» »

Tržni delež Viste začel upadati

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega sistema pa imata skupaj še poldrugi odstotek privržencev. Linux se zadržuje tik pod odstotkom.

63 komentarjev

«
1
2

Icematxyz ::

Zanimivo bo spremljati odnos XP - W7. Sam sem pričakoval da bo začel delež Viste padati na račun W7.

Ampak ne upam pa si trditi da bo delež W7 sam po sebi v kratkem kaj bistveno načel delež XP. Bomo videli.

mtosev ::

jebi ga.Vista je dober OS. slabo da eni uzivajo srati po Visti kak ni Ok in podobno pa ceprav jo sploh niso preizkusili.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Lonsarg ::

ja Vista je dober dokaz kako je reklama vse, v tem primeru nevešči uporabniki ali Windows haterji, ki o delali antireklamo.

Kapitalistični možgan potrošnikov pač, folk ne preizkuša ampak slepo verjame.

Čeprav razlog za nizek delež Viste ni edino v tem, drugi mogočepomembnejši razlog je, da je na novo vse spisal in podrl kompatibilnost, torej podjetja, ki velik odstotek prodanih licenc predstavljajo se jim ni splačalo na Visto. Srednja šola ma naprimer 7 generacij računalnikov, ko sem delal v eni, torej je gor XP, ki dela tudi na 7 let starem rčunalniku, sedaj bodo recimolahko šli na windows 7, čez leto ali dv, koše eno ali dve gneraciji zamenjajo. Stroškov dodatnih ni, itak se vsako leto vse na novo postavlja, za licence se pa plačuje fiksen znesek, torej ni dodatnih stroškov za take ustanove in bodo pomje hitreje šli na Windows 7.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Icematxyz ::

Smešno pa je da se Microsoft dejansko bori sam s sabo. Se pravi sam sebi je konkurenca in merilo uspešnosti. In še tukaj glede na statistiko šepa zadnje čase. ;)

Morda pa je krivo premalo ambicij in drznosti ki bi si jo vsekakor lahko privoščili glede stanja na tržišču. Ali pa je ravno to krivo, da so drzni in imajo ambicije. Ampak pač ne takšnih ki bi jih trg sprejel z večinskim deležem. (Se pravi večinskim deležem novega OS in ne oken nasploh. Ki tako imajo zanesljivo večinski delež na desktopu).

Zgodovina sprememb…

roba87 ::

Ja, microsoft ima 90% tržnega deleža :). Mogoče bo ta delež za kak procent spremenil prihajajoči google chromeOS :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roba87 ()

Looooooka ::

Oh yeah...famozni Year of khm khm desktop zgleda se ne bo kmal.

dela ::

IMO bo tudi W7 proti XP delež pridobival dokaj počasi, le kakšno malenkost hitreje kot je to počela vista do zdaj. Zna minit 5 let, preden bo W7 najbolj uporabljan OS (vista pa to itak nikoli ne bo postala).

ABX ::

WinXP bo ostal kraj OS-a dokler bomo ostali na 32bit. Zakaj zamenjat nekaj kar dela?

Ko bomo rabili več kot 4GB rama pa bomo preskočili na novi 64bit OS, tako doma kot v firmi.

Nudit istočasno podpora za WinXP, Visto in Win7 je potrata denarja in časa.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

opeter ::

Koliko tednov je še do uradnega izida Windows 7?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BaRtMaN ::

22. tega meseca.

Sicer pa nehajte trollat, prosim. Če se nekomu zdi nekaj neuporabno, to še ni sveta resnica. Ne sodite ostalih po sebi.

opeter ::

22. tega meseca.


Aha, hvala.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Utk ::

Pohvalno, da ljudje ne menjajo nekaj kar dela, samo zato da zapravijo denar za nekaj novega, morda malo lepšega, drugač pa ne bistveno boljšega. Dokaz, da to delajo med domačimi uporabniki v glavnem smrkavci, s preveč maminega denarja. Kar se vidi tudi na tem forumu. Podjetja so drugo, zdaj delat in testirat programe na XP-jih najbrž nima smisla.
Bi pa morali takšno pamet imet tudi pri drugih stvareh, pri avtih, hladilnikih in povsod.

techfreak :) ::

Dokaz, da to delajo med domačimi uporabniki v glavnem smrkavci, s preveč maminega denarja. Kar se vidi tudi na tem forumu.

Ne, večinoma to delajo "smrkavci" z dobro internetno linijo. Med tako imenovanimi "smrkavci" je verjetno vsaj 95% nelegalcev.

sgdjkdlsugi4 ::

Bi pa morali takšno pamet imet tudi pri drugih stvareh, pri avtih, hladilnikih in povsod.


Sure, jugeci pa stoenke so tudi delali, zakaj bi jih menjali ?

3p ::

Malo ljudi dejansko menjava OS na računalniku... na novih računalnikih pa bo gotovo Windows 7 in ne Vista (pa XP za retro-frike in pirate).

(dopis: Govorim o računalnikih z Windowsi, da ne bo zdaj tu takoj 100 postov o Linuxu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

jype ::

Looooka> Oh yeah...famozni Year of khm khm desktop zgleda se ne bo kmal.

Od leta 97 je vsako leto, sam ti zgleda ne veš tega.

CrniE> da ljudje ne menjajo nekaj kar dela

No, dajmo malo manj pretiravat. Windows XP ne delajo (booting off software raid-1 anyone?). Windows Vista dela še manj (isto kot prej, pa zraven še "nobody supports my scanner on vista" problem).

Morda bodo Windows 7 kaj boljši.

Putr ::

1. Komentar "Vista je cool, govorite da je zanč k niste probal" ( @mtosev )
Dragi prijatelj, sem probov Visto, takrat ko je vn prišla na povsem novem računalniku, ki je imel visto prednaloženo. Samo povezava na WiFi je bila nočna mora, da o inšteleranju kodekov in podobnih zadev niti ne govorimo. Enga driverja (za zvočno je bil če se ne mobitm) nisem mogu naložit ker se je OS odloču da mi ne dovoli. Če je to dobr OS sm jest papež.
(V Win7 so to porihtal, in kljub temu da nisem ljubitelj windosow sm bil precej navdušen nad le-tem)

edit - odstranjen offtopic del.

EDIT: typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

edge540 ::

2. Komentar "Linux je neuporabn OS" ( @edge540 )
Predvidevam da se to nanaša za "povprečnega uporabnik" ker vsi vemo za bol vešče je to odličen sisem. No tudi na tem področju imam novico zate. Moja 60 letna mati (in oče) ga veselo uporablja že 2 leti (Najprej debian, zdej smo migreral na Ubuntu) In je nad njim navdušena, celo do te mere da pizdi ker ima Windovse v službi. Če jo prašaš zakaj? "Ker dela" (uporablja ga za klasične zadeve, net, igrce, openoffice)


Za vešče računalničarje je mogoče super, za nas strojnike je pa totalno neuporaben, ker ne podpira programov, ki jih uporabljamo. Glejte malo širše, ne samo s svojimi očmi...

Putr ::

Torej je neuporabn za specifične operacije. Zdej mi pa povej sistem za katerega to ne velja.

butl4d ::

Nasi prodajalci se nadejajo da bo W7 najboljsa rec po kruhu z maslom, da se jim no prodaja dvignila do neba. Sicer se do neke mere strinjam, saj bo nasledila OS ki je pri sirsi srenji pustil zelo zelo grenak priokus. Sam od W7 ne pricakujem prav veliko, saj je osnovan na Visti. Popravek tu pa tam, zmanjsana pozresnot. Vendar reportware/bloatware ipd. zalega bo se vedno pestila OS; "lako zabo naterat u vodo".

Za polkna se raje obrnite na Lesnino in si privoscite dobra okna, na racunalnik pa raje namestite *nix. Hvalezni si boste.

FLAME:
Vista imho je polom svetovnih proporcij.

Zadeva je sicer primerna za uporabnika z IQ-jem sobne temperature (z odprtimi okni; pozimi), je tecna in muhasta ko sosedova kobila z menstruacijo in nasploh je lame izgovor za OS. Zal smo ga morali implementirati v sistem v sluzbi. Zadeva se je sesuvala kar sama od sebe. (Vsa hvala Symantec-u & Acronis-u idr.)

"Zakaj ne?": reportware, blotatware, NSA backdoor, 48 programov za user tracking, UAC, pozresnost, pocasnost/neodzivnost, nacickanost (by default; povprecen user ne zna spremnit teme, ker so se fenomenalno potrudili zjebati ze ustaljeni koncept konfiguracije windows graficnega vmesnika, samo zato, da bi Vista odstopala od predhodnikov).

"Zakaj ja": DX10, recimo da je "lepa"

Vista je primerna le, ce nimate povezave do spleta.
V tem primeru se obnasa vzorno. Vecina ljudi, ki jih poznam in uporabljajo ta OS, ga uporabljajo na racunalniku, ki v zivljenju ni pil skozi RJ-45 slamco oz. dihal cez 802.11a/b/g/n bla...

Podobno misljenje imam tudi o sedmici. Na zalost pa ze imamo licence. Vcasih mi je zal da sem v tem poslu. :\

my 50 cent

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: butl4d ()

edge540 ::

Windows so uporabni za najširši krog ljudi, pa če ti je to všeč ali ne. Največji tržni delež, največ software-a.

Nihče ne pravi da so popolni ali uporabni za vse. Na splošno pa so, po domače povedano, über alles.

Ampak nočem flamewara sprožit, samo da smo si na jasnem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edge540 ()

mspiller ::

Za vas strojnike, ki daste par k za licence windows only strojniskih programov, mislim da ni ravno problem kupiti se windows licence :) Sicer pa, ce bo npr Autodesk ponovno videl potencial bo naredil vec platformno razlicico pa bos lahko na koncu se nekaj malega prisparal. Pro/ENGINEER je sicer imel uradno podprt linux, sedaj zgleda ima samo Solaris/OpenSolaris. http://www.proesite.com/BENCH30/Wildfir... se primerjava da tudi strojniski software deluje primerljivo na linuxu.

opeter ::

Še sreča, da imamo še eno alternativo: MacOS. Res pa je, da je zgrajen na BSD *nix osnovi. Ampak Linux ga v marsičem prekaša (seveda to velja, če rad uporabljaš konzolo/terminal).

Pri primerjavi uporabnosti in enostavnosti pa raje ne bi začel flamewar. Windows 7 ima zanimivo rešitev taskbara in dodatnih bonbončkov v samem upravljalniku Windows Explorer (npr. samodejno povečanje oken, ko pomakneš na rob). V primerjavi s tem je MacOS-ov Dock (pa tudi v osnovi Finder) dokaj lesen. Še vedno pa pogrešam v Windowsu nekaj, kar je podobno Expose-u. Bomo videli, ko bo uradno izšel.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

darksamurai ::

edge540 oprosti, ampak nimaš pojma o računalnikih in o operacijskih sistemih. Če ni programov za linux (mac os x,...), NI KRIV OS, ampak proizvajalec programa, ki ga ne naredi za več platform.
Po tvoji logiki bi lahko rekel, da sta vista in win 7 zanič, ker ni tako dobrih šoferčkov za starejše creative zvočne. Malo čudno a ne? Kriv je samo creative.
Na moji mašini je wintendows gor samo zaradi nekaj špilov in solidworksa. Če bi mi solidworks delal na linux-u bi z veseljem zbrisal WIN.

AmokRun ::

Uporabnika prav nič ne briga kdo je kriv, uporablja tisto kar deluje.

techfreak :) ::

Nimam nekako namena spet zapravljati denarja za W7. Nazadnje sem kupil Visto in sem z njo zadovoljen ter z njo še nisem imel problemov.

3p ::

Vista je primerna le, ce nimate povezave do spleta.
V tem primeru se obnasa vzorno. Vecina ljudi, ki jih poznam in uporabljajo ta OS, ga uporabljajo na racunalniku, ki v zivljenju ni pil skozi RJ-45 slamco oz. dihal cez 802.11a/b/g/n bla...


Če citiram samo največjo neumnost... Pove več o tebi kot o Visti.

Utk ::

Če bi uporabniki Viste manj umirali med uporabo računalnika, kot tisti, ki imajo XP-je, potem bi bla menjava malo bolj logična ja.

dela ::

Ti podatki so zanimivi. Windows (vse verzije skupaj) očitno konstantno izgublja. Nekaj verjetno na račun mobilnih naprav, a mac kljub temu konstantno pridobiva, linux pa delež ohranja.

Bo zanimivo spremljati te podatke v naslednjih mesecih, verjetno se bo videlo, ali je to microsoftovo izgubljanje le posledica viste ali se bo ta trend nadaljeval.

Utk ::

Dolgoročno windows sigurno ne more držat 90 procentov. Ampak tisto kar mu bo jemalo delež, bo moralo bit vseeno zato dobro (recimo mac), ne pa nekaj, samo da je zastonj.

ABX ::

Jaz čakam da bo Google stopil na tržišče in prevzel delež poceni računalnikov z Linux.

Sicer pa je veliko ljudi tukaj napovedalo da bomo preskočili Visto.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

ABX ::

MAC omejuje mojo kreativnost. Libertad o muerte!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

boset ::

Slej ko prej bomo vsi na X64 sistemih...

...uporabljal sem XP-pro 32, z Amd sistemom;
moram rečt, da to je špica OS za tak sistem, samo škoda, da nima DX10 supporta.

Trenutno furam Intela X64, Pri katerem sem obupno želel
XP 64, amapak sem ugotovil, da mi polovica stvari sploh ne dela.
(govorim o aplikacijah in igrah ki še furajo na x86 instrukcuje)

Tako sem bil primoran na prehod na Visto
Vista mi je kr OK sistem (razen ''požrešnosti'')

torej če bomo imeli v kratkem vsi X64 sisteme pride v samo Vista x64 oz. W7 ?!
definitivno W7, ki ga še nisem preizkusil.

lp

sgdjkdlsugi4 ::

Zanimivo je to, da se v tej temi oglasa kar nekaj ljudi, ki so nekak pristali na Visti, Windows 7 pa se niso poizkusili. Osebno mi je bila Vista polom, no potem je nekak delalo na silo, Windows 7 pa je dejansko to, kaj bi naj Vista bila ze na zacetku.

Menim da probajte najprej sedmico, pol pa pluvajte ;]

edge540 ::

edge540 oprosti, ampak nimaš pojma o računalnikih in o operacijskih sistemih. Če ni programov za linux (mac os x,...), NI KRIV OS, ampak proizvajalec programa, ki ga ne naredi za več platform.
Po tvoji logiki bi lahko rekel, da sta vista in win 7 zanič, ker ni tako dobrih šoferčkov za starejše creative zvočne. Malo čudno a ne? Kriv je samo creative.
Na moji mašini je wintendows gor samo zaradi nekaj špilov in solidworksa. Če bi mi solidworks delal na linux-u bi z veseljem zbrisal WIN.


Nisem rekel da je kriv OS, samo hočem reči da je linux tako nišna zadeva, da nima smisla razvijat resnega programja zanj, če pa vse lepo dela na win. Poleg tega pa so win zastonj, če upoštevaš koliko stanejo licence za CAD programe in podoben šrot. To pa pravim zgolj zato, ker nekateri linux rinejo naprej kot čudežno zadevo ki bo rešila svet pred zlobnimi korporacijami, pa še dosti manjka do tega.

boset ::

jst definitivno ne pjuvam po W7, prej po visti
(začasn OS-vista pač)

Čakam na release W7
(oz. da bo na travniku pa ne kak RTM)

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boset ()

gzibret ::

Brisano kar nekaj komentarjev, ki niso povedali nič konstruktivnega, ki so bili offtopic (avtomobili) in ki so podžigali flamewar.
Vse je za neki dobr!

jype ::

CrniE> samo da je zastonj.

Linux ni zastonj, temveč prost.

techfreak :) ::

Zanimivo je to, da se v tej temi oglasa kar nekaj ljudi, ki so nekak pristali na Visti, Windows 7 pa se niso poizkusili. Osebno mi je bila Vista polom, no potem je nekak delalo na silo, Windows 7 pa je dejansko to, kaj bi naj Vista bila ze na zacetku.

Menim da probajte najprej sedmico, pol pa pluvajte ;]

In kaj potem če probamo sedmico? Bomo kar leteli z 200€ v trgovino in jo kupili?

