»

Nokia N8 prihaja konec avgusta

Barvne različice Nokie N8

vir: engadget
engadget - Symbian^3 bo očitno javnosti postal dostopen 24. avgusta, ko bo naprodaj prvi mobilni telefon, na katerem bo nova različica tekla, Nokia N8. S tem bodo izpolnili napovedi izpred enega meseca, da bo do izida prišlo v tretjem letošnjem četrtletju, ki se začne z julijem. Tudi takrat napovedana cena velja, kar pomeni, da bo brez vezave pri mobilnih operaterjih in pred davkom mobilni telefon stal 370 € oz. 444 € v naši državici z 20% DDV-jem. Na voljo bo kar 5 barv ohišja, poleg precej klasične črne in srebrne različice bodo namreč na voljo še zelena, modra in oranžna. Če vas srbijo prsti lahko črno različico že prednaročite na nemškem Amazonu, a vas bo to dejanje stalo kar 100 € več, kot znaša cena brez davka - 470 €.

20 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Nokia zapira svoje fizične trgovine

Trgovina v Londonu

vir: engadget
engadget - Nokiina prva izguba po desetih letih očitno ni prišla brez posledic, saj so že povedali, da so močno oklestili nabor novih mobilnikov za leto 2010, namesto tega pa se bodo osredotočili na izboljševanje tistih, ki bodo ugledali luč sveta. Varčujejo tudi pri zmanjševanju razvojnega oddelka (pogosta napaka mnogih družb, ko pride do denarne krize), zdaj pa so povedali še, da zapirajo nekaj svojih fizičnih trgovin.

Svoja vrata je sprva zaprla trgovina v Londonu, tej pa sta sledili trgovini v New Yorku in Chicagu, kar, glede na Veliko Britanijo, niti ni tolikšno presenečenje. Nokia je že od nekdaj večino svojih aparatov prodala predvsem v Evropi, medtem ko so v ZDA imeli manjši tržni delež. V...

25 komentarjev

Nokia krči R&R

CNet - Finski mobilni gigant Nokia je včeraj objavil, da bo v sklopu krčenja stroškov odpustil okrog 330 zaposlenih iz divizije raziskave in razvoj, kar predstavlja dva odstotka zaposlenih v tem sektorju podjetja. Od teh bo 230 nesrečnikov iz Ouluja s Finskega, preostali pa iz københavnskega obrata. Kot so dejali, naj bi jim pomagali z odpravninami in pomočjo pri iskanju novih služb.

Problem so seveda poslovni rezultati, saj je Nokia v zadnjem četrtletju nabrala 832 milijonov dolarjev izgube in prodala za petino manj izdelkov kot leto prej. Zadnji podatki kažejo, da se je delež Nokie na področju pametnih telefonov s 50 odstotkov skrčil na 35 odstotkov. K dnu jih vleče tudi Nokia Siemens, ki je v solastništvu finske matere, saj je zabeležil za milijardo evrov izgube. Ali je varčevanje pri raziskavah in razvoju pameten način za rešitev iz rdečih številk, je drugo vprašanje. Nokia že meni tako.

28 komentarjev

Nokia odpoklicala polnilce

Nevarni primerki

vir: engadget
engadget - Pred nekaj dnevi so pri Nokii razkrili, da je nekaj njihovih polnilcev za mobilne telefone potencialno nevarnih. Ohišje polnilcev ni pravilno izdelano, zaradi česar se lahko sami od sebe odprejo in razkrijejo notranjost. Le-ta je med uporabo (ko je polnilnik priključen v električno omrežje) pod napetostjo 100-240 V in bi lahko poškodovalo uporabnike v primeru dotika. Vseh 14 milijonov nevarnih primerkov je bilo izdelanih letos in so del treh različnih serij. Nevarni so tako polnilci s serijsko številko AC-3E in AC-3U, izdelani med 15. junijem in 9. avgustom 2009, ter AC-4U, izdelani med 13. aprilom in 25. oktobrom 2009. Preverjanje, če je vaš polnilec nevaren, je enostavno in se opravi na uradni Nokiini strani. Vse polnilci z...

18 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

Nokia Booklet 3G še ta mesec

Booklet 3G

The Register - Nokia je letos najavila, da se bo podala v svet netbookov, in svoje namere podkrepila s prvim izdelkom - Booklet 3G. Prednaročila so v nekaterih državah že pobrali, izdelek pa lahko v maloprodaji pričakujemo 22. oktobra. Podatek sicer velja za Nemčijo, a velike zakasnitve tudi na tej strani Alp ne bi smelo biti. Italijani so v predprodaji strašili s ceno 700 evrov, ki je veljala za nevezane različice. V Nemčiji naj bi z dvoletno priklenitvijo na ponudnika O2 netbook stal 250 evrov in nato še 20 evrov mesečno oz. 25 evrov mesečno, če želite paket z neomejenim prenosom podatkov.

17 komentarjev

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev