» »

Nokia po desetih letih z izgubo

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje je prispevala tudi naveza s Siemensom, katere namen je mobilne operaterje oskrbovati z opremo za omrežje. Po lanskem zaslužku 177 milijonov dolarjev so letos pridelali 53 milijonov dolarjev izgube. Poleg upada prodaje mobilnih telefonov bo Nokio zagotovo prizadel tudi upad deleža pametnih mobilnikov, ki je v primerjavi z drugim četrtletjem z 41% padel na 35%.

11 komentarjev

kody ::

trg smart telefonov ni tako velik...
sicer pa nokia čaka na n900 in x6...tako da prevelike krize tudi nima
glavni del izgube predstavlja odpis dolga...

ALT ::

no ja, glede na to da so 1.2miljarde EUR odpisali, imeli pa "le" 560mio EUR izgube, izgleda kot da jim gre se vedno zlo vredu.

sicer pa 20% manj prodanih enot ni tako malo. vendar po mojem jim je cisto prav, naj ze enkrat skenslajo ali zelo izboljsajo symbian. v casu 7650 in 6630 je bila zadeva super, zdj je pa ze malo bedna.

eVro ::

Nokia nima nobene naveze s Samsungom. Ima jo pa s Siemensom - Nokia Siemens Networks. T-2jeve UMTS bazne postaje so naprimer od NSN.

skika ::

Mah če imajo miljardo petsto različnih modelov z čisto zgrešenimi in za navadne uporabnike težko poimenovane produkte. Naj zmanjšajo obseg modelov vsaj za 80%.

+ malo lažje zapomnljiva imena telefonov.

+ namesto vlaganja v neke brezvezne tehnološke kvake, naj vlagajo sredstva v OS in v to da bo uporabniška izkušnja njihovih telefonov vsaj približno taka kot pri iPhonu. PO 3 letih je sramota, da je njihov najnovejši zmazek (n97) še vedno pri gležnju iPhonu, kar se tiče uporabniške izkušnje in enostavnosti uporabe.

Thomas ::

A to tud? Sem ravno v patrijski temi šimfal čez tabele cigane, bom pa še mau tle. Na dolgi rok sovjetkse metode pač niso dobre in naj jim že crkne za moj okus preveč državnoplanska Nokia.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

filip007 ::

Nokia še vedno nima dobrega smart naprave 5530 je že malo boljši in tanjši od 5800 še vedno pa nima andro gor...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Bor H ::

Android tlačt na tak podhranjen hardware bi bil kriminal. Sicer je pa nokia baje začela bolj politiko kompatibilnosti, da bojo generacije si velik bolj podobne tako softwersko kot hardwersko, bo pomagal tako razvijalcem kot uporabnikom.

PrimozR ::

Nokia _NE BO_ imela Androida. Imajo dva svoja operacijska sistema, ki sta v najslabšem primeru na poti k odprtokodnosti (Symbian se odpira, Maemo je že odprt).

Thomas ::

Kaj pa če je ravno v tej "odprtosti" problem?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

Mislim, da so navedli napačne vzroke za slabšo prodajajo. Recesija in "slabša kupna moč mladih uporabnikov" so navadne buče. Uporabniki iPhonov so v povprečju precej mlajši kot uporabniki Nokij, pa se iPhoni prodajajo kot vroče žemljice, kljub recesiji in nekajkrat višji ceni.

Veliko bolj pravi vzrok je gotovo to, da uporabniki Nokij večinoma že imajo telefon, s katerim so relativno zadovoljni in/ali z nadgradnjo na novejše model Nokij ne bi bistveno pridobili. Če govorimo o "dumb" telefonih, so ti že zadnjih nekaj let dovolj dobri, da povprečen uporabnik čisto nič ne pogreša (približno tako kot pri Windows XP). Pametnih telefonov, ki predstavljajo neko bistveno prednost pred telefoni prejšnjih generacij, pa Nokia nima oz. imajo drugi precej boljše.

Torej tipičen uporabnik Nokie bodisi:
a) je zadovoljen in nima potrebe po novem telefonu (ali pa bi ga motila dodatna kompleksnost in zmanjšana praktičnost, ki ponavadi spremlja pametne telefone),
b) bi rad "nekaj več", zato kupi BlackBerry, iPhone ali nekaj z Androidom.

Skratka ljudje kupujejo nove Nokie samo, če jih dobijo za drobiž v paketu.

Škoda za Nokio, jih imam zelo rad kot firmo, ampak narediti privlačen smart phone jim (še) ni uspelo.

jest10 ::

No ja, bo treba delati manj bugast SW za nove telefone, pa bo mogoče kaj bolje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTC slabo, Samsung rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
67129 (5982) WizmoTo
»

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
65281 (3950) BALAST
»

Nokia spet z rekordno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6414392 (12644) SLO_Matej
»

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
379970 (8085) Invictus
»

Moody's znižal Nokiino boniteto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6716241 (14113) Cold1

Več podobnih tem