MrStein ::

maddog:
Sure, jugeci pa stoenke so tudi delali, zakaj bi jih menjali ?

Enkrat se usedi v njih, pa boš videl. Ne drugim na besedo verjet.
(aja, pa primerjave z avti kao ne smeš delat... ;) )

And the "first linux troll in thread" award goes to ...
jype:
Looooka> Oh yeah...famozni Year of khm khm desktop zgleda se ne bo kmal.

Od leta 97 je vsako leto, sam ti zgleda ne veš tega.

Ja, vsi ki nam to ni očitno, smo neumni. In imamo napačen hardver. (samo da se trolom ni treba trudit s pisanjem tega)

darksamurai:
Če ni programov za linux (mac os x,...), NI KRIV OS,

Nobenga ne zanima kdo je kriv. Če osebi A razložim, da mu je za nedelovanje opreme X "kriv" ta-pa-ta, kak mu to pomaga? Nikakor.
Razen če resno misliš, da naj strojnik* instalira nepodprt OS in strankam govori: "Ne moremo vam narisat načrta, ampak nismo mi krivi, veste, niti Linux, kriv je Autodesk. Zato pričakujemo, da nam vseeno plačate." ?
(ah, je že AmokRun napisal)
* - oziroma bilokateri drugi uporabnik računalnika

jype:
CrniE> samo da je zastonj.
Linux ni zastonj, temveč prost.

Zastonj je v vseh pomenih besede "zastonj" ki so relevantni za to temo.
Support sicer ni, ampak to potemi ni "(ne)zastonj Linux" ampak "(ne)zastonj support".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein> Zastonj je v vseh pomenih besede "zastonj" ki so relevantni za to temo.

Ne, ni. Komot ti ga prodam za 50 evrov, pa s tem ne bom kršil nikogaršnjih pravic.

Utk ::

Komot si ga potegnem zastonj, pa s tem ne bom kršil nikogaršnjih pravic. In ti praviš, da ni zastonj. Pojma nimaš. Samo rad bi pameten izpadel tu. Ampak za to je že davno prepozno.

win64 ::

@Crnie: vsaj tri vire ti naštejem ki niso zastonj in jih boš potreboval: čas, prostor na disku, procesorski čas, obraba komponent(to niso več 3)...
Tako, da zate je zastonj dokler je na nekem netvojem strežniku.

Utk ::

Kaj se zajebavaš ali resno misliš? Potem tudi 1000 evrov, ki jih na cesti pobereš, ne dobiš zastonj. Ker se je treba sklonit po njih, pa še imet moraš prostor v denarnici.

MrStein ::

jype:
Ne, ni. Komot ti ga prodam za 50 evrov, pa s tem ne bom kršil nikogaršnjih pravic.

Jaz pa ti komot dam Windows zastonj, pa s tem ne bom kršil nikogaršnjih pravic.

Torej je Windows zastonj?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Poldi112 ::

Ne, ker mi jih ti dejansko ne boš dal in jih bom jaz vseeno moral kupiti. Enako kot redhat, če je to distribucija ki jo potrebujem. Ali Suse. Ali kakšna od ostalih plačljivih distribucij.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

MrStein> Jaz pa ti komot dam Windows zastonj, pa s tem ne bom kršil nikogaršnjih pravic.

To ne drži. Preberi Licenco.

gorucan ::

A mi lahko nekdo pove kaj je tistih 3% operacijskih sistemov ki niso ne linux ne mac ne windows, najbrs ne unixi - ker so te testi narjeni prek browserja (mislm, kdo pa browsa z unixi razn ksn bsd) ??
http://www.juregorucan.co.cc/

jype ::

gorucan> mislm, kdo pa browsa z unixi

Ja to je OS/2, Unix delovne postaje (HPUX, AIX, IRIX, Solaris, SCO) in verjetno še kakšen BeOS, Amiga in kaj podobnega.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7229781 (7814) roCkY
»

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6317785 (15394) MrStein
»

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

Oddelek: Novice / Brskalniki
3612075 (9793) dux
»

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11332621 (29223) Jst
»

Na Steamu kraljujejo nVidia, Intel in Windows XP

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4710717 (9310) Mipe

Več podobnih tem