» »

Saga o navijanju cen e-knjig se bliža koncu tudi onstran Luže

Saga o navijanju cen e-knjig se bliža koncu tudi onstran Luže

AllThingsD - Decembra je Evropska komisija najavila poravnavo z Applom in petimi največjimi knjižnimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ker so delovali usklajeno in s tem izsilili dvig cen e-knjig nad Amazonovih nekdanjih 9,99 dolarjev za kos. Poravnava je bila sorazmerno blaga, beri brez denarnih kazni, saj se je šesterica obvezala zgolj k opustitvi sedanjega "agencijskega" modela prodaje knjig.

Kot smo že pisali pred tremi leti, je vse skupaj nastalo kot odgovor na Amazonove "prenizke" cene. Amazon je namreč knjige kupoval na debelo in s tem dobil znatni popust, nato pa jih prodajal v svojem imenu in za svoj račun, po svoji ceni. Založniki - sprva predvsem HarperCollins, tj. Murdochova bajta - so bili mnenja, da lahko za izvod dobijo več, zato so se zmenili med sabo in z Applom, da jih bodo prodajali za med 12 in 15 dolarji, pri tem pa ceno postavili sami. Apple bo deloval zgolj kot njihovo agent, se pravi jim bo skozi svojo dvojico iPad + iBooks priskrbel bralce ter si zato odrezal 30% težko prislužene provizije, ne bo pa se šel Amazonoveskega prevzemanja tveganja z vnaprejšnjim kupovanjem (e-)knjig. Da pa bi kdo sploh kupil knjige po tej dražji ceni, so v dogovor z Applom dodali klavzulo, da se vseh v iBooks ponujenih izvodov drugje ne sme prodajati ceneje. HarperCollins je udaril prvi in kmalu po podpisu pogodbe (začasno) umaknil vse svoje e-naslove z Amazona. Slednji je bil zato primoran popustiti in dovoliti dvig cen proti željeni petnajstki na kos.

To kartelno dogovarjanje je mirno teklo do lanske pomladi, ko je ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) začelo uradno preiskavo zoper šesterico. Apple se sprva ni dal, še več, celo trdili so, da so pravzaprav blagodejno vplivali k povečanju konkurence, saj se je knjige pred dalo dobiti bolj ko ne samo pri Amazonu (čeravno ceneje!). Iste strumne drže pa ni bilo pri založnikih, saj so v zadnjem letu vsi bolj ko ne priznali krivdo in se poravnali z DOJ v zameno za obljubo lepega vedenja (podobno kot decembra z EU, s tem da je bil takrat Apple tudi zraven). Apple je tako ostal sam. Najverjetneje se tudi sam misli poravnati, vendar je bakica s taboljšimi piškoti medtem že šla mimo. DOJ je namreč njihove argumente označil za "šibke" in obenem med dokaze priložil serijo močno obremenjujočih e-mailov med Jobsom in HarperCollins/NewsCorpovim Rupertom Murdhochom. V enem od njih, datiranih 24. januarja 2010, Jobs Murdochu odkrito predlaga sklenitev cenovnega dogovora za med 12 in 15 dolarji po omenjeni agencijski formuli (30% za Apple), tako da knjige drugje ne bodo smele iti v prodajo ceneje. Ponudba naj bi bila v HarperCollinsovem interesu, saj bi jih bil (tako Jobs) v nasprotnem primeru Amazon zmolzel s svojo, nižjo ceno in (sčasoma, ko bi postali dovolj veliki), še višjo provizijo. No, Murdoch jo je očitno sprejel, saj so še tisto pomlad umaknili svoje bukve z Amazona, nakar je slednji kot rečeno popustil in privolil k višji ceni.

Kaj bo zdaj iz vsega tega, bo najbrž jasno v prihodnjih tednih ali mesecih. Amazon seveda že glasno slavi in se z založniki dogovarja za ponovno znižanje cen.

3 komentarji

fireice ::

"vnaprejšnjim kupovanjem (e-)knjig"

Resno? E-knjige kupujejo vnaprej? To verjetno pomeni tudi, da jim lahko poide zaloga e-knjig in nimajo nobene vec za prodati?

Okapi ::

Potem pa kupijo novo zalogo. V čem je problem?

O.

kuglvinkl ::

fireice je izjavil:

"vnaprejšnjim kupovanjem (e-)knjig"

Resno? E-knjige kupujejo vnaprej? To verjetno pomeni tudi, da jim lahko poide zaloga e-knjig in nimajo nobene vec za prodati?


Držijo se koncepta iz fizičnega sveta. Plačajo vnaprej tolk in tolk komadov, to je issue, ne pa, če jim zmanjka zalog, 300 kosmatih, kako lahko kej tko pametnega prbijete...

Splača se brat korespondenco. Tko to laufa. K vidiš peera (Jobs)nasprot Murdochu (do te korespondence sem mislil, da ga čist enoostavno nima).
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple premalo lobira

Oddelek: Novice / Tožbe
84300 (3671) Nummy
»

Apple kriv kartelnega dogovarjanja o ceni e-knjig

Oddelek: Novice / Tožbe
2910709 (9113) Fritz
»

V ponedeljek tožba zoper Apple kot zadnje dejanje e-črkarske pravde

Oddelek: Novice / Tožbe
74321 (3112) nekikr
»

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Oddelek: Novice / Ostale najave
299727 (8155) MatejMatej
»

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
65431 (5058) BaToCarx

Več podobnih tem