» »

Asteroid obvozil Zemljo

Asteroid obvozil Zemljo

Trajektorija leta

Slashdot - Prejšnji petek je, za povprečnega Zemljana povsem neopazno, blizu mimo Zemlje švignil meteorit z imenom 2009 VA. Blizu to pot pomeni približno 14.000 km stran, kar je približno Zemljin premer oz. tridesetinka razdalje do Lune. Zanimivo je, da tega 7-metrskega asteroida do 15 ur pred preletom nihče ni opazil, so pa nato urno izračunali, da ni nevarnosti za zadetek. S tem obiskom se je asteroid uvrstil na tretje mesto zabeleženih najbližje mimoletečih vesoljskih teles: lani je TS26 Zemljo obvozil za 6150 km, leta 2004 pa je FU162 zgrešil za 6535 km. Povprečno sicer takšne obiskovalce dobimo vsakih pet let.

66 komentarjev

«
1
2

ALT ::

in kaksen problem bi bil, da 7 meterska zadeva trci v zemljo? o kaksni moci govorimo?

sicer pa zanimivo, nisem vedel da nas priblizno vsakih 5 let tako na blizu falijo :)

btw, na koliko let pa taksni asteroidi zadanejo zemljo?

Matevžk ::

Da bodo morebitni znalci imeli več motivacije za pisanje odgovora: tudi mene zanima vse, kar ALT-a. :)
lp, Matevžk

Jumping Jack ::

Če se na vsakih 5 let en asteroid približa Zemlji na razdaljo njenega premera ali manj, potem bi moral po hitrem izračunu vsakih 45 let eden zadet Zemljo.

rdecaluc ::

En je bil nekje v S Rusiji.. pa je tok vsekalo da je pometalo (beri: podrlo) drevesa par "tisoč" (?) km okoli.
Est modus in rebus. ,typos

Pšenični ::

"in kaksen problem bi bil, da 7 meterska zadeva trci v zemljo? o kaksni moci govorimo?"

10m premera da po podatkoh iz dnevnika 50k-a bombo Takale zadeva zna biti že precej problematična. Če pride do zemlje. Ampak pravijo da ne..

http://www.dnevnik.si/novice/znanost/10...

JayKay ::

Pšenični ::

Potem je v bistvu že 1.5 km premera (asteroid) zadosti da uniči našo ljubo zemljico.

ALT ::

torej ce prav razumem prvi link 10m velik asteroid tako ali tako zgori oziroma eksplodira v ozracju, preden pride do zemlje? in other words, zadeva sploh ne more trciti v zemljo?

sicer pa glede na drugi link to o drevesih v rusiji bolj tezko res, ker bi unicil zivljenje na zemlji? oziroma se je to zgodilo miljone let nazaj?

jype ::

rdecaluc> En je bil nekje v S Rusiji.. pa je tok vsekalo da je pometalo (beri: podrlo) drevesa par "tisoč" (?) km okoli.

Ja, Tunguška.

ALT ::

jype, kdaj pa?

jype ::

1908, eksplodiral je v zraku, eksplozija naj bi bila ekvivalentna 10-15 megaton...

Tunguska event @ Wikipedia

Machiavelli ::

tok kokr je teh drekcov v vesolju : 1 ki je zemlja dobiš možnost zadetka :)
Nigaaazz

ALT ::

zanimivo, torej le nekaj 10m velik? se bolj zanimivo se mi zdi dejstvo, da je vseeno eksplodiral v zraku.. le kaj bi blo da je ta asteroid nad indonezijo bil par metrov vecji? :O

zoom, to je pa tut men jasno da tvoja racunica ne drzi :)

Machiavelli ::

ja je neka enačba ki pa ni vedno enaka lahko se spremeni in lejga zlomka zadane v zemljo ,indonezija je pa itak.... nebi bilo nič narobe če useka hahah
Nigaaazz

jype ::

zoom> nebi bilo nič narobe če useka hahah

Al pa če u Slovenijo, sej noben neb opazu.

ALT> torej le nekaj 10m velik?

Hja, če ne bi eksplodiral v zraku...

Cretaceous%E2%80%93Tertiary extinction event @ Wikipedia

http://simulator.down2earth.eu/index.ht...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Filo ::

zanimiv da so ga opazil samo 15ur prej? :o ... sem mislu da mal dalj gledajo... no evo tale bo nazaj leta 2012 :>>

ALT ::

sj pise v linkih zakaj ga niso prej opazili. premalo in premajhni teleskopi. ne bi blo svoh ce bi jih se nekaj postavli no, bi blo fajn vedet za prihod taksnih zadev malo prej kot pa pou dneva pred prihodom :)

edit: pobrisu del posta, ki se je nanasu na izbrisan komentar :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ALT ()

hamax ::

Pobrisani, dajte malo dvignit nivo, prosim.

Jaka83 ::

Bi bilo fino tzvedeti kakšen dan prej, da bo nekaj treščilo v zemljo in nas pokončalo. Tako bi lahko vsaj en dan na polno užival ... pomoje bi na zemlji tisti dan zavladal popoln kaos. :)

BigWhale ::

Pobrisani, dajte malo dvignit nivo, prosim.


Uf, sej je ze kr visok nivo. 14.000km ;)

poweroff ::

Jype - kaj zavajaš, saj je vendar jasno, da je šlo v Tunguški za ponesrečen pristanek alienov. Alieni so hoteli priti na Zemljo, vendar se je pristanek ponesrečil, oni pa so mislili, da gre za negostoljubje Rusov. Zato so kasneje pričeli sodelovati izključno z ameriško vlado in si uredili bazo v Area 44... S tem je povezan tudi padec Berlinskega zidu - alieni so ga podrli in se s tem maščevali Rusom za Tunguško...

:D
sudo poweroff

Poldi112 ::

>Bi bilo fino tzvedeti kakšen dan prej, da bo nekaj treščilo v zemljo in nas pokončalo. Tako bi lahko vsaj en dan na polno užival ... pomoje bi na zemlji tisti dan zavladal popoln kaos. :)

In zakaj ne moreš danes na polno uživat? Razen če pod na polno uživati razumeš zadeti se do kraja in ne vem, mesariti ljudi okrog sebe?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

LapD ::

Eh kaj se sekirate. Sej bi pa gor poslali dva super shuttla z Bruceom in Benom na čelu da z 5.0 svedrom zvrtata dve luknji in vanj položita dve ukradeni ročni bombi, s katerim bi preusmerila telo. Asteroid bi nas tako zgrešil za vsaj 6043km.
web&motion designer

pviran3 ::

Glih v pondelk je bil Armageddon na kanalu A :D

WarpedGone ::

zanimiv da so ga opazil samo 15ur prej? :o ... sem mislu da mal dalj gledajo...


Tole je en tak zelo zelo razširjen na pol podzavesten "mem", da pa saj astronomi nonstop gledajo tja gor in bojo vse kar bi nas lahko ogrozilo, dost kmal opazili.

Žalostna realnost je, da temu niti približno ni tako. Ne obstaja niti en sam uraden program "screeninga", ki bi neprestano opazoval celotno al pa vsaj večji del neba in pazil na takšne morebitne nevarnosti. Vse kar ima Zelja v obrambi, so amaterski astronomi, ki vsake toliko pogledajo tja gor in morda opazijo nekaj, česar včeraj tam še ni bilo. Tule so uspeli stvar videt 15 ur prej, zgodilo se je že, da so stvar prvič videli šele, ko je ta že letela stran od Zemlje. Niti ni garancije da čisto vsako takšno telo, ki uspe zgrešit, sploh kdo opazi.

Tole je taka zelo realna ogroženost Zemlje, kakih pametnih orožij pa nimamo. Špilamo rusko ruleto.
Zbogom in hvala za vse ribe

Osprey ::


Žalostna realnost je, da temu niti približno ni tako. Ne obstaja niti en sam uraden program "screeninga", ki bi neprestano opazoval celotno al pa vsaj večji del neba in pazil na takšne morebitne nevarnosti.


Motiš se, obstaja uraden program, ki ga izvaja Nasa - "Near-Earth Object Program". Link: http://neo.jpl.nasa.gov
Pod "Impact Risk" lahko vidiš, da skoraj vsakodnevno preračunavajo orbite znanih teles in računajo verjetnosti trka ter škode, ki bi nastala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

energetik ::

Ja, ampak vsakega 10m kamenčka na razdalji 1.000.000km pa tudi NEO program ne more zaznat. Igramo se z verjetnostjo, ja. Par metrski kamen lahko praktično vsak trenutek prileti nadte in ter upari...

nekikr ::

No ja, 10 metrov velika skala načeloma ne predstavlja grožnje ker bi ali v celoti izparela v atmosferi ali pa eksplodirala in potem izparela. 10 metrov velike skale iz 100% titana pač ni...

energetik ::

Tudi 100m skala na razdalji milijon km (kar je relativno blizu Zemlje) je za današnje teleskope praktično neopazna.
teoretična ločljivost zaradi uklona zrcalnega daljnogleda s premerom 2,5 m pa je približno 0,1 ločne sekunde
Torej bi Hubble teoretično videl tako skalo na razdalji Zemlja-Luna. Poleg tega s tako ločljivostjo verjetno vidi zelo majhno polje, mogoče pol ločne stopinje, ne vem. Koliko takih teleskopov bi rabili, da bi pokrili celotno nebo... :8)
Tudi če bi ga tam opazili - če gre s 10km/s pride 10h do Zemlje. Kaj boš pa naredil v tem času?
Edina rešitev za te "majhne" skale bi bil kakšen radarski sistem, ki bi pokrival celotno površino Zemlje in takoj sprožil obrambo (če bi jo imeli). Trenutno pa lahko samo čakamo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

BigWhale ::

Radar nucamo, radar. Teleskopi so brez veze, ker so taksne majhne skale prakticno nevidne.

mihamedo ::

ja in ko bo radar bomo na zemlji svetili kot žarnice.. radar ni tako nedolžna stvarca. radar na luni -- to je pa že boljša ideja.. škoda ker imamo samo eno luno :P
-AMD phenom 955be @4.0ghz--
- 4x4gb ocz vengeance 8.8.3.7@2000--
-revodrive x2 220gb-2x spinpoint f3 500gb

poweroff ::

Seveda takega programa nimamo. Raje se denar nameni za razne vojaške operacije za zaščito civilnega naft... prebivalstva.
sudo poweroff

nekikr ::

Matthai: hočeš nočeš, vojska je bila skozi celotno zgodovino gonilo napredka. Poglej si komu se gre zahvaliti, da imamo danes mobitele, GPS, mikrovalovko itd.

Vikking ::

nekikr: Srbom itak.

clue: pašteta :)

clix ::



Tkole bo pa zgledal, če bi nas zadel mal večji asteroid. :)

GupeM ::

Zanimivo. Važn da je od Pink Floydov muska zravn :P

poweroff ::

nekikr, saj ne zanikam pomena vojske in tudi pomena mirovnih operacij ne.

Se mi zdi pa problematično, da je razporeditev sredstev tako neuravnotežena. Za tole je recimo škoda dati 10 EUR, za vojsko, pa ni problema milijarde.

pikoli - sem gledal ta dokumentarec. Menda naj bi bila na površini potem še 3 leta temperatura nekaj tisoč stopinj Celzija.
sudo poweroff

BigWhale ::



Tkole bo pa zgledal, če bi nas zadel mal večji asteroid. :)


Ta se ni tako zelo velik. Ce bi bil se vecji bi 'olupil' zemeljsko skorjo in uparil oceane. Na koncu se ne bi poznali obrisi kontinentov. ;>

nekikr ::

Če bi bil pa še malo večji bi dobili pa še eno luno. How cool is that? :)

ALT ::

matthai, mislim da je problem, ker bi tudi tak projekt rabil miljarde. potem pa je tu se sto drugih programov, ki bi jih bilo fajn met, ampak spet rabijo miljarde. nekaj je pac treba prioritizirat. sicer pa NEO ima budget od $4.1mio, kar je sicer res bolj bogo :|

BigWhale ::

Če bi bil pa še malo večji bi dobili pa še eno luno. How cool is that? :)


Ce bi bil pa se mal vecji bi dobil pa se en asteroidni pas!

A ni vesolje zabavna rec, no?

innerspace ::

Radar nucamo, radar

Luna bi bla kar primerna za opazovalnico z radarji.
Morda bo naslednja generacija poskrbela za to...

Thomas ::

Zakaj radar na Luni? Zakaj ne kar v geostacionarni orbiti, kjer so že mnogi sateliti. Ni potrebe za Luno v tem primeru.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

innerspace ::

Tudi res! A luna je ocarljiv satelit, ki lahko sluzi kot sredstvo za izkazovanje dominance neke drzave. Old story, je pa res da je geostacionarna orbita marbit cenejsa resitev;)

Bistri007 ::

Asteroid obvozil Zemljo? Obvozil??? A ne obletel?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

sammo ::

Živjo!

Tole glede velikosti asteroidov je malo zgrešena razlaga. Zvedze so tudi navidezno velike manj od tistočinke ločne sekunde pa jih vidimo s prostim očesom. Za zaznavanje je bistvena svetlost asteroida, ta pa je odvisna od oddaljenosti od zemlje, oddaljenosti od sonca, velikosti in albeda (odbojnosti površine).
Tudi ideja z radarjem je povsem neuporabna, ker radar (oziroma radijski teleskopi pravilno povedano) imajo precej slabšo resolucijo glede na optične, saj je resolucija odvisna od valovne dolžine (primerjajte 0,5 mikro metra z nekaj metri). Edina varianta da se dobi dosti boljša resolucija kot pri optičnih teleskopih je uporaba interferometrije, to pomeni da povežemo teleskope po različnih kontinentih in še kakšnega na geostacionarni orbiti in dobimo ločljivost kot da bi meli "satelitski" krožnik s premerom 36 000km, ki vidi le en majčken majčken delček neba.
Rešitev je sistematično opazovanje čimvečjega dela neba s čimboljšo natančnostjo. En od takih projektov je GAIA v katerem sodeluje tudi nekaj slovenskih astronomov: http://www.rssd.esa.int/index.php?proje...
Vbistvu je projekt namenjenen nečemu drugemu, a ker bo naredil tako natačno astrometrijo (izmeril pozicije objektov na nebu) bo kot posledico odkril in določil orbite mnogim novim asteroidom ter izboljšal stare podatke. To bo naredil tako natančno, da zaradi vplivov ozračja še kar nekaj časa (nekaj 100 let baje) ne bo sploh smiselno teh objektov opazovati iz zemlje, tudi z nekaj krat večjimi teleskopi ne.
Skoraj bolj kot problem zajemanja podatkov gre tukaj za problem obdelave podatkov zaradi velike količine le teh. Kot zanimivost detektor ki ga bo sonda uporabljala bo nekje gigapixelski sestavljen iz 106 CCD-jev.

lp

Thomas ::

Ne razumem, zakaj naj bi bil radar neuporaben.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

energetik ::

sammo, kljub temu bi morali pokriti površinski kot 360°, kar ne vem če je mogoče. Poleg tega 5-10m skal tudi ne odkriješ, še posebno če so temne, ko so par mio km stran.

poweroff ::

Če si delamo iluzije, da bomo odkrili prav vse teroriste, ni razloga, da ne i odkrili prav vseh skal... :D
sudo poweroff
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hayabusa 2 bo kmalu pristala na asteroidu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124773 (2758) mamstrok
»

Milijarde v vesolju: Luksemburg bo začel rudariti po asteroidih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12224276 (19791) BigWhale
»

Asteroid obvozil Zemljo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
667760 (5040) cegu

Nebo pada (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18717019 (11508) gzibret
»

Asteroid bo trčil v Mars? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
909323 (6868) Thomas

Več podobnih tem