» »

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov

bit-tech.net - Raziskava o zanesljivosti prenosnikov, ki jo je izvedla neodvisna garancijska družba SquareTrade, je prinesla nekaj zanimivih rezultatov, med katerimi je bilo verjetno lepo število bralcev presenečenih nad slabo uvrstitvijo podjetja Lenovo, ki med drugim izdeluje prenosnike serije Thinkpad. Ti so pregovorno eni izmed vzdržljivejših običajnih prenosnikov, namenjeni predvsem poslovnežem in zahtevnim uporabnikom. Skozi čas se je na njih uveljavilo tudi nekaj posebnosti (Fn levo od tipke Ctrl, Touchpoint oz. nipl), mnogi pa se strinjajo, da so njihove tipkovnice merilo za celotno računalniško industrijo.

Predstavnik za javnost Lenova, Ray Gorman, je slab rezultat ubranil z napadom na raziskavo. Povedal je, da so vključili le 30.000 prenosnikov, kar ni dovolj velik vzorec za 142.5 milijonov prodanih prenosnikov v prejšnjem letu. Spotaknili so se tudi v izbiro primerkov, saj niso upoštevali demografskih značilnosti uporabnikov. Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se ga uporablja izključno v domači pisarni ter prenosnikom, ki ga uporablja študent na predavanjih, doma ter na poti.

Glede na vse garancijske zahtevke, ki jih letno dobi Lenovo za svoje prenosnike, Gorman pravi, da so ti trikrat manjši, kot je prikazano v študiji. Za zaključek je povedal še, da so računalniki v splošnem zelo zanesljivi, študija pa polna lukenj poleg napačne metodologije.

Morda pa Thinkpadi vseeno niso več to, kar so bili v časih IBMa...

115 komentarjev

«
1
2 3

Mr.G. ::

.....morda pa te študije resnično niso tisto kar "naj bi bile".

ALT ::

ce pa imajo dokaze, da gre dejansko za le 1/3 zahtevkov, naj izdajo prave podatke. pa bodo ze sestavili bolj podrobno studijo. a to pa ne bi nardil a? ;(

Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se ga uporablja izključno v domači pisarni ter prenosnikom, ki ga uporablja študent na predavanjih, doma ter na poti.


seveda. obstaja tudi velika razlika med prenosniki, ki stojijo in nabirajo prah, ter tistimi, ki se dejansko uporabljajo vsakodnevno. odlicen argument za spodbijanje studije, ni kaj!

PaX_MaN ::

Po besedah Gormana je velika razlika med prenosnikom, ki se ga uporablja izključno v domači pisarni ter prenosnikom, ki ga uporablja študent na predavanjih, doma ter na poti.

Model, ravno zato se mu pravi PRENOSNIK.

ALT ::

oni bi itak najraje vidli, da bi te racunalniki samo prah nabiral, ne pa se dejansko uporabljal in prenasal. oh kaksno statistiko bi sele pol mel :D

sicer pa oni bi res najraje racunali statistiko prenosnikov, ki cim bolj mirujejo. tisto podjetje pa je po moje metalo v isti kos vse prenosnike, tiste, ki stojijo na mizah in tiste, ki se veliko prenasajo. kar se mi zdi se najbolj verodostojno.

edit: pa upam da se asus in toshiba tudi oglasita in podata mnenje, da je statistika primerno narejena. v bistvu bi bli butci, ce je ne bi podprli, je kr dobra reklama jim bla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ALT ()

gruntfürmich ::

seveda se najslabši nikoli ne bo strinjal s tem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Gregor P ::

Vsaj odzvali so se (kar morda pomeni, da jim ni čisto vseeno oz. morda celo, da bodo kaj pozitivnega ukrenili zoper to, ali pa morda tudi ne); sedaj pa čakam samo še na odgovor HP-ja:D (ker če se ne bodo odzvali, je vsaj zame to pomembna informacija pri nakupu novega prenosnika).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PrimozR ::

Čeprav če se pogleda Thinkpade, verjetno jih res kupujejo bolj mobilni ljudje, ki jim je prenosnik prenosno orodje. Nekako tako, kot fotografi delajo s svojimi fotoaparati - malo manj da ne metanje, po tleh, pač brez preciznosti, ker zanjo ni časa.

Tero ::

Hmja po mojem mnenju so thinkpadi najbolj vzdržljivi prenosniki.
Moje R61 mi je že trikrat! padel po stopnicah in še vedno deluje :)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

G-man ::

Ja, dolgo se ne bodo mogli izgovarjat na raziskave, čas bo že pokazal... Tako kot pri mojem Thinku. Ampak mislim, da je kljub temu še vedno dobra kupčija, tudi če ni tako pregovorno zanesljiv kot je bil pod IBM-om.

Packač ::

Hmja po mojem mnenju so thinkpadi najbolj vzdržljivi prenosniki.
Moje R61 mi je že trikrat! padel po stopnicah in še vedno deluje :)


Jaz ga imam tudi že skoraj 2-leti in nisem imel še nobenih težav. Tudi parkrat mi je padel + spodaj na kufru nimam mehke podlage, tako da velikokrat zaropota :). Edino kar je, da imam spodaj malo ohišje razpokano, to pa za to, ker ga velikrat držim čisto pri robu. Poleg tega nevem kako ostali prenosniki zdržijo, če jih prenašaš tako, da ga držiš zgoraj na ekranu (odprtega).

Tako, da ko sem videl tole statistiko, sm mau razmišlal, da bi mogoče pa mogu mal bol pazit.

zee ::

Moj X60s je zaenkrat se brez tezav. Dvakrat sem zamenjal trdi disk (80 GB -> 200 GB -> 160 GB SSD), enkrat ram (2 GB -> 4 GB). Po dveh letih je postal glasen ventilator, kar se je popravilo preko garancije.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

schurda ::

Nekako se ne strinjam z nobenim. Toliko okvar, kot sem videl pri nas v službi na Thinkpadih, nisem videl nikjer. Praktično vsi so imeli najmanj eno, običajno več okvar. Diski povsod, stikala za monitor povsod, potem še matične, baterije 2x letno, ipd. Ne, ne samo 20%, 0% je ta zanesljivost. V prvem letu so bili vsi na servisu.

Tipkovnica je res super, samo kaj, ko ostalo ni.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

||_^_|| ::

Zanimiva reč. Meni je t42 deloval brezhibno 3 leta. Sedaj imam T500 in že na prvi pogled ne deluje tako robustno in dobro narejen kot starejši ThinkPadi. Upam da bo vse štimalo (tok tok).
V prejšnji službi smo imeli čez 40 kosov T42 in T43, nikoli enega samega problema, medtem ko so na T52 - ti so prišli kot zamenjava, pocrkale vse baterije v roku pol leta. Ostalo je bilo vse ok.

Isotropic ::

zakaj pa je ibm opustil proizvodnjo laptopov?

823483 ::

zakaj pa je ibm opustil proizvodnjo laptopov?

Ni je opustil ampak jo je prodal.

ALT ::

schurda, ni zanesljivost 20%, ampak se 20% prenosnikov pokvari.

luky ::

Pri svojem ThinkPadu T500 ( star 3 mes. ) sem od prvega dne imel problem s tipkovnico, ki je na levi strani vibrirala ob pritisku na tipko kot, da je v zraku. Poslal sem ga na servis, tipkovnico zamenjali z drugo (NOVO) vendar bilo isto. Nato sem ga sam osebno nesel na servis v Trzin. Serviser je snel tipkovnico in se je vidlo, da na spodjni strani nima ojačitve kot bi moralo biti. Dal mi je novo tipkovnico od modela T61 ( ista je spodaj ojačana ) in sedaj tipkanje z njo in prvo-originalno je 100:1.
luky!

skumi ::

Jaz sem s svojim prenosnikom T61 zelo zadovoljen glede vzdržljivosti in kakovosti ohišja. Edina slabost je baterija saj mi je že druga crknila. Vendar je Lenovo zelo odziven in novo baterijo pošlje v roku dveh dni, potrebno je izpolniti le obrazec preko interneta. Ne vem če ima kateri drugi proizvajalec tako dober support.

PrimozR ::

Načeloma je bilo nekaj problemov, ko je šla tudi IBM znamka (Lenovo je nekaj časa lahko uporabljal še logo IBM), saj naj bi bili laptopi manj kvalitetni. Ampak naj bi to močno popravili z žnjX0Xžnj serijami - torej T500/400(s), X300/301/200(s), Wji, SLi so postali še nekoliko bolj budget od Rov, ki so itak ukinjeni, itd.

Sicer pa sestrin R50e dela brez problemov. Je pa po drugi strani nonstop na mizi...

Tero ::

Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Tear_DR0P ::

Zanimiva reč. Meni je t42 deloval brezhibno 3 leta. Sedaj imam T500 in že na prvi pogled ne deluje tako robustno in dobro narejen kot starejši ThinkPadi.

vidiš tale argument še nekako sprejmem - da je bilo vzorčenje napačno in so v vzorec nabrali samo serijo, ki je bila cela škart - to da je pa 30k premajhen vzorec za celotno populacijo je pa malo za lase privlečeno in me zanima po kakšni metodologiji vzorčijo pri Lenovu

drugo kar mene pri tej raziskavi zbode v oči je podatek o tem da je ASUS top izdelovalec, hkrati pa so netbooki zelooo zanič - glede na velik delež EEEjev med vsemi vzorčenimi laptopi so torej običajni ASUS laptopi še tooooooliko boljši, pa jim netbooki zbijajo povprečje - al so EEEji tolk boljši netbooki?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

szitni1 ::

Naj rečejo kar hočejo, ampak v business svetu imajo vsi Thinkpad-e ali pa HP business serijo, tako da....

Tisti, ki pa hočejo biti malo bolj fancy pa seveda Mac-e.

darkolord ::

to da je pa 30k premajhen vzorec za celotno populacijo je pa malo za lase privlečeno in me zanima po kakšni metodologiji vzorčijo pri Lenovu
Če se njihove točne statistike na mnogo mnogo večjem vzorcu zelo razlikujejo, potem lahko na ves glas trdijo, da je z raziskavo očitno nekaj narobe. Ne?

Sedaj imam T500 in že na prvi pogled ne deluje tako robustno in dobro narejen kot starejši ThinkPadi.
Hm, tle pa bi se težko strinjal... Razen če dobeseno misliš samo na pogled (preden ga dejansko primeš v roke) - mogoče res izgleda manj robusten (nevem zakaj, meni se zdi zaradi widescreena, več plastike je okoli tipkovnice), ko ga pa malo potipaš, pa pri T4x povsod opaziš več upogibanja in večje tolerance pri izdelavi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Matevžk ::

V statistiki že zelo majhni vzorci lahko dajo zelo točne rezultate - ČE so pravilno izbrani. Zanimiv primer fail-a (z ogrooomnim vzorcem) z leta 1936 je tale napaka Literary Digesta.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Tear_DR0P ::

darkolord - ne glede na velikost vzorca ki ga ima Lenovo je ta vzorec fake - ne pozna vzorca ASUSa. drug problem je ta, da ne bom zaupal Lenovu, kot tudi ne Appleu ali Asusu, ker so njihove statistike lažje biased kot pa statistike neke zavarovalnice. kot tretje pa tole - večji vzorec še ni nujno bolj veljaven, ker Lenovo morda ne dobi nazaj vseh pokvarjenih laptopov, morda kakšnega dobi zavarovalnica - bo treba mal brat kake knjige o vzorčenju
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

ALT ::

Če se njihove točne statistike na mnogo mnogo večjem vzorcu zelo razlikujejo, potem lahko na ves glas trdijo, da je z raziskavo očitno nekaj narobe. Ne?


se veda lahko. AMPAK le, če dokažejo, da to ni res. se pravi pokažejo vse svoje podatke. kar pa ne bodo naredili. potem pa so lahko le tiho in ne pljuvajo po nekomu brez konkretno podkovane utemeljitve.

darkolord ::

ne pozna vzorca ASUSa.
Za to, da ta študija kaže trikrat višje številke od njihovih (ki so zagotovo bolj točne - prenosnikov, popravljenih na takih 3rd party servisih je za en pljunek v morje), ASUSov vzorec nima nobene veze (ne glede na to, ali je številka pri vseh proizvajalcih morda prav tako višja).

ker so njihove statistike lažje biased
Zakaj že? Večji vzorec res ni nujno bolj veljaven, praktično CELOTNA populacija pa definitivno je.

Poleg tega tisto ni nikakršna "zavarovalnica", ampak ponudnik nečesa takega, kot je tista BigBang-ova garancija "se zgodi".

PrimozR ::

Zanimiva reč. Meni je t42 deloval brezhibno 3 leta. Sedaj imam T500 in že na prvi pogled ne deluje tako robustno in dobro narejen kot starejši ThinkPadi.

vidiš tale argument še nekako sprejmem - da je bilo vzorčenje napačno in so v vzorec nabrali samo serijo, ki je bila cela škart - to da je pa 30k premajhen vzorec za celotno populacijo je pa malo za lase privlečeno in me zanima po kakšni metodologiji vzorčijo pri Lenovu

drugo kar mene pri tej raziskavi zbode v oči je podatek o tem da je ASUS top izdelovalec, hkrati pa so netbooki zelooo zanič - glede na velik delež EEEjev med vsemi vzorčenimi laptopi so torej običajni ASUS laptopi še tooooooliko boljši, pa jim netbooki zbijajo povprečje - al so EEEji tolk boljši netbooki?

Mogoče zaradi lažjih tipkovnic. Lenovo je 'poln' backplate nekaj časa nazaj zamenjal za lažjega, navrtanega. Naj bi bil praktično enako tog kot star, ampak marsikdo se je križal ob tej novoci, kao 'what did they do' :>

NeOman ::

Lenovo Thinkpadi vsekakor niso to kar so bili v casu IBMa - zadnji biseri mislim, da so serije T6Xp, vendar je glavnino ze izdelal Lenovo. O tem kako je ASUS na prvem mestu, pa raje ne bom izgubljal besed.

Vsi skupaj naj raje pricnejo delati nazaj klasicne 14,1'' prenosnike v magnezijevem ohisju z resolucijo visjo ali enako 1440 x 1050. Takrat kupim novega. Se isti dan.
http://xhtml.si - HTML, CSS in JavaScript po vaši meri.

francek1 ::

Se podpišem pod zgornji post; edini,ki ve, kako velik mora bit laptop, je Apple.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

sirotka ::



Samo požar je preživel? Macbook air je preživel plane crash:)

Macbook air

Okapi ::

v business svetu imajo vsi Thinkpad-e ali pa HP business serijo,
Na Dell Latitude si pozabil, imajo kar velik tržni delež v poslovnem svetu in med zahtevnejšimi uporabniki.

O.

mojca ::

Lenovo Thinkpadi vsekakor niso to kar so bili v casu IBMa - zadnji biseri mislim, da so serije T6Xp, vendar je glavnino ze izdelal Lenovo. O tem kako je ASUS na prvem mestu, pa raje ne bom izgubljal besed.

Vsi skupaj naj raje pricnejo delati nazaj klasicne 14,1'' prenosnike v magnezijevem ohisju z resolucijo visjo ali enako 1440 x 1050. Takrat kupim novega. Se isti dan.


Naroči še enega zame! Pred šestimi leti sem kupila svoj prvi prenosnik: 14,1'' s tako megalomansko resolucijo, pa še vedno žalujem po teh dveh karakteristikah.

Je pa res, da so me vsi spraševali, kako sploh kaj vidim. Odlično. Ne vem pa, kako ostali kaj vidijo na današnjih 800x600 21" monitorjih. (Vem, da pretiravam, ampak razen Appla res nihče ne ve, kaj je resolucija zaslona. Morda tudi zato, ker imajo vse njihove aplikacije privzeto ikone do velikosti 512x512, pa uporabniki sploh ne opazijo, kakšno resolucijo imajo :)

darkolord ::

edini,ki ve, kako velik mora bit laptop, je Apple.
Lenovo tudi ve, samo jih žal ne morejo delati, ker ne izdelujejo več takih ekranov.

PrimozR ::

Pa sej je 12'' 1440. Kaj je problem? Resno ni 14'' z resolucijo 1440 al kaj??

darkolord ::

4:3? Ne.

Vanadium ::

No da še jaz povem da meni moj dell d600 deluje b.p že skoraj če ne 7 leto od tega je bil 3 oz 4 leta službeni laptop od brata ki ga ni šparal glih. Edino kar crkuje je ohišje ker se ta njihov sivi premaz guli po vogalih :D v tem cajtu sem jaz edino nadgradil si ram na 2gb in disk na 120 gb ostalo dela b.p. če bi pa najdu kje 2ghz proc bi pa še to zamenjal

Highlander ::

edini,ki ve, kako velik mora bit laptop, je Apple.


In Mac OS edini (OK, na Linuxu je tudi subpixel hinting), ki zna lepo izrisovati fonte neodvisno od resolucije. Btw, a je v Win7 to koncno postimano, da lahko dobimo manjse piksle?

On topic: Na T60 mi je ze 2x na dveh mestih pocila plastika od ohisja, in ne, ne mecem ga okoli, pac pa je zame slampasto narejeno/dimenzionirano, ce je mozno, da zobcek na pokrovu odbije koscek iz spodnjega utora...

Pyr0Beast ::

Malce vazelina pa so vsi problemi rešeni. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

Večji vzorec res ni nujno bolj veljaven, praktično CELOTNA populacija pa definitivno je.

well - oni nimajo praktično celotne populacije - in iz praktično celotne populacije lahko potegneš mnogo napačnih sklepov - samo mam filing da tebe statistiko učit ni tako produktivno, da se mi to splača.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

darkolord ::

well - oni nimajo praktično celotne populacije
Torej trdiš, da se signifikanten del brand-name prenosnikov NE popravlja na pooblaščenih servisih?

in iz praktično celotne populacije lahko potegneš mnogo napačnih sklepov
prav enako ali celo še precej več napačnih sklepov lahko potegneš iz manjšega in/ali nereprezentativnega vzorca.

samo mam filing da tebe statistiko učit ni tako produktivno, da se mi to splača
Jah, res ne bi blo produktivno, če ne znaš dovolj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Pyr0Beast ::

Torej trdiš, da se signifikanten del brand-name prenosnikov NE popravlja na pooblaščenih servisih?

Se. Ker pooblaščeni servisi ne krijejo vseh zadev.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

darkolord ::

Ker pooblaščeni servisi ne krijejo vseh zadev.
Na primer (seveda izključujoč accidental damage)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Zheegec ::

Softwera in potrošnega materiala. Samo to se z lahkoto izključi iz statistike.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pyr0Beast ::

Na primer težave ki so nastale zaradi politja, udara strele (reševanje podatkov), malomarnosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

darkolord ::

Okej, in kako so tej tipi okvar relevantni za to raziskavo? "HPji so manj zanesljivi, ker jih uniči več politih kavic"? To vse spada pod 'accidental damage'

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Pyr0Beast ::

Okvara kot okvara. Zame je to enako, obe je treba odpraviti. In cena za to ni velika.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

4:3? Ne.

Why would you want that?!?

darkolord ::

Okvara kot okvara. Zame je to enako, obe je treba odpraviti
Je okvara, ampak na podlagi podatkov o takšnih okvarah ne moreš soditi o zanesljivosti posameznih modelov oz. znamk (razen, če bi delal raziskavo zgolj o tem, ampak bi bilo vzorec v tem primeru treba izbrati precej bolj skrbno).
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Lap Top" - znamke

Oddelek: Pomoč in nasveti
387495 (6334) 34054
»

kateri laptop?

Oddelek: Kaj kupiti
283893 (2947) solatko
»

Asusovi prenosniki so najbolj, HPjevi pa najmanj zanesljivi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9011642 (8840) Pyr0Beast
»

Lenovo odgovarja na raziskavo o zanesljivosti prenosnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11510104 (7651) Utk
»

Obdržati prenosnik dražje kot kupiti novega

Oddelek: Novice / Ostale najave
364370 (2740) Matevžk

Več podobnih tem