določijo le odstotek za svoj kos pogače. Konkurenca je Amazon prisilila, da je svoja stališča omehčal.

Povod je bržkone dogovor založb Simon & Schuster v lasti CBS-ja in HarperCollins Publishers v lasti News Corporation z Applom, v katerem so domenili uporabo modela agencije. Ta teden je dogovor z njima sklenil tudi Amazon, kjer je pristal na uporabo modela agencije in splošno ceno e-knjig med 13 in 15 dolarji z občasnimi znižanji na 10 dolarjev. Na ta način si je Amazon zagotovil, da bo imel na zalogi vse tiste naslove, ki jih je dobil Apple. Ker jutri pričakujemo uradni izid Applovega iPada, lahko pričakujemo še...

6 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Kindle najbolj vroč artikel pri Amazonu

Prodajna uspešnica

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Imeti najbolje prodajan izdelek v svojem oddelku oz. celo na celi spletni trgovini je, v primeru večje spletne trgovine, brez dvoma poseben dosežek. Še večji je ta dosežek, če govorimo o največjem med največjimi, dobro poznanem Amazonu, ki se mu zdaj brez dvoma smeji do ušes. Najbolje prodajan artikel na njihovi spletni trgovini je bil v novembru prav njihov bralnik e-knjig, Kindle. Temu dosežku je brez dvoma botrovala mednarodnizacija bralnika, ki ga je od jeseni končno mogoče kupiti tudi izven ZDA, skupaj z elektronskimi izdajami knjig zanj. Nekateri zlobni jeziki bi se lahko spotaknili...

3 komentarji

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